Wat zijn etf's

Wat is een ETF? Wat zijn ETF’s?

Als je bent begonnen met beleggen zal je misschien al veel gehoord hebben over een ETF. Maar wat is een ETF? In dit artikel nemen we het met je door.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Funds. In het Engels worden dit ook wel trackers genoemd.
Met een ETF kan je beleggen in een mandje aandelen die een index volgt of bijvoorbeeld een bepaalde sector of grondstoffen.

Als u bijvoorbeeld de iShares MSCI World ETF aankoopt belegt u in één aankoop in maar liefst 1600 grote bedrijven. Met deze ETF heeft u dus een perfecte spreiding in verschillende bedrijven.

Naast deze ETF kunt u bijvoorbeeld ook ETF’s kopen die een mandje aandelen hebben samengesteld met bedrijven die actief zijn in een bepaalde sector. Zo zijn er ETF’s die een mandje aandelen hebben met een hoge dividenduitkering, goudminers, duurzame energie, of bijvoorbeeld de index van een bepaald land volgen. Uiteraard zijn er veel meer specifieke trackers.

Een ETF is een mooi product als u passief wilt beleggen, u hoeft niet 1 specifiek aandeel in de gaten te houden. Door de spreiding van de ETF zal uw resultaat doorgaans niet veel afwijken van het resultaat van de index.

Wie geeft een ETF uit?

De uitgevende partijen van ETF’s zijn banken en vermogensbeheerders. Je herkent de uitgevende partij aan de naam van de ETF. De naam van de uitgevende partij staat vooraan.

Welke posities heeft een ETF?

Als je wilt weten uit welke posities een ETF bestaat kan je dit het best bekijken op de site van de uitgevende partij. Als je bijvoorbeeld wilt weten uit welke posities de ETF VWRL bestaat kan je dit zien op de site van Vanguard. Ook op de sites van Morningstar en Yahoo finance vind je veel informatie over ETF’s. Mocht je via deze weg niet de informatie vinden die je wilt hebben kan je altijd even de naam van de ETF invoeren in de zoekbalk van Google. Op deze manier komen er ook veel achtergrond artikelen en analyses naar boven.

wat is een etf?

Kosten ETF’s

Voor het beheer van de tracker betaal je jaarlijks een klein percentage aan kosten. Vaak bedragen de kosten tussen de 0,05% en 1%. Hoe actiever een fonds beheerd wordt, hoe hoger de kosten. Bij een ETF die slechts een index, zoals de AEX of de NASDAQ volgt zijn de kosten erg laag. Voor een degelijke ETF is geen dure fondsmanager nodig en dit zie je terug in de kosten.

Wat is de waarde van een ETF?

Als je wilt weten wat de onderliggende waarde is van een ETF kan je kijken naar de Net Asset Value(NAV). De NAV is de gemiddelde waarde van de laatste slotkoersen van alle posities die een ETF aanhoudt. De NAV zal vaak rond de beursprijs van een ETF liggen maar dit hoeft niet. Zeker in een volatiele markt zal je zien dat de beurskoers van een ETF en de NAV nogal uit een kunnen liggen. Als je wilt weten wat de NAV van een ETF is, raad ik Yahoo Finance aan, die geven de NAV aan in het overzicht van een ETF.

Waar koop ik een ETF

Je kan bij je broker ETF’s aankopen. Zo kan je bij bijvoorbeeld DEGIRO maandelijks een aantal populaire ETF’s kopen zonder dat je transactie kosten moet betalen. Dit zijn de ETF’s uit de zogenaamde kernselectie van DEGIRO, in deze kernselectie zitten zo’n 200 ETF’s die eenmaal per maand zonder transactie kosten kan aankopen, in dit overzicht vind je alle ETF’s die deel uit maken van deze selectie. Als je periodiek wilt beleggen scheelt dit op termijn flink wat kosten, stel je betaalt normaliter €2,- transactie kosten. Als je iedere maand €100,- inlegt is dit al 2% van je inleg die je aan kosten kwijt bent.

Ook bij BUX Zero kan je investeren in een select aantal ETF’s, als je de order aan het eind van de handelsdag laat uitvoeren kan dit ook zonder transactie kosten.

Voordelen ETF

  • Flinke spreiding in je investering, je volgt de door jouw gekozen index of een mandje aandelen in een bepaalde sector. Je hoeft hierdoor niet actief jouw posities te managen.
  • Je hoeft geen onderzoek te doen naar specifieke aandelen.
  • Door de spreiding, loop je minder risico dan bij één enkel aandeel.
  • Geschikt voor de beginnende belegger.
  • Je kan in een specifieke sector beleggen.
  • Lage kosten.

Nadelen ETF

  • Je volgt een index of een vooraf bepaalde sector, het is hierdoor vrij lastig om een flink hoger rendement te halen dan de markt.
  • Ook deze belegging kan in waarde dalen. Een tracker volgt uiteindelijk de markt of de specifieke sector die het volgt.

* Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wellicht ook interessant?

etf de giro

Vergelijkbare berichten