Besparen op kosten wasmachine

Goedkoper wassen | Besparen op wassen

Iedereen heeft er mee te maken, het wassen van kleding, handdoeken, beddengoed etc.
De manier waarop je wast heeft invloed op de kosten en op de milieu impact die het wassen heeft. In dit artikel nemen we met je door hoe kan je goedkoper wassen?

Wassen op lagere temperatuur | Goedkoper wassen

De grootste besparing tijdens het wassen is te realiseren door de wasmachine op lagere temperaturen te laten draaien waar dat mogelijk is. Het opwarmen van het water kost veel energie, wanneer het water niet opgewarmd hoeft te worden scheelt dit natuurlijk flink. Als de was niet vies is kan je de was prima draaien op 20 ° C of 30 ° C.

Milieucentraal stelt dat het verschil tussen wassen op 30 ° C en 40 ° C maar liefst 13 cent per wasbeurt is. Een wasbeurt op 30 graden kost € 0.08 aan energie, de wasmachine laten draaien op 40 graden kost €0.21 aan energie. Wanneer u wast op 60 ° C kost dit €0.27 aan energie en voor wassen op 90 ° C bent u €0.49 kwijt aan.

Het is begrijpelijk dat u handdoeken en vaatdoeken op 60 graden wilt wassen, veel bacterien gaan pas dood bij hogere temperaturen. Het is verstandig om dit soort artikelen op hogere temperaturen te blijven wassen. Ook voor kleding en beddengoed van kwetsbare mensen of in het geval van een besmettelijke ziekte of infectie is het aan te raden om dit op minimaal 60 ° C te wassen.

Als je regelmatig op lage temperatuur wast is het verstandig om af en toe de machine te reinigen, dit kan je doen door de machine op 90 graden te laten draaien met een wasbol schoonmaak azijn.

Tip: Heb je een energiecontract met dubbel tarief? Laat dan de wasmachine tijdens de daluren draaien.

Wassen met volle trommel

Ook het wassen met een volle trommel helpt u besparen, immers hoe voller de trommel hoe minder vaak  de wasmachine hoeft te draaien. De machine kan voller dan je denkt, zolang je een hand boven op de was kan leggen is de machine in staat om te wassen.

Wassen met Eco functie

Naast wassen op een lagere temperatuur, kun je ook besparen door gebruik te maken van het Eco programma van jouw wasmachine. Door het gebruik van de Eco functie kan je tot wel 30% besparen.

Een Eco programma duurt iets langer dan een regulier programma, dit komt omdat met een Eco programma op een lagere temperatuur wordt gewassen dan aangegeven. Door op een lagere temperatuur langer te wassen, is de machine toch in staat om de was goed schoon te krijgen. De besparing zit hem vooral in het feit dat het water minder opgewarmd hoeft te worden.

Wanneer goedkoop was

Gebruik van wasmiddel

Veel mensen gebruiken te veel wasmiddel, dit is naast zonde van het geld ook niet goed voor de wasmachine, het gebruik van te veel wasmiddel kan vetluis veroorzaken, vetluis is een opeenhoping van zeepresten die in de machine en leidingen gaan zitten.

Daarnaast moet je wasmachine ook vaker spoelen wanneer je te veel wasmiddel gebruikt, dit kost onnodig veel water.

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken?

Als de te wassen stukken niet heel vies zijn, zal een groot gedeelte hiervan al goed schoon worden als je alleen water gebruikt. Wel is het voor je kleding en de machine beter om een beetje wasmiddel toe te voegen, hierdoor behoudt je kledingen zijn kleur beter en zal er minder kalk afzetting plaatsvinden in de trommel en de machine.

Hoeveel wasmiddel je moet toevoegen is afhankelijk van de vuilheid van de was, bij flink vuile was heb je meer wasmiddel nodig dan bij minder vervuilde was. Doe echter nooit meer zeep in de wasmachine dan de verpakking van het middel aangeeft.

Ook de hardheid van het water speelt een rol, indien u een gebied met ‘’hard’’ water woont moet u meer wasmiddel gebruiken dan wanneer u in een gebied met ‘’ zacht’’ water woont.

Drogen van de was

Het allerbeste kunt u de was buiten of binnen aan een waslijn drogen, als u dit doet is het niet noodzakelijk om wasverzachter toe te voegen. Daarnaast kost was drogen in een droger veel energie. Dit kost u tot wel €1,25 per keer aan energie.

Daarnaast kan je natuurlijk ook besparen door een zuinige machine aan te schaffen. Meer over het aanschaffen van een wasmachine lees je hier. 

?wi=352562&ws=

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten