Hoeveel kan je afdingen?

Hoeveel kan je afdingen | Afdingen bij grote uitgaven

Je kent het van vakantie, op de Spaanse boulevard loop je het ene winkeltje uit de ander in. En overal om je heen staan Nederlands te onderhandelen over bijvoorbeeld de prijs van het shirt van Messi. Vaak blijkt dat er nog behoorlijk wat van de prijs af kan. Als het shirt wordt aangeboden voor €25,- zal het je op zeker lukken het te kopen voor € 15,-.

Hoeveel kan ik van de prijs af krijgen? | Hoeveel kan je afdingen

Terug in Nederland zie je echter vrijwel niemand meer onderhandelen over de prijs. Nu zal het je in de supermarkt ook niet snel lukken om wat van de prijs af te krijgen. Maar als je van plan om een nieuw bankstel te kopen of je wilt graag een nieuwe keuken kan het zeker lonen om met de verkoper in onderhandeling te gaan over de prijs. Hoeveel korting je kan krijgen hangt sterk af van het soort product dat je koopt.  Zo is het heel gebruikelijk om over de prijs van je nieuwe woning of de 2e hands auto te onderhandelen. Andere zaken waar je prima over de prijs kan onderhandelen zijn bijvoorbeeld: Keukens, Meubelen,  Elektronica, Kunst, Dure kleding, Juwelen, Horloges maar ook over de offerte van de aannemer valt vaak nog wel enigszins te onderhandelen.

Belangrijk is ook om in te schatten hoe graag de ondernemer het product wil verkopen, als u een broek van 4 tientjes wel of niet koopt maakt voor de winkel maar een klein verschil. Maar als u een keuken van €20.000 wel of niet koopt maakt voor de meeste winkels een behoorlijk verschil. Daarnaast wil de ondernemer uiteraard ook gewoon zijn boterham verdienen, dus hoe reëel is het om bij een broek van €40,- nog een behoorlijke korting te krijgen?

Onderhandelen auto

Hieronder een aantal tips hoe je onderhandelen in de winkel kan aanpakken.

11 tips voor afdingen. Hoe krijg je korting?

 1. Lees je in, in het product dat je graag wilt kopen. Zo ben je goed voorbereid en kan de verkoper je geen onzin verkopen in het verkoopgesprek. Ook ben je dan goed op hoogte van het aantal winkel dat het door jouw gewenste product aanbiedt. Hoe meer winkels het aanbieden hoe groter de kans dat je een korting kan bedingen.
 2. Vergelijk prijzen tussen winkels, en let daarbij niet alleen op de laagste prijs maar ook op de service die wordt aangeboden. Een goede garantie of installatie is misschien nog wel belangrijker dan de allerlaagste prijs.
 3. Bepaal vooraf wat u wilt betalen.
 4. Kies het moment, ga niet op zaterdagmiddag bij de elektronica zaak staan onderhandelen over de prijs. Als het druk is in de winkel heeft de verkoper minder tijd om u te woord te staan en is onderhandelen lastiger. Ook zal de verkoper u niet graag een goede korting geven als zijn hele winkel vol staat.
 5. Kies de juiste onderhandelingspartner, een weekendhulp mag u waarschijnlijk geen korting geven, de eigenaar/bedrijfsleider of ervaren verkoper kan dat wel.
 6. Wees serieus en geïnteresseerd, laat de verkoper merken dat u echt geïnteresseerd bent in wat hij verkoopt. En laat de verkoper zijn verhaal doen. Dit levert niet direct een mooie korting op, maar de verkoper zal eerder iemand die hem serieus neemt een korting geven dan iemand die alleen om de laagste prijs vraagt. Daarnaast geldt als de verkoper al flink tijd in u heeft geïnvesteerd, hij deze tijd als verloren kan beschouwen als u zonder aankoop de winkel verlaat, hij zal dus sneller geneigd zijn om de deal te sluiten.
 7. Wees niet te enthousiast, hoe graag u het product ook wilt hebben. Als de verkoper aan u ziet dat u verliefd bent op die TV die hij aanbiedt kan er ineens veel minder af dan wanneer u ‘gewoon’ een nieuwe TV nodig hebt. Neem ook niemand mee die over enthousiast is van de potentiële aankoop. Als uw partner of kinderen verraden hoe blij ze zijn met de nieuwe aankoop is de kans op een mooi onderhandelingsresultaat een stuk lager.
 8. Vraag de verkoper of er wat van de prijs af kan, en laat hem als eerst noemen wat de nieuwe prijs wordt. Daarmee creëer je als het ware een nieuwe vraagprijs. Hoger dan dit kan het niet meer worden. Nu is het aan u om een goed tegenvoorstel te doen, dit mag nog best een stuk onder de nieuwe vraagprijs zitten. Noem in ieder geval nooit meteen de uiterste prijs die u wilt betalen daarmee geeft u al uw onderhandelingsruimte weg.
 9. Trap niet in verkooptrucs, als de verkoper naar achter gaat om te overleggen met baas gaat hij gewoon een kwartiertje pauze houden. Zodra de koffie op is komt hij vertellen dat de baas met pijn en moeite akkoord is gegaan met nog een heel klein beetje extra korting.
 10. Mocht korting in geld onbespreekbaar zijn, kunt u vragen om extra’s. Zo kunt u bij een mooie tuinset altijd nog vragen of er een barbecue bij kan of een paar mooie plantenbakken.
 11. Zet de ondernemer ook niet het mes op de keel. Als u van een product dat €100 kost weet dat de inkoopprijs €55 is, kunt u niet verwachten dat u het wel voor €60 mee kunt krijgen. De ondernemer moet er ook zijn salarissen en vaste kosten van betalen.
 12. Blijf respectvol, als er niets van de prijs af kan of u komt er niet uit is dat jammer, maar dan is een zakelijke deal mislukt. Misschien heeft u bij een andere zaak meer geluk.

Hoeveel korting kan ik krijgen?

In onderstaand overzicht staat wat er per sector globaal af kan, dit is uiteraard per winkel verschillend. Wel geldt vaak, hoe exclusiever het product, hoe hoger de korting kan zijn. Ook is het vaak makkelijker onderhandelen met een ondernemer dan in een winkel van een grote keten.

·         Audio, video, elektronica 10-20 procent
·         Grote huishoudelijke apparaten 10-20 procent
·         Keukens 30-40 procent
·         Bankstellen en slaapkamermeubelen 10-20 procent
·         Stoelen en tuinmeubelen 10-20 procent
·         Foto- en filmapparatuur 10-15 procent
·         2e hands Auto’s: 10 procent 5  -10 procent
·         Kleding 20-30 procent
·         Computers en randapparatuur 5-15 procent
·         Fietsen 10-30 procent
·         Diensten 5-25 procent

Banner Amazon 480x320

Misschien interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten