Beleggen met weinig geld | Beleggen met klein bedrag

Het beeld dat bij veel mensen bestaat is dat je enkel kan beleggen als je een flink vermogen hebt vergaard. Echter hoef je geen duizenden euro’s te hebben om te kunnen starten met beleggen. Door nieuwe producten op de markt en door toenemende concurrentie kan je vandaag de dag al met een paar euro per maand beleggen. In dit artikel nemen we een aantal zaken met je door.

Let op de kosten als je begint met beleggen

Met beleggen draait het uiteindelijk maar om één ding. Een zo hoog mogelijk rendement. Hoe lager de kosten zijn die jij maakt om te beleggen. Hoe groter uiteindelijk jouw rendement. Immers stel je legt maandelijks €100,- in. Als je steeds bij elke inleg al €5,- aan kosten hebt. Moet je dus al 5% rendement maken om de kosten terug te verdienen. Historisch levert beleggen zo’n 6 tot 8% per jaar op. Als je al 5% aan kosten moet goed maken verdien je het eerste jaar dus al niets. Houd er ook rekening mee dat transactiekosten ook van toepassing zijn als je een positie sluit. Gelukkig kan je tegenwoordig ook prima beleggen met lage tot geen kosten. Hierover later meer.

Hoe kan je beleggen met weinig geld

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt beleggen. Je kan losse aandelen kopen. Dit kan je doen via een broker als Binck of De Giro, echter rekenen die voor iedere transactie kosten. Dit is niet heel erg als je met een bedrag van minimaal €500 tot €100-,- aandelen koopt. Onder dit bedrag vind ik zelf dat de kosten in verhouding te hoog zijn. Een alternatief hiervoor kan zijn Bux Zero. Met Bux zero kan je aan het eind van de handelsdag orders uitlaten voeren zonder transactie kosten. Hierdoor kan je tocht de meest populaire aandelen aanschaffen zonder kosten te maken. Meer over Bux Zero lees je hier.

Persoonlijk zou ik echter kiezen voor ETF’s. Een ETF biedt een aantal grote voordelen die zeker voor onervaren beleggers interessant zijn. Een ETF is een mandje met aandelen, bijvoorbeeld van een index zoals de AEX of de Nasdaq. Er zijn ook ETF’s die zich richten op een mandje met wereldwijde spreiding. Of met een specifiek punt zoals Waterstof, ESG, Goudminers, Dividendaristocraten etc.

Door deze spreiding is een dergelijke ETF minder risicovol dan een los aandeel. Een ETF zal met de index of de markt waarop hij gebaseerd is mee bewegen. Heb je een ETF met wereldwijde spreiding zoals VWRL( Vanguard FTSE All-World) dan zal deze meebewegen met de wereldeconomie. Gaat het goed in de wereld dan zal het zijn weg omhoog vinden. Gaat het wat minder in de wereld zal de ETF in waarde dalen.

Veel ETF’s kan maandelijks zonder transactiekosten aankopen in de kernselectie van DEGIRO. De kernselectie bevat een lijst van ongeveer 200 ETF’s.

Wat levert beleggen met een klein bedrag op?

Als je bijvoorbeeld de Amerikaanse Dow Jones neemt over de laatste 100 jaar. Dan zie je dat er over de jaren heen veel fluctuaties zitten in de jaarlijkse resultaten. Ook de trend van de index is over 100 jaar positief. Echter wie op de top van 1929 was begonnen met beleggen had zelfs met een indextracker tot 1959 niets verdient. Stel je begint op de top van 1929 dan is dat natuurlijk erg vervelend. Maar er van uitgaande dat je na de crash nog steeds maandelijks een bedrag kan investeren. Dan had je ook op de absolute bodem van de Dow kunnen kopen.

Onderstaand de jaarlijkse rendementen van de Dow Jones.

Met hier onder het koersverloop van de Dow Jones over de afgelopen jaren.

Heeft beleggen met weinig geld zin?

Als je vermogen op wilt bouwen heeft beleggen altijd zin. Een veel gehoord gezegde is ook. Het beste moment om te beginnen is nu. Historisch gezien levert beleggen 6 tot 8% rendement op. Dit is een meerjarig gemiddelde. Het kan best zijn dat de beurs komend jaar een rendement laat zien van -40% of +40%. Anders gezegd wat de beurs op korte termijn doet weet niemand. En het leuke is, dit maakt ook helemaal niet uit als je maandelijks een vast bedrag inlegt. Door maandelijks een bedrag in te leggen koop je op het moment dat de markt (te) laag staat en op het moment dat de markt (te) hoog staat en alles daar tussen in. Ik zou kiezen voor accumulerende ETF’s. Dit zijn ETF’s die de winst herbeleggen voor jou in plaats van uitkeren als dividend. Door de winst te herinvesteren maak je gebruik van het 8e wereldwonder. Samengestelde interest.

Het belangrijkste aan beleggen is misschien wel jouw horizon. Hoe lang jij hebt om rendement te maken hoe groter de kans dat dit lukt. Jouw geld heeft meer tijd om te renderen, dit maakt dat je meer voordeel hebt van samengestelde interest. Maar ook heb je meer tijd om een crash goed te maken.

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

In principe kan je met een paar euro al beginnen met beleggen. Er zijn al ETF’s die €10 tot €20,- euro kosten. Aandelen zijn er vanaf een paar cent. Al als je zonder transactie kosten wilt handelen bij Bux Zero zal je deze aandelen niet vinden. Hier kan je alleen de meest populaire en verhandelde aandelen aankopen. Dit is ook prima, de aandelen die enkele centen kosten. De zogenaamde pennystocks brengen heel andere risico’s met zich mee dan de wat meer gangbare aandelen.

*Zoals altijd geldt, beleg enkel met geld dat je kan missen. Je kunt met beleggen (een deel van) je inleg verliezen.


Wellicht ook interessant?

5f984b8c35f3f185457042

Vergelijkbare berichten