wasmachine schoonmaken

Wasmachine schoonmaken | Hoe een wasmachine schoonmaken

Als je regelmatig gebruikmaakt van een wasmachine, dan weet je dat deze na verloop van tijd vies kan worden. De wasmachine kan gaan stinken en er kunnen vetten en zelfs schimmels ophopen. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar het kan ook schade aanrichten aan je kleding. Daarom is het belangrijk om je wasmachine regelmatig schoon te maken. In dit artikel bespreken we hoe je je wasmachine schoonmaakt.

Wasmachine schoonmaken | Hoe een wasmachine schoonmaken

Als je je wasmachine regelmatig gebruikt, dan kan er vuil en zeepresten achterblijven. Dit kan ervoor zorgen dat de wasmachine gaat stinken of dat er zelfs schimmels ontstaan in een extreem geval. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je wasmachine regelmatig schoon te maken.

Voordat je begint met het schoonmaken van je wasmachine, is het handig om te weten wat je allemaal nodig hebt.

Hoe de wasmachine schoonmaken?

Stap 1: De rubberen rand schoonmaken

De rubberen rand van je wasmachine is een plek waar veel vuil kan achterblijven. Daarom is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Maak een mengsel van water en azijn en breng dit aan op de rubberen rand. Gebruik een tandenborstel om het vuil weg te schrobben. Spoel daarna de rubberen rand af met schoon water. Vergeet vooral niet om de binnenkant van de rubberen rand schoon te maken, dit is de plek waar vuil zich makkelijk kan ophopen.

Stap 2: De wasmiddellade schoonmaken

Ook de wasmiddellade kan erg vies worden. Haal de lade uit de wasmachine en maak deze schoon met een doekje. Maak daarnaast ook de binnenkant van de wasmiddellade schoon met een beetje afwasmiddel en wat warm water. Spoel alles af met schoon water.

Stap 3: De trommel schoonmaken

Nu is het tijd om de trommel van je wasmachine schoon te maken. Voeg een kopje azijn en een half kopje baking soda toe aan de trommel. Draai daarna een wasprogramma op de hoogste temperatuur zonder wasgoed. Op deze manier worden alle vuilresten verwijderd en ruikt je wasmachine weer fris.

Je kan hiervoor ook een speciale wasmachine reiniger gebruiken.

Stap 4: Filter van de wasmachine schoonmaken

Het filter van de wasmachine moet ook regelmatig worden schoongemaakt. Het filter bevindt zich meestal aan de voorkant of onderaan de machine. Om het filter schoon te maken, moet je de wasmachine uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen. Je kan een doek of bak gebruiken om eventueel water op te vangen dat uit het filter kan komen wanneer je het opent. Het filter kan worden losgedraaid met de klok mee en eruit worden getrokken. Maak het filter schoon met water en een zachte borstel om eventuele vuil en pluisjes te verwijderen. Plaats het filter terug op zijn plaats en draai het tegen de klok in om het vast te zetten.

Stap 5: De buitenkant van de wasmachine schoonmaken

Tot slot is het tijd om de buitenkant van je wasmachine schoon te maken. Maak de buitenkant schoon met een doekje en warm water. Je kan hier een huishoudelijk reinigingsmiddel aan te voegen.

Tip: Laat na het gebruik de deur van de machine open staan. Aanwezig vocht in de trommel kan zo verdampen, en de trommel heeft aanvoer van frisse lucht.

Hoe vaak wasmachine schoonmaken?

Hoe vaak je een wasmachine moet schoonmaken is mede afhankelijk van hoe vaak je wast. Maar het is aan te raden om een wasmachine zeker 1 tot 2x per maand te reinigen.


Wellicht ook interessant? 

Vergelijkbare berichten