Boek beleggen

Boeken voor de beginnende belegger

Over beleggen zijn veel boeken volgeschreven, zeker als beginner kan het interessant zijn om kennis te halen uit deze boeken. Maar ook voor de meer ervaren belegger is het nooit verkeerd om meer kennis op te doen. Maar welke boeken moet je dan hebben? In dit artikel nemen we een aantal boeken met je door. Een aantal van deze boeken voor de beginnende belegger. Deze boeken bevatten vooral informatie over de basiszaken die horen bij beleggen. Voor de meer ervaren beleggen zal hier veel informatie in staan die waarschijnlijk al bekend is. Toch zijn een aantal boeken ook voor de wat meer ervaren belegger zeker geschikt

Boeken voor de beginnende belegger

Boeken voor de beginnende belegger | Boeken over beleggen

Beleggen voor dummies

Als je een beginnende belegger bent is het boek ‘’ Beleggen voor dummies’’ bijna een must-have. Het boek beschrijft in begrijpelijke taal de belangrijkste zaken van beleggen, daarnaast staan er in het boek makkelijk toepasbare tips. Het boek behandelt de verschillende manieren waarop je, je geld in de beurs kunt investeren zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s, opties en turbo’s, geeft aan wat de voors en tegens zijn bij deze investeringsmogelijkheden. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook aandacht voor fundamentele analyse en technische analyse.

Beleggen in aandelen voor Dummies

Als je op voorhand al weet dat opties en obligaties niet jouw ding zijn, maar jij je wilt focussen op het investeren in aandelen, dan is dit boek iets voor jou. In dit boek vind je strategieën om de juiste aandelen te selecteren en daarmee je vermogen te laten groeien.

De basis van het beleggen

Als je echt alles wilt weten over beleggen is dit boek een betere keus dan de 2 bovenstaande boeken.
‘’ De basis van het beleggen’’ is een behoorlijk uitgebreide inleiding voor een ieder die meer kennis wil vergaren over beleggen. Lastig jargon wordt in een duidelijke begrijpelijke taal uitgelegd. Ook legt het boek de verschillende mogelijkheden van beleggen uit en is er daarbij aandacht voor de kansen en risico’s van deze investeringen. Kortom een uitstekende inleiding voor iemand die de eerste stappen in beleggen wil zetten.

Boeken voor elke belegger

Als je al iets meer weet over beleggen zijn er uiteraard nog tal van boeken over verschillende beleggingsmanieren, strategieën etc. Hieronder een aantal aanraders. In deze lijst zijn uitsluitend boeken op genomen die in het Nederlands verkrijgbaar zijn.

Aandelen selecteren als een pro

Aandelen selecteren is geschreven door Rowan Nijboer. In dit boek neemt Rowan je mee in zijn reis als belegger. Een reis die hem goed afgaat. Over de afgelopen 11 jaar heeft hij een gemiddeld rendement van 17,5% per jaar behaalt. Dit is slechts een fractie minder dan zijn grote voorbeeld Warren Buffet die een gemiddeld rendement van 20,8% heeft behaald over de afgelopen 52 jaar.

In dit boek geeft Nijboer een inkijkje in zijn systeem & strategie. Zaken waar het boek onder andere op ingaat: Op welke zaken moet je letten als je een aandeel analyseert. Welke randvoorwaarden zijn van belang, hoe je een aandeel waardeert, hoe waardeer je een groeiaandeel, de psychologe van het beleggen, wanneer verkoop je een een aandeel en een handige checklist. Ook bevat het boek talloze praktijkvoorbeelden van bedrijven die het heel goed hebben gedaan, bedrijven die strategische fouten hebben gemaakt, goede beleggingen van Nijboer en de fouten die hij in het verleden heeft gemaakt.

Naast zijn boek biedt Rowan Nijboer ook een lidmaatschap aan. Bij dit lidmaatschap krijg je toegang tot o.a masterclasses, analyse’s van aandelen, trainingen, een inkijkje in zijn portefeuille. Als je wilt beleggen in individuele aandelen, maar eigenlijk niet weet hoe je dit doet kan dit een waardevolle investering in jezelf zijn. In tegenstelling tot vele anderen is Nijboer niet iemand die belooft dat ze snel rijk zult worden. Wel heeft hij een nuchter en realistisch verhaal over het selecteren van individuele aandelen.

Beleggen met Rowan Nijboer

De Intelligente belegger

De intelligente belegger is geschreven door meester belegger Benjamin Graham. Benjamin Graham was de professor die Warren Buffet onderwees op de Columbia University. Graham was het grote voorbeeld van Warren Buffet en wordt gezien als grondlegger van het waarde beleggen. Bij waarde beleggen ga je als investeerder opzoek naar ondergewaardeerde aandelen.

Warren Buffet noemt dit boek het beste boek dat er ooit over beleggen is geschreven, al gaf Buffet wel aan dat de theorie in het boek enigszins is achterhaalt, niet gek als je bedenkt dat dit boek bijna 100 jaar oud is. Ondanks dat is het boek nog zeker de moeite waard. Met name hoofdstuk 8 en 20 zijn zeer interessant.

De kaviaarformule

De kaviaarformule van Luc Kroeze gaat over het beleggen in superieure bedrijven. Luc legt in het boek uit waarom hij liever een goede prijs betaalt voor een briljant bedrijf dan een redelijke prijs voor een goed bedrijf. Luc Kroeze beschrijft in het boek zijn reis van zijn beleggingsavontuur dat begon net voor de grote crisis van 2008. Na veel strategieën te hebben geprobeerd zoals net-nets, opties, dividendbeleggen is hij nu uitgekomen bij een strategie die voor hem wel werkt. Kwaliteitsbeleggen.

In dit boek beschrijft Kroeze waar een bedrijf aan moet voldoen voordat hij het als kwaliteitsbelegging kwalificeert. Dit zijn bedrijven met wereldwijde bekendheid, goede kasstromen, een goede balans een een smetteloze reputatie, een goed competitief voordeel etc. Hij legt uit op welke punten hij let bij het analyseren van dergelijke bedrijven aan de hand van zijn checklist.

De schitterende eenvoud van indexbeleggen

Indexbeleggen is eenvoudig. Beurskoersen van een aandeel kunnen sterk fluctueren maar op de lange termijn stijgen indexen vrijwel altijd.  Hoe maak ik daar gebruik van? Kies een aanpak die niet afhankelijk is van het correct voorspellen van beurskoersen. Die manier van beleggen zonder verrassingen heet indexbeleggen. Kan ik zelf indexbeleggen ? Ja, het is eenvoudig maar niet makkelijk. U moet zelfdiscipline kunnen opbrengen en u moet zich er één keer goed in verdiepen. Daarna hoeft u er vrijwel niet meer naar om te kijken. Voor wie is dit boek bedoeld? Als u meer rendement wilt dan u op een spaarrekening krijgt maar er niet teveel tijd in wilt steken en niet veel geld in een klein aantal bedrijven wilt steken kan indexbeleggen een mooi alternatief zijn. Daarnaast kent indexbeleggen relatief minder risico dan investeren in individuele aandelen. Op lange termijn zal een index vooral de wereldeconomie volgen. 

De beleggingsillusie

Banken en vermogensbeheerders beloven vaak gouden bergen, maar maken dit zelden waar. Op lange termijn doen velen het slechter dan de markt. Grotendeels veroorzaakt door de beheerskosten die zij in rekening brengen. In dit boek wordt beschreven hoe de vermogensbeheerders te werk gaan, gelukkig biedt het boek ook alternatieven hoe jij wel een mooi rendement kunt krijgen.

Miljonair met een gewone baan

Dit boek gaat over wat veel mensen graag zouden willen, financieel onafhankelijk worden. De schrijver van dit boek kreeg het voor elkaar. In dit boek beschrijft hij hoe dit is gelukt door bescheiden te leven en daarbij slim te investeren. Ook als je niet wilt beleggen maar gewoon je maandelijkse lasten naar beneden wilt brengen kan dit boek handvaten bieden. Het boek is in die zin niet echt een boek over beleggen. Maar wel een leuk praktijk voorbeeld van iemand die door normaal te leven, miljonair is geworden.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten