Besparen op gas | energiebesparende maatregelen om minder gas te gebruiken

Het grootste gedeelte van de zomer ligt weer achter ons, dat betekent dat we de koude herfst en winter periode weer ingaan. In deze periode gebruiken de meeste mensen veel gas om het huis aangenaam te verwarmen. Met een paar slimme handelingen en zuinig gebruik valt hier voor veel mensen nog flink op te besparen. In dit artikel nemen we aantal maatregelen met je door waarmee je zonder ingrijpende verbouwingen makkelijk op jouw gasrekening kunt besparen. Ben jij ook benieuwd welke maatregelen om minder gas te gebruiken jij kunt toepassen?

maatregelen om minder gas te gebruiken

Verbruik minder gas met radiatorfolie | Besparing met radiatorfolie

Radiatoren zijn vaak bevestigd aan de muur waardoor de warmte van de radiator 2 kanten op straalt. Het is natuurlijk zonde om de (koude) buitenmuur te verwarmen. Met het aanbrengen van radiatorfolie kan je hier iets tegen doen. Door het aanbrengen van deze folie wordt het grootste deel van de warmte weer de kamer ingestraald. Dit is misschien wel een van de makkelijkste maatregelen om minder gas te gebruiken. En aangezien de folie aan de achterkant van de radiator zit, zie je er niets van.

  • Kosten: Enkele tientjes
  • Besparing: Enkele tientjes per jaar,
  • Aanbrengen: Kan je makkelijk zelf middels dubbelzijdig plakband of door middel van magneetjes op de achterkant van de radiator.

Verbruik minder gas door leidingen te isoleren

De CV-ketel voert de warmte die het produceert via de leidingen naar de ruimtes die verwarmd moeten worden. Tijdens dit transport geven deze leidingen warmte af aan de ruimtes waar de leidingen doorheen lopen. Als deze leidingen door koude ruimtes lopen die niet verwarmd hoeven worden of erger nog onder de koude vloer door of via de koude ongebruikte zolder, gaat hier veel warmte onnodig verloren.  Door de leidingen te isoleren beperk je het ongewenste warmte verlies, en bespaar je op je gas verbruik.

  • Kosten: Enkele tientjes, in de bouwmarkt vaak flink goedkoper dan online!
  • Besparing: Enkele tientjes per jaar
  • Aanbrengen: Kan je makkelijk zelf aanbrengen, je snijdt de isolatie in en kan het makkelijk aanbrengen om de leiding. Vergeet niet de kieren weer dicht te maken.

Verbruik minder gas door kieren en naden te dichten | Gas besparen door een tochtstrip

Bij vooral veel oudere huizen komt er via niet goed afgesloten en kieren en naden veel koude lucht naar binnen. Zeker op een gure koude winterdag waarop het stevig waait. De cv-ketel moet dan goed zijn best doen om binnen het gewenste comfort te bereiken. Gelukkig is het met tochtstrips en tochtborstels vaak eenvoudig om het probleem op te lossen. Vergeet ook niet om een brievenbusborstel te plaatsen. Doordat er veel minder koude lucht het huis binnenkomt kan je mogelijk ook de thermostaat iets naar beneden zetten en toch het comfort behouden.

  • Kosten: Enkele tientjes
  • Besparing: Enkele tientjes per jaar,
  • Aanbrengen: Kan je makkelijk zelf aanbrengen.


Gebruik een waterbesparende douchekop | Minder gas gebruiken tijdens het douchen

Met een waterbesparende douchekop bespaar je gemiddeld zo’n 50% van het water dat een normale douchekop gebruikt. Water dat je niet gebruikt hoeft uiteraard ook niet opgewarmd te worden waardoor je tijdens het douchen, naast 50% op water ook zo’n 50% op gas verbruik bespaart.

  • Kosten: Enkele tientjes
  • Besparing: Enkele tientjes per jaar,
  • Aanbrengen: Kan je makkelijk zelf aanbrengen

Gas besparen met een slimme thermostaat

Je kan een slimme thermostaat leren jouw gedrag te voorspellen, de thermostaat zet dan de verwarming uit als je aan het werk bent, kom je weer thuis heeft de slimme thermostaat er voor gezorgd dat het binnen aangenaam is. Door de extra functies die een normale thermostaat niet heeft kan je ook makkelijk extra besparen. Je kan de slimme thermostaat koppelen aan jouw telefoon, ben je niet thuis schakelt de thermostaat zichzelf uit, kom je eerder of later dan gepland terug kan je makkelijk op afstand de thermostaat in of uitschakelen. Daarnaast geeft een slimme thermostaat inzicht in je verbruik wat je ook weer kan helpen bij het besparen.

  • Kosten: vanaf €200,-
  • Besparing: +-€50,- per jaar
  • Aanbrengen: Kan je makkelijk zelf aanbrengen en instaleren

Gas besparen met een slimme radiatorknop

Je kan in aanvulling op een slimme thermostaat ook slimme radiatorknoppen aanbrengen.

Met een slimme radiatorknop kan je per ruimte de juiste instellen. Als het bijvoorbeeld in de woonkamer warm genoeg is maar de slaapkamer niet, schakelt de slimme thermostaat alleen de radiator in slaapkamer in en hoeven niet alle radiatoren in het hele huis te loeien om die ene ruimte te verwarmen.

Ook kan je door het plaatsen van slimme radiatorknoppen de temperatuur per ruimte instellen. Hier zit de grootste besparing, ruimtes die je niet gebruikt hoef je immers niet de hele dag te verwarmen. Werk je thuis op een kantoor, dan hoeft de woonkamer bijvoorbeeld niet verwarmd te worden. In het weekend kan je dan weer de verwarming in het kantoortje uitzetten. Ook kan je bijvoorbeeld de thermostaat in de slaapkamer even aanzetten, net voor het slapen. Hierdoor heb je toch comfort en hoeft de verwarming niet de hele dag te branden.

Wel zit er bij deze knoppen veel verschil in mogelijkheden tussen de verschillende merken, kijk hier dus goed naar voor je een systeem aanschaft.

  • Kosten: vanaf €50,- per stuk
  • Besparing: Enkele tientjes  per jaar bij een volledig systeem.
  • Aanbrengen: Kan je makkelijk zelf aanbrengen.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten