Extra pensioen op bouwen

Bouw ik voldoende pensioen op? Is mijn pensioen goed geregeld?

Als je de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je van de overheid AOW. Als aanvulling hierop bouw je bij je werkgever pensioen op, zodat jouw inkomen na pensionering hopelijk voldoende is. Veel mensen weten echter niet hoeveel pensioen zij opbouwen, terwijl er in de vele verschillende pensioenregelingen die mogelijk zijn toch grote verschillen zitten. In dit artikel bespreken we of het pensioen dat u bij uw werkgever opbouwt voldoende is of dat u aanvullend pensioen moet opbouwen om uw inkomen op peil te houden.

Het is zeker aan te raden om er eens even goed voor te gaan zitten om te bekijken of u voldoende pensioen opbouwt.

Hoe krijg ik geld na mijn pensioen? | Hoe bouw ik pensioen op.

Er zijn 3 manieren om na uw pensionering geld te krijgen.

Als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt krijgt u van de overheid AOW.
Voor alleenstaande bedraagt de AOW in 2021 zo’n €1270,- bruto per maand, woont u samen krijgt u per persoon mits u beiden de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt zo’n €870,- bruto per maand.

Naast AOW krijgt u ook pensioen dat u heeft opgebouwd via de werkgever(s) waar u werkzaam was. U draagt maandelijks een deel van uw brutosalaris af aan het pensioenfonds, u kunt op uw loonstrook zien hoeveel dit is. Mogelijk draagt uw werkgever ook bij aan uw pensioen, dit is niet zichtbaar op de loonstrook.

Dit waren de 2 pensioenpijlers die voor u worden geregeld, als u aanvullend nog inkomen wilt ontvangen bij uw pensioen zult u dit zelf moeten regelen. Dit kan een aanvullend pensioen zijn dat u zelf opbouwt. Dit kunnen ook investeringen zijn waardoor u periodiek bijvoorbeeld huur of dividend ontvangt.

Hoeveel invloed heb ik op mijn pensioen?

Je hebt zelf beperkte invloed op jouw pensioen, de AOW wordt geregeld door de overheid en is voor iedereen gelijk. De meeste mensen zijn via hun werkgever aangesloten bij het verplichte pensioenfonds voor de bedrijfstak waarin ze werken, in dit geval heb je hierop geen invloed. Ben je via de werkgever niet verplicht aangesloten bij een pensioenfonds? Dan is het interessant om goed te kijken waar je het geld stalt, vergelijk de verschillende aanbieders goed. Kom je hier zelf niet uit, neem dan contact op met een pensioenadviseur.Bouw ik voldoende pensioen op.

Hoeveel pensioen moet ik opbouwen?

Hoeveel geld je nodig hebt na je pensionering is voor iedereen verschillend. De enige die kan bepalen hoeveel geld nodig is, ben jijzelf. Toch heeft het Nibud wel een stelregel. Het Nibud stelt dat je in de meeste gevallen aan 75% van jouw huidige bruto inkomen als bruto pensioen voldoende hebt. Als je met pensioen gaat draag je minder inkomsten belasting af waardoor het verschil netto vaak veel kleiner is.

Hoe zie ik hoeveel pensioen ik nu heb? Bouw ik voldoende pensioen op?

Maar hoeveel pensioen bouw ik op dit moment op?

Dat kan je heel eenvoudig bekijken op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/. Op deze site kan je inloggen met jouw DigiD, vervolgens zie je hoeveel AOW je nu hebt opgebouwd en hoeveel je krijgt vanaf pensionering. Ook zie je hoeveel pensioen je nu hebt opgebouwd bij jouw werkgever(s). En hoeveel dit waarschijnlijk is op het moment van pensionering. Ook kan je vergelijken hoeveel verschil er zit tussen jouw huidige netto inkomen en het netto inkomen later.

Aanvullend pensioen opbouwen

Mocht blijken dat je niet het door jouw gewenste pensioen opbouwt, dan is het verstandig om snel actie te ondernemen. Hoe sneller je begint met het opbouwen van een aanvullend pensioen hoe meer tijd je investering heeft om te renderen. Ook is het maandbedrag dat je moet inleggen om jouw gewenste eindbedrag te bereiken lager. In veel gevallen is sparen voor jouw pensioen fiscaal interessant. 

Tip: Als je een koopwoning hebt kan je er ook voor kiezen om je woning versneld af te lossen, zodat je later minder maandlasten hebt. De besparing aan rente is minder dan je historisch opbouwt via een beleggingsverzekering, maar het is wel 100% gegarandeerd. Een ander nadeel is dat jouw geld hierna ”’vast” zit in het huis.

?wi=352562&ws=
Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten