Beleggen met cfd's

Wat is een CFD | Wat zijn CFD’s ?

Misschien heeft u weleens gehoord van CFD’s en bent u benieuwd wat een CFD is.
In dit artikel: Wat is een CFD.

Wat is een CFD?

De afkorting CFD staat voor Contract For Difference. Een zogenaamd Contract For Difference is een derivaat. Met een derivaat kunt u handelen op de onderliggende waarde van een product op de beurs, zonder dat u het product daadwerkelijk bezit. Je koopt niet het onderliggende product, je krijgt enkel de winst die je hier op realiseert ( of betaalt het verlies) op het moment dat je de positie sluit.

Met CFD’s kunt u handelen op de onderliggende waarde van aandelen, indices, valuta, grondstoffen en crypto.

Wat is een CFD

Hoe werkt een CFD

Met een CFD kunt u als belegger profiteren van de stijging of van een daling van een product. U kunt met een CFD namelijk inzetten op zowel een koersdaling als een koersstijging van de onderliggende waarde. Met een CFD sluit u een contract af met een tegenpartij, veelal de broker. Je kan op ieder moment jouw positie sluiten. Op het moment van sluiten krijg je de winst bijgeschreven of wordt het verlies van jouw saldo afgetrokken. De meeste CFD’s hebben geen einddatum. Wanneer je echter een hefboom gebruikt lopen de financieringskosten wel door.

Als je, jouw maximale verlies wilt beperken kun je een stop-loss ingeven, op het moment dat jouw verlies dit niveau heeft bereikt wordt de positie gesloten waardoor het verlies niet verder oploopt.

Hefboom met CFD’s

Met een CFD kunt u er vaak voor kiezen om met een hefboom te werken. Door deze hefboom kunt u ‘meer ‘investeren dan u daadwerkelijk inlegt. Het verschil ‘leent’ u tegen een vergoeding bij uw broker.

Doordat u een hoger bedrag kunt investeren door het gebruik van een hefboom kunt u meer verdienen als de door u verwachte koersbeweging juist is. Uw verlies is echter ook groter als de koers tegendraads beweegt van uw verwachting. Het risico op CFD’s is dan ook hoog.

Wanneer u gebruikt maakt van een hefboom, zult u een margin nodig hebben, dit is een verplicht bedrag dat je achter de hand moet hebben zodat de broker weet dat hij zijn kosten vergoed krijgt.

Bij sommige CFD handelaren kan het verlies niet groter zijn dan 100% waardoor je niet meer kunt verliezen dan je inleg,

Voordelen CFD’s

  • U kunt met een klein bedrag investeren
  • De handel in CFD’s is relatief eenvoudig
  • U kunt met CFD’s een bijzonder hoog rendement maken, als u met een hefboom van 20 werkt hebt u bij een koersbeweging van 5% in de voor u juiste richting uw totale inleg verdubbeld.
  • U kunt zowel inzetten op een koersstijging als wel een koersdaling.

Nadelen CFD’s

Doordat u met een hefboom kunt werken zijn de risico’s aanzienlijk hoger dan bij reguliere handel in bijvoorbeeld aandelen. Als u met een hefboom van 20 werkt bent u bij een koersbeweging van 5% in de voor u verkeerde richting uw totale inleg kwijt.

Beleggen in CFD's

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten