Wat is indexbeleggen

Wat is indexbeleggen | Actief beleggen of passief beleggen?

De laatste jaren neemt de populariteit van index beleggen behoorlijk toe, in dit artikel nemen we indexbeleggen met je door. Wat is indexbeleggen, wat zijn de voor- en nadelen van indexbeleggen.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd. Met indexbeleggen volg je een bepaalde index zoals de AEX, de Nasdaq of bijvoorbeeld de wereldindex. Door zo’n mandje van aandelen aan te kopen in 1 tracker of ETF heeft u een gespreid mandje aandelen of obligaties aangekocht.

Het tegenovergestelde van passief beleggen is actief beleggen. Met actief beleggen worden specifieke aandelen of obligaties aangekocht waarvan men verwacht dat ze het in de toekomst goed gaan doen.

Kosten van indexbeleggen

Een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen kiezen voor indexbeleggen, zijn de lage kosten van het indexbeleggen. De beheerskosten van een indextracker zijn vrij laag. Het uitgevende fonds van de tracker hoeft geen dure analisten of fondsmanagers in dienst te nemen. Ook heeft een indexfonds minder transacties dan een actief beheerd fonds. Deze besparing van kosten komt direct ten goed van het rendement.

Rendement van indexbeleggen

Ook is het rendement voor veel mensen een motivatie om te kiezen voor indexbeleggen. De actief beheerde fondsen proberen de markt te verslaan door op het juiste moment hun effecten aan te kopen of te verkopen. Of probeert de juiste effecten te selecteren die het in de toekomst goed gaan doen. Maar de beurs blijkt moeilijk te voorspellen. Dat zien we terug in de resultaten van actieve fondsen ten opzichte van de indexfondsen. Over een periode van 10 jaar haalt zo’n 80% van de actieve beheerde fondsen een lager rendement dan de index.

Kijken we naar een periode van 30 jaar, dan lukt het bijna geen enkel fonds om het beter te doen dan de index.

Dividend rendement AEX

Risico van indexbeleggen

Wat zijn de risico’s van indexbeleggen? Met index beleggen volg je de koers van de gekozen index.
Als deze index daalt, daalt dus ook de koers van jouw index trackers.

Door de trackers op het juiste moment te kopen of te verkopen zou je dit risico natuurlijk kunnen beperken. Echter blijkt het vaak ook erg lastig om het juiste moment te timen.

Als je uitstapt als de koers al flink is gedaald, dan heb je al flink wat geld verloren, instappen gebeurt dan vaak als de koers al weer flink is gestegen. Met een verkeerde timing verliest u bij een fluctuerende koers dus tweemaal  Anderzijds, wanneer je wel op tijd uitstapt en je kan de effecten voor een lagere koers kan aankopen is dit natuurlijk erg positief voor het rendement.

Periodiek beleggen met indextrackers

Indexbeleggen is een mooie manier om periodiek een bedrag te investeren in de beurs. Als je  periodiek een vast bedrag investeert in de index is timing immers ook minder relevant.

Immers als je maandelijks €100 in ETF’s investeert, dan doe je dit op de bodem van de markt maar ook op de top van de markt en alles hier tussen in. Belangrijker is jouw beleggingshorizon, als je het geld op korte termijn nodig hebt is dit waarschijnlijk geen goed idee.

Beleggingshorizon indexbeleggen

Eén van de belangrijkste factoren bij het bepalen van uw beleggingsrisico is de zogenaamde beleggingshorizon. Met andere woorden: Hoelang kan uw vermogen geïnvesteerd blijven. Heeft u het vermogen pas over 20 jaar nodig? In dat geval zijn koersschommelingen eerder een kans dan een bedreiging. U heeft na een dalende markt voldoende tijd om het herstel af te wachten. Heeft u op korte termijn uw geld nodig? In dat geval kan beleggen erg risicovol zijn. Laat u daarom goed informeren door uw adviseur.

Indexbeleggen
Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten