Wat is kredietbeperking

Kredietbeperking op factuur | Moet ik kredietbeperking betalen

Heb je een factuur gekregen met daarop kredietbeperkingstoeslag? Maar weet je niet wat dit betekent of wat je met kredietbeperking moet? In dit artikel nemen we het met je door.

Wat is kredietbeperking | Kredietbeperking op factuur

Kredietbeperking of kredietbeperkingstoeslag is een toeslag bovenop de afgesproken prijs. Het is soort rente opslag die je ‘’moet’’ betalen als je de factuur niet binnen de gestelde termijn voldoet. Er wordt bijvoorbeeld 3% kredietbeperking in rekening gebracht, wanneer je binnen de gestelde betaaltermijn de factuur betaald mag je de kredietbeperking van het bedrag aftrekken.

Is kredietbeperking een korting?

Nee, kredietbeperking is geen korting. Kredietbeperking kan je zelfs zien als een negatieve korting. Als je niet binnen de gestelde termijn de factuur betaalt, ‘’ moet’’ je een toeslag betalen.

Als je  binnen de gestelde termijn betaalt ‘’ hoef ‘’ je deze toeslag niet te betalen. Je mag ook de toeslag niet van de oorspronkelijke prijs aftrekken.

Kredietbeperking op factuur

Moet ik kredietbeperkingstoeslag betalen?

Nee, er is tenzij anders overeengekomen geen enkele  (wettelijke) grondslag om de kredietbeperking te betalen. Je hebt met een partij afgesproken dat zij een product of dienst leveren tegen een bepaald tarief. Dit tarief vermeerder je met het geldende btw tarief. Dit is wat jij moet betalen aan de leverancier.

Ook als je na de vervaldatum van de factuur betaalt heeft de leverancier geen recht op de kredietbeperking. Wel kan de leverancier andere kosten in rekening brengen als er niet tijdig wordt betaalt. Voor consumenten geldt dat de leverancier altijd eerst kosteloos 1 betaalherinnering moet sturen. Na het versturen van een betaalherinnering heeft u als consument nog 14 dagen om te betalen. Hierna kan de leverancier incassokosten in rekening brengen.

Waarom gebruiken bedrijven kredietbeperking

Bedrijven hanteren een kredietbeperkingstoeslag om klanten aan te sporen om de facturen tijdig te betalen. Als veel klanten niet tijdig betalen is dit nadelig voor de cashpositie van een bedrijf, door deze toeslag hopen ze deze situatie onder controle te houden.

Kredietbeperking en btw

Kredietbeperking is een bijzonder geval inzake de btw. Een leverancier zal over de kredietbeperkingstoeslag op de factuur normaliter geen btw bereken. Mocht u echter de kredietbeperkingstoeslag toch betalen. Dan moet hij achteraf toch nog de btw hierover afdragen. Betaalt u als ondernemer de toeslag, zorg dan altijd dat u een nieuw factuur krijgt met de juiste btw bedragen.

Een voorbeeld.

U ontvangt goederen voor: € 1000 + € 210 btw = € 1210. Over dit bedrag berekent de leverancier u de toeslag, bijvoorbeeld 1% = € 12,1. Hierover berekent u geen btw. Het factuurtotaal is daarom € 1222.1

  • U betaalt op tijd. U betaalt dan € 1210. U betaalt btw over dit bedrag en kunt de btw aftrekken als voorbelasting.
  • Betaalt u uw leverancier na de betalingstermijn en betaalt u de kredietbeperking? Dan betaalt u € 1222,1. Over de 12,1 kredietbeperking moet dan alsnog € 2,1 (21/121 x € 12.1) btw worden verrekend door de leverancier. U kunt de btw over de toeslag alleen aftrekken als u een aanvullende factuur met btw ontvangt (€ 100 + € 2.1 btw).

Vattenfall

Wellicht ook interessant?

Banner Amazon 480x320

Vergelijkbare berichten