Dividendvoordeel accumulerende etf

Wat is een accumulerende ETF

Wat is een accumulerende ETF? Een accumulerende ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) waarbij de uitgekeerde dividenden direct terug in het fonds worden geïnvesteerd. Beleg je in dit type ETF, dan worden aan jou dus geen dividenden uitgekeerd.

Hoe werkt een accumulerende ETF? Wat is een accumulerende ETF?

Een ETF volgt een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P 500. De bedrijven in deze index keren dividenden uit aan hun aandeelhouders. De fondsbeheerder van de ETF ontvangt deze dividenden en investeert ze vervolgens weer in het fonds. Dit betekent dat de waarde van de ETF stijgt, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.
Wat is een accumulerende ETF

Verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s

Er bestaan ook distribuerende ETF’s. Bij dit type ETF worden de dividenden aan de beleggers uitgekeerd. Je ontvangt dan een bedrag in contanten op je rekening. Je herkent een accumulerende ETF aan de afkorting acc. die achter de naam van de tracker staat. Bij een distribuerende ETF staat er vaak de afkorting dist. in de naam van de ETF.

Voordelen van accumulerende ETF’s

Er zijn een aantal voordelen aan accumulerende ETF’s:

 • Dividend wordt herbelegd
  De dividenden worden automatisch herbelegd, waardoor je zelf geen moeite hoeft te doen om ze zelf te investeren. Dit kan een voordeel zijn als je je beleggingen passief wilt beheren.
 • Hoger rendement
  Op lange termijn kunnen accumulerende ETF’s een hoger rendement opleveren dan distribuerende ETF’s. Dit komt doordat de dividenden automatisch worden herbelegd en daardoor de waarde van de ETF stijgt door het rente op rente effect.
 • Dividendbelasting
  In Nederland wordt over dividend dividendbelasting geheven. Bij een accumulerende ETF heb je als groot voordeel dat je geen dividendbelasting betaalt. Het dividend wordt immers niet uitgekeerd op jouw rekening. Dit biedt een enorm voordeel als je voor de lange termijn in ETF’s wilt beleggen.

Nadelen van accumulerende ETF’s

Er zijn ook een aantal nadelen aan accumulerende ETF’s:

 • Geen direct inkomen
  Je ontvangt geen direct inkomen in contanten, maar alleen in de vorm van een hogere waarde van je beleggingen. Dit kan een nadeel zijn als je het dividend wilt gebruiken om je levensonderhoud te betalen.

Keuze tussen accumulerende en distribuerende ETF’s

De keuze tussen een accumulerende en een distribuerende ETF is een persoonlijke keuze. Er zijn voor- en nadelen aan beide typen ETF’s. Als je belegt voor de lange termijn is een accumulerende ETF aan te raden. Dit omdat je daarmee de dividenden die de bedrijven in de ETF uitbetalen opnieuw worden belegd. Daarnaast profiteer je ook van het feit dat je met een accumulerende ETF geen dividendbelasting betaalt. Via de ETF screener van Morningstar kan je filteren op ETF’s die het dividend herbeleggen. 

 Als je het dividend wilt gebruiken om je levensonderhoud te betalen of als je niet wilt afrekenen met dividendbelasting, dan is een distribuerende ETF een betere keuze.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten