Wat is een omgekeerde stocksplit

Wat is een stocksplit | Wat is een aandelen splitsing?

Heb je iets gelezen over een stocksplit, maar weet je niet precies wat het betekent? In dit artikel leggen we uit wat een aandelensplitsing en een omgekeerde aandelensplitsing is.

In 2020 was een stocksplit weer volop in het nieuws dit kwam voornamelijk door de stocksplit van Tesla en Apple. Zeker Apple heeft al een lange historie van aandelensplitsingen, de eerste splitsing van een aandeel Apple vond al plaats op 16 juni 1987. Als je voor deze datum 1 aandeel Apple had dan vertegenwoordigd dit 224 huidige aandelen. De overige aandelensplitsingen van Apple vonden plaats in 2000, 2005, 2014 en 2020.

Wat is een stocksplit | Wat is een aandelensplitsing

Een stocksplit of splitsing van aandelen is het verlagen van de koers van aandelen door 1 aandeel simpel weg te delen in meerdere aandelen. Stel dat een aandeel een koers van 100 heeft, er wordt een stocksplit van 10:1 doorgevoerd. Dan wordt de koers van 1 aandeel 10. Er zijn echter ook 10 maal zoveel aandelen in omloop. Voor de totale waarde verandert er dus niets. Als u voor de stocksplit 1 aandeel van 100 in portefeuille had, zult u naar de splitsing 10 aandelen met een waarde van 10 in portefeuille hebben. Per saldo blijft uw positie dus gelijk.

Wat is een stocksplit

Wat is een omgekeerde stocksplit

Een omgekeerde stocksplit is precies het tegenovergestelde van een stocksplit. Bij een omgekeerde aandelen splitsing worden bestaande aandelen samengevoegd tot 1 nieuw aandeel.

Stel dat u van een bedrijf 10 aandelen heeft die per stuk €0,25 waard zijn, de gezamenlijke waarde van deze positie is dan €2,50. Wanneer er een omgekeerde aandelensplitsing van 10:1 plaatsvindt dan wordt de koers van 1 aandeel €2,50. De totale aandelen die in omloopzijn nemen ook af met een factor 10. Per saldo blijft de waarde van uw portefeuille en de totale beurswaarde van de onderneming dus gelijk.

Waarom kiezen bedrijven voor een stocksplit

Bedrijven kunnen kiezen voor een stocksplit op de verhandelbaarheid van een aandeel te vergroten. Door de lagere koers wordt het aandeel ook voor beleggers die minder te besteden hebben interessant. Hierdoor neemt de liquiditeit in een aandeel toe, en dit is weer positief voor bestaande aandeelhouders.

Een bedrijf dat nog nooit een stocksplit heeft toegepast ondanks de extreem hoge beurskoers ie het investeringsvehikel van Warren Buffet, Berkshire Hathaway.A wilt u vandaag de dag 1 aandeel kopen dan moet u hier ruim $340.000 dollar voor neerleggen, om het aandeel toch beschikbaar te maken voor de minder vermogende beleggers is er een nieuwe notering gekomen. Dit is het aandeel Berkshire Hathaway.B, dit aandeel vertegenwoordigt 1/30 van de waarde van het A aandeel.

Waarom kiezen bedrijven voor een omgekeerde stocksplit

Een omgekeerde stocksplit wordt vaak toegepast als de koers erg laag staat. Om de beeldvorming van een aandeel wat te verbeteren kan dan gekozen worden voor een omgekeerde aandelensplitsing, immers een koers van 2,50 lijkt beter dan een koers van 0,25.

Ook stellen sommige beursuitbaters eisen aan de hoogte van de koers, bij bepaalde beurzen moet een aandeel een bepaalde waarde hebben. Zo nam beursuitbater Euronext in 2007 maatregelen om fondsen met een waarde onder de €1,- te verwijderen van de beurs. De motivatie van Euronext hiervoor was dat aandelen met een lage waarde speculatie in de hand werken.

Is een stocksplit goed voor een aandeel?

Eigenlijk maakt het voor een aandeel niet uit dat een aandeel wordt gesplitst, de onderliggende waarde van het totaal aantal aandelen blijft immers gelijk. Wel is het aandeel voor meer beleggers betaalbaar omdat de prijs van 1 aandeel naar beneden gaat. Door de toenemende liquiditeit kan het aandeel stijgen, simpelweg omdat de lagere prijs meer vraag naar het aandeel kan veroorzaken.

Wellicht ook interessant?

t?a=1746690281&as=1566594317&t=1&tk=1&i=1

Vergelijkbare berichten