Hulp bij schulden

Tips bij schulden | Hoe kom ik van schulden af?

Volgens het Nibud heeft 1 op de 5 huishoudens in Nederland betalingsproblemen. Dat zijn bijna 1,5 miljoen huishoudens. Als je schulden hebt kan dat veel zorgen met zich meebrengen. In dit artikel gaan we proberen je zoveel mogelijk tips te geven om problemen met schulden aan te pakken. En proberen we antwoord te geven op de vraag: Hoe kom ik van schulden af?.

Wat kan ik zelf doen bij schulden? | Hoe kom ik van schulden af?

Schulden inzichtelijk maken

Als u financiële problemen heeft of te maken hebt met schulden is het belangrijk om de schulden en de nog te betalen rekeningen inzichtelijk te maken. Of u dit nu op papier of in een programma als excel doet maakt niet uit. Het belangrijkste is het overzicht.

Houd contact met de schuldeiser

Mocht het niet lukken om te betalen neem dan altijd contact op met uw schuldeisers. Door in contact te blijven voorkomt u in veel gevallen kostenverhogende maatregelen zoals die van een deurwaarder of incassobureau.. Waarschijnlijk is het ook wel mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Met een betalingsregeling  heeft u een langere periode om de betaling te voldoen. Belangrijk is wel dat u alleen een bedrag afspreekt dat u ook daadwerkelijk kunt betalen.

Producten op afbetaling | Wat kost een product op afbetaling

Koop geen producten op afbetaling, een wasmachine of tv kopen met gespreid betalen klinkt heel interessant. In de praktijk kost het echter veel geld, u betaalt een behoorlijke rente. En mocht u niet in staat zijn om te betalen, dan volgen er ook nog afbetalingsboetes.

Heeft u producten op afbetaling? Probeer hier zo snel mogelijk vanaf te komen. Vaak betaalt u gigantische rentes op deze producten, de rente kan oplopen tot wel 14%. Als u het aankoopbedrag over meerdere jaren spreidt, betaalt u soms wel tot een derde meer dan de oorspronkelijk prijs. Het is dan beter om te sparen voor dit product of genoegen te nemen met een goedkoper of 2e hands exemplaar.

Boetes van CJIB gespreid betalen

Heeft u boetes van het CJIB? Als het bedrag van deze boete hoger is dan €75,- of heeft u meerdere boetes met een totaal bedrag hoger dan €75,-. Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen, u kunt dan de boete(s), in meerdere termijnen betalen. Belangrijk is dat u tijdig een regeling aanvraagt om verhoging te voorkomen.

Maak een maandelijks budget

Probeer uw financiën inzichtelijk te maken, wat zijn uw inkomsten. En zet hier tegenover wat u iedere maand kwijt bent aan vaste lasten, zoals de huur of hypotheek, gas/water/licht, abonnementen, verzekeringen en andere uitgaven zoals boodschappen etc. Maak voor u zelf een budget wat u kunt uitgeven aan boodschappen en probeer u hier zo goed als mogelijk aan te houden. Dit kunt u zelf doen of ook bijvoorbeeld in excel.

Besparen op vaste lasten

Kijk eens kritisch naar uw vaste lasten, vaak valt hier nog wel op te besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier of door over te stappen naar een andere tv aanbieder of provider.

Het vergelijken van de premies voor verzekeringen kan op jaarbasis snel enkele tientjes schelen. Kijk eens kritisch naar de premie van uw autoverzekering, zorgverzekering etc.

Heeft u abonnementen? Heeft u dit echt nodig? Als u zonder kunt zeg dit dan op, dit scheelt vaak snel een paar tientjes per maand.

Kijk waar u nog kunt besparen op uitgaven

Vergelijk bij het doen van boodschappen de aanbiedingen en maak vooraf een lijstje van wat u echt nodig hebt. Richt u bij het boodschappen doen op de merkloze artikelen de artikelen die onderin het schap staan zijn vrijwel altijd de goedkoopste keus. Fruit en groente uit de vriezer zijn net zo gezond als verse groenten en fruit en vaak stukken goedkoper.

Wat heeft u verder nog aan uitgaven? Kunt u ergens nog op besparen, hoe klein het voordeel ook lijkt. Alle kleine beetjes helpen.

Als u rookt kunt u via de zorgverzekeraar vaak kosteloos begeleiding krijgen bij het stoppen met roken. Indien u meedoet aan een programma dat zichzelf bewezen heeft betaalt u ook geen eigen risico, wilt u hier aan mee doen? Neem dan contact op met uw huisarts of zorgverzekeraar.

Probeer schulden zo snel mogelijk af te betalen

Probeer schulden zo snel mogelijk af te betalen, maak hiervoor een plan. Mocht je hier hulp bij nodig hebben kan je altijd terecht bij de gemeente of organisaties als Schuldhulpmaatje, of je kan vrienden of familie vragen je te helpen.

Belangrijkste aan het plan is dat het realistisch is, je kan niet 100 euro per maand afbetalen als je na het doen van alle noodzakelijke uitgaven zoals vaste lasten en boodschappen nog maar 50 over hebt. Kijk hier dus goed naar. Treed in overleg met je schuldeisers, zoals eerder gezegd scheelt dit vaak een boel narigheid. Overleg met hen wat jij wel kan betalen.

Het is verstandig om het eerst de duurste schulden af te lossen. Heb je iets gekocht op afbetaling. Of sta je rood, dit kost in verhouding erg veel. Voor het kopen op afbetaling betaal je vaak een rente tussen de 9 en 14%. Ook roodstaan kost vaak een rente van 9%. Dit moet natuurlijk wel kunnen, als er schulden zijn die voor grotere problemen gaan zorgen zoals de huur of zorgverzekering los deze dan eerst op.

Dure schulden eerst aflossen

Met het extra afbetalen van de duurste schulden, hou je iedere maand een beetje meer geld over. Het lijkt misschien niet snel te gaan, maar over een langere periode helpt dit behoorlijk.

Een andere manier kan zijn om eerst de kleinste schulden af te betalen, dit is misschien niet de meest voordelige manier. Echter kan het voordeel hiervan wel zijn dat je voor jezelf rust en overzicht creëert door de kleine schulden af te betalen waardoor het lijstje met schuldeisers kleiner wordt en jij meer overzicht en rust ervaart.

Leer jezelf beter om te gaan met geld

Om uit de financiële zorgen te komen en te blijven is het belangrijk dat u goed met geld om gaat. Geef niet meer uit dan er binnenkomt is natuurlijk makkelijk gezegd, maar is uiteindelijk ook het enige dat werkt. Mocht u hulp nodig hebben bij het omgaan met geld? Vaak zijn hiervoor bij uw gemeente gratis cursussen en budgetcoaches beschikbaar.

Omroep max heeft online een aantal korte filmpjes over het omgaan met geld, je kan ze vinden op de site van Max. www.maxvandaag.nl/cursussen/omgaan-met-geld/

Probeer meer inkomen te krijgen

Een andere manier om meer te besteden te krijgen is door uw inkomen te vergroten. Als u werkt kunt u proberen om meer uren te werken, loonsverhoging te vragen, eventueel een andere baan zoeken die  beter betaalt.

Hoe kom ik van schulden af

Heeft u mogelijk recht op toeslagen?

Als u als alleenstaande een inkomen heeft tot ongeveer €30.000 bruto heeft u recht op zorgtoeslag, als u een toeslagpartner heeft, heeft u bij een bruto inkomen tot ongeveer €39.000 recht op zorg toeslag.

Als u een woning huurt, heeft u mogelijk recht op huurtoeslag.

Als u een koopwoning heeft en daarvoor geld terugkrijgt voor de hypotheekrente, dan kunt u dit bedrag maandelijks terugkrijgen. Voordeel is dat u dan maandelijks meer te besteden hebt, u bent echter wel het spaarpotje kwijt. Het aanvragen van een maandelijkse teruggave doet u op de site van de belastingdienst https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/betalenenontvangen/content/hypotheekrente-terugvragen

Mocht u meer inkomen krijgen, vergeet dit dan niet door te geven aan de belastingdienst. Hiermee voorkomt u dat u later een flink bedrag terug moet betalen.

Waar kan ik terecht bij schulden? Hulp bij schulden

Komt u er niet uit, wacht dan vooral niet te lang met het zoeken van hulp. Misschien is dit voor u een grote stap, en voelt dit als een grote drempel. Dit is niet nodig, zo’n 150.000 Nederlanders hebben ernstige financiële problemen. Veel van hen wacht lang met het inschakelen van hulp, wat vaak niet positief bijdraagt aan het probleem. Het belangrijk dat u tijdig hulp inschakelt. Met deze hulp kunt u gaan werken aan het oplossen van uw financiële zorgen. Langer wachten veroorzaakt vaak meer problemen die dan ook langduriger zijn. Al is het begrijpelijk dat de drempel als een hele horde voelt. Hoe sneller er hulp is, hoe sneller het probleem aangepakt kan worden.

Op www.geldfit.nl kunt u een test maken, u krijgt dan anoniem advies over bij welke instantie terecht kunt voor hulp bij uw financiële situatie. Ook kunt u bellen met 0800 – 8115 (gratis). U krijgt dan iemand aan de lijn die u kan adviseren over de instantie waar u het beste terecht kunt.

Hulp bij schulden?

Kom je er zelf niet meer uit, dan zijn er veel instanties die u kunnen helpen bij uw geldzaken.

U kunt bijvoorbeeld terecht bij:

  • Uw gemeente, neem voor de mogelijkheden in uw gemeente contact met hen op.
  • Schuldhulpmaatje, op de website van Schuldhulpmaatje kunt u zich aanmelden om in contact te komen met een schuldhulpmaatje. Dit zijn getrainde vrijwilligers die u kunnen helpen bij het orde brengen van uw financiën. Aanmelden kan op https://uitdeschulden.nu/

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=>

Vergelijkbare berichten