Welk gewicht wasmachine moet ik kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine | Tips kopen wasmachine

Een wasmachine koop je niet iedere dag, wellicht weet je daarom niet goed waar je op moet letten. In dit artikel beschrijven we een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine.

Verschillende types wasmachines

Er zijn 2 typen wasmachines, een zogenaamde voorlader en een zogenaamde bovenlader.

Een bovenlader is een wasmachine waar je via een klep aan de bovenkant de was in de machine kunt doen. Een ander kenmerk van dit type machine is dat ze smaller zijn dan een voorlader. Dit kan erg praktisch zijn als er weinig ruimte is om een wasmachine te plaatsen.

een voorlader is een wasmachine met een deur aan de voorkant. Doorgaans is de hoeveelheid was die voorlader kan verwerken per wasbeurt groter dan bij een bovenlader. Ook verbruikt een voorlader vaak minder energie.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een was-droogcombinatie. Met dit type apparaat heb je een wasmachine en droger in één. Het voordeel is dat je uiteraard maar 1 apparaat hebt, in 1 wasbeurt kan je wassen en drogen.

Het nadeel van een was-droogcombinatie is dat deze apparaten vaak duurder zijn in aanschaf, daarnaast verbruiken ze meer energie en ook duren de programma’s langer.

Aandachtspunten kopen van een wasmachine

Veel informatie over de wasmachine staat vermeldt op het energielabel. Wil je machines vergelijken op basis van dit label, houd er dan rekening mee dat de vergelijking alleen geldt voor machines met hetzelfde vulgewicht.

Het vulgewicht van de wasmachine.

Het vulgewicht bepaalt hoe groot de was capaciteit van het apparaat is. Hoe groot de vulcapaciteit moet zijn is afhankelijk van de gezinsgrote en hoeveel was je gezamenlijk produceert. In onderstaand schema de adviesgrote van het vulgewicht. Wanneer er bovengemiddeld veel was wordt geproduceerd vanwege werk of bijvoorbeeld sport is het aan te raden een klasse groter te nemen.

Inhoud wasmachine

Waarom is het vulgewicht belangrijk?

Een wasmachine is het meest energiezuinig wanneer de maximale capaciteit van de wastrommel wordt benut. Veel mensen benutten niet de volle capaciteit van hun machine, hierdoor verbruikt de wasmachine onnodig veel energie. Je kan zogezegd de wasmachine efficiënter laten werken door meer was per wasbeurt in de machine te stoppen. Mocht je nu een machine hebben die vaak niet volledige wordt benut is het raadzaam een machine met een lager vulgewicht te kopen. Deze machine is goedkoper in aanschaf en daarnaast goedkoper in het gebruik.

Energielabel wasmachine

Wil je een wasmachine die zuinig is in het energieverbruik? Let dan goed op het energielabel.

Vrijwel alle wasmachines hebben tegenwoordig energielabel A+++ of zuiniger. Apparaten worden steeds zuiniger daarom staat er achter A+++ tegenwoordig hoeveel zuiniger een apparaat is dan A+++. Wanneer er dus staat A+++-50%, is het apparaat 50% zuiniger dan A+++.

Wat betekent het energielabel? Het energielabel van de wasmachine wordt bepaald aan de hand van het energieverbruik van 220 wasbeurten met volle en halfvolle belading bij zowel 60 als 40 graden, met het Eco programma aan.

Op het energielabel zie je staan hoeveel KWH je wasmachine verbruikt op basis van 220 wasbeurten. Het verschil tussen de zuinigste wasmachine met label A+++-65% (76KWH per jaar) en de minst zuinige machine met label A+++( 195KWH per jaar) bedraagt maar liefst 119KWh op basis van 220 wasbeurten. Uitgaande van een KWH prijs van €0.25,- scheelt dit per jaar €29,75, met een gemiddelde levensduur van 12 jaar is het verschil over deze periode maar liefst €357,-. Ondanks dat een zuinige machine duurder is in aanschaf is het over de totale levensduur toch vaak goedkoper dan een iets minder zuinig apparaat.

Wellicht denk je, wat onhandig. Dat vonden ze bij de Europese unie ook. Daarom komt er vanaf maart 2021 een nieuw label. In het nieuwe label komen weer de oude energie labels A tot en met G terug.

Waarop Letten bij het Kopen van een Wasmachine

Watergebruik wasmachine

Op het energielabel kan je ook aflezen hoeveel water het apparaat gebruikt op basis van de eerder genoemde 220 wasbeurten. Er zit wel wat verschil tussen de machines maar het verschil tussen machines is niet heel groot, het verschil water kosten per jaar zal tussen de apparaten hooguit enkele euro’s bedragen.

De centrifuge-efficiëntieklasse van een wasmachine

Een wasmachine heeft ook een kwalificatie voor hoe droog de was uit het apparaat komt na het centrifugeren. Deze schaal loopt van label A tot en met label G. Je kan ook kijken naar het toerental, gemiddeld geldt hoe hoger het toerental, hoe droger de was.
G (het minst droog) tot A (het droogst), gebaseerd op het katoenprogramma op 40°C en 60°C.

Hoe droger de was uit het apparaat komt, hoe korter het in de droger moet. Wat natuurlijk weer energie scheelt. Als je de was aan de lijn hangt zal het ook minder lang hoeven te drogen.

Geluid van de wasmachine

Een wasmachine produceert geluid, op het energielabel staat ook vermeld hoeveel decibel de machine produceert tijdens het wassen en centrifugeren. Als  je een wasmachine wilt die niet teveel geluid maakt is het dus belangrijk om hier op te letten.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten