Minder watergebruiken douchen

Hoeveel bespaar je door 1 minuut korter te douchen | Energie besparen bij het douchen

Hoeveel bespaar je door 1 minuut korter te douchen, we nemen het in dit artikel met je door.

Als je korter onder de douche staat bespaar je naast water ook gas. Immers water dat je niet gebruikt hoeft ook niet opgewarmd te worden. Naast dat dit goed is voor het milieu is dit natuurlijk ook behoorlijk goed voor jouw portemonnee.

Hoeveel bespaar ik door korter te douchen?

Hoeveel water en energie je bespaart is vooral afhankelijk van de douchekop die je hebt.

We maken in dit artikel onderscheid tussen een regendouche, de ”normale” douche en een waterbesparende douche. Het spreekt voor zich dat je met een waterbesparende douchekop minder bespaart omdat deze al minder water verbruikt.

Waterverbruik regendouche

Als je een regendouche hebt kan je het meest aan water en energie besparen.

Een regendouche verbruikt zo’n 15 tot  20 liter water per minuut. Als je iedere dag doucht en dit vervolgens 1 minuut korter doet bespaar je op jaarbasis 5475 tot 7300 liter water. Daarnaast bespaar je hiermee zo’n 20m³ tot 30M³ aan gas.

De totale besparing in geld uitgedrukt bedraagt in dit geval 5 tot 7 euro aan water en 16 tot 24 euro aan gas. Met een regendouche kan je dan per jaar 30 euro besparen door 1 minuut korter te douchen.

Hoeveel bespaar je door 1 minuut korter te douchen

Waterverbruik normale douche

Een ‘normale’ douche verbruikt zo’n 10 liter water per minuut. Als je iedere dag doucht en dit vervolgens 1 minuut korter doet bespaar je op jaarbasis 3650 liter water. Ook bespaar je hiermee ongeveer 15m³ aan gas

De totale besparing in geld uitgedrukt bedraagt in dit geval 3.65 euro aan water en 12 euro aan gas. Met een gewone douche kan je dan ook per jaar zo’n 15 euro per persoon besparen door 1 minuut korter te douchen.

Watergebruik waterbesparende douchekop | Hoeveel scheelt een water besparende douchekop?

Met een waterbesparende douchekop is de besparing uiteraard het kleinst omdat deze al het minste water verbruikt van de 3 mogelijkheden. Met een waterbesparende douchekop verbruik je ongeveer 7 liter water per minuut. Als je iedere dag doucht kan je dan op jaarbasis 2555 liter water besparen door één minuut korter te douchen.

Als je deze 2555 liter water niet hoeft te verwarmen bespaar je ook hiermee nog iets meer dan 10M³ aan gas. De totale besparing in geld uitgedrukt bedraagt in dit geval €2.55 aan water en zo’n €8 aan gas.
Al met al levert één minuut korter douchen je dan ook nog iets meer dan€10,- aan besparing per persoon op.

Als je nog geen waterbesparende douchekop hebt, en je wilt besparen dan kan het interessant zijn om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Deze zijn te koop voor enkele tientjes. Je hebt deze dan ook binnen 1 tot 2 jaar terugverdiend.

Hoeveel bespaar je door 1 minuut korter te douchen?

Hoeveel je bespaart door 1 minuut korter te douchen is dus vooral afhankelijk van de douchekop die je gebruikt. Met een waterbesparende douchkop kun je door 1 minuut korter te douchen zo’n 10 euro per persoon per jaar besparen. Met een regendouche loopt de besparing al op naar 20 tot 30 euro per persoon per jaar. Met een gezin kan je dus leuk besparen door net iets korter te douchen.


* We zijn uitgegaan van een waterprijs van €1.- per M³ en €0.80 per M³ gas. Voor het gasverbruik rekenen we 0.004M³ per liter water.

?wi=352562&ws=

 Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten