Wat zijn de risico’s van beleggen? | Risico beleggen in aandelen
Als je wilt beleggen in aandelen horen daar ook risico’s bij. In dit artikel nemen we met je door wat deze risico’s kunnen zijn. Beleggen kan zeker met de huidige lage rente een interessant alternatief zijn voor sparen, echter moet je met beleggen altijd maar afwachten wat je rendement gaat zijn terwijl je met sparen zeker weet dat je geld aan het eind van het jaar een heel klein beetje is toegenomen.
In goede jaren kan je op de beurs een heel mooi rendement realiseren, het kan echter ook goed zijn dat de beurs in een bepaald jaar heftig daalt. Of misschien in het ergste geval gaat het bedrijf waar je aandelen van hebt wel failliet. Het allerbelangrijkste is dan ook dat je alleen met geld gaat beleggen dat je kan missen.
Als je nieuw bent met de beurs is het verstandig om je in te lezen in de werking van de beurs.
Er zijn talloze boeken over beleggen die je daarbij kunnen helpen, ook is er veel informatie te vinden op bijvoorbeeld YouTube en uiteraard kan je ook een financieel expert inschakelen.
Welke aandelen, ETF’s of aandelenfondsen moet je kopen?
Er circuleren op het internet talloze lijstje van aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen die je absoluut moet kopen. Laat u echter door deze ‘’experts’’ niks wijsmaken en doe u eigen onderzoek. Maak een plan met wat jij wilt met jouw vermogen. Ga je voor wat meer speculatieve groeiaandelen, voor wat meer defensieve dividendaandelen of voor een mooi gespreide ETF?
Als je niet weet wat een aandeel of fonds doet is het niet verstandig om hierin te investeren. Je bent dan meer aan het gokken dan dat je voor de lange termijn aan het beleggen bent. Als je dit niet weet verdiep je dan eerst dusdanig in het product zodat je begrijpt wat je koopt, of koop het product niet.
Beleggen in aandelen | Welk aandeel moet ik kopen?
Wil je beleggen in alleen aandelen? Verdiep je dan goed in deze individuele bedrijven. Wat doen ze? Hoe staan ze er nu voor? Wat is toekomstverwachting? Wordt er geld verdient, hoe hard groeit het bedrijf? Dit zijn allemaal vragen die mede de waarde van een aandeel bepalen. Op bijvoorbeeld NL.investing.com kan je veel financiële informatie vinden over beurtgenoteerde bedrijven. Naast deze site, zijn er nog veel meer sites waarop je informatie kunt vinden over aandelen. Waarbij de site van het bedrijf waarin je wilt beleggen zeker één is die je moet raadplegen.
Als je aandelen koopt wordt je voor een deel mede-eigenaar van een bedrijf. Als het bedrijf goed presteert zal vroeg of laat de koers omhoog gaan en/of krijg je een stukje van de winst uitgekeerd in de vorm van dividend. Echter het tegenovergestelde geldt ook. Mocht het minder gaan met een bedrijf dan zal je zien dat de koers vroeg of laat daalt. Er kunnen tal van redenen zijn waarom dit gebeurt, het kan te maken hebben met slechte economische tijden, een concurrent die beter is, een grote tegenvaller op een deal, politieke beslissingen, stijgende rente etc. In hoeverre deze risico’s van toepassing zijn verschilt enorm per bedrijf.
Risico per aandeel. Wat betekent Bèta per aandeel?
Als u wilt beleggen in aandelen en daarbij gefocust bent op het beperken van uw risico’s, is het verstandig om naar de bèta van het aandeel te kijken. De bèta van een aandeel geeft aan hoe het aandeel beweegt ten opzichte van de benchmark. Als de bèta 1 is, beweegt het aandeel gemiddeld net zo sterk als de benchmark. Is de bèta boven 1 dan beweegt het aandeel sterker dan de benchmark, is de bèta lager dan 1 beweegt het aandeel minder sterk dan de benchmark. Dit zegt vooral iets over hoe het bedrijf reageert op sentiment. Uiteindelijk zal altijd de onderliggende waarde van een bedrijf doorslaggevend zijn.
Zo is bijvoorbeeld de bèta van Tesla op dit moment 2,13 terwijl de bèta van Unilever slechts 0.42 is.
Spreiden van aandelen
Als je aandelen in slechts 1 bedrijf hebt zit je volle risico in slechts 1 aandeel. Als je jouw risico wilt spreiden is het ook verstandig om aandelen te bezitten in meerdere bedrijven. Om het risico te beperken is het daarbij van belang dat dit bedrijven zijn in verschillende sectoren, immers als u aandelen Shell en Total bezit, bent u nog steeds afhankelijk van de olie-industrie. Mocht u vol overtuiging zijn dat dit een markt is die het de komende jaren goed gaat doen kunt u natuurlijk wel beide bezitten.
Hoeveel verschillende aandelen u een goede spreiding vindt is aan u. Dit is mede afhankelijk van uw risicobereidheid en de totale omvang van uw portefeuille. Draaf ook niet door in het spreiden van losse aandelen. Het is prima om uw aandelen omvang te beperken tot maximaal 20 tot 25 aandelen.
Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 25 aandelen bezitten niet meer bijdraagt aan het verlagen van het risico. Wel moet u van meerdere aandelen het nieuws volgen en heeft u te maken met transactiekosten voor aan- en verkoop.
Spreiden over tijd | Periodiek beleggen
Er wordt wel eens gezegd dat de markt niet te timen is. En op lange termijn lijkt dat ook vaak te kloppen, hoe groot een dip ook is. De markt als geheel is er uiteindelijk altijd weer bovenop gekomen. Toch is het vrij zuur om net nadat je een flink bedrag hebt geïnvesteerd een flinke min op het bord te zien. Je kan dit risico spreiden door periodiek te investeren. Stel je koopt iedere maand voor een vast bedrag aan ETF’s. Dan zal je op de top van de markt een aantal ETF’s kopen, maar dit doe je dan ook op het laagste punt van de markt. Waarmee je gemiddelde altijd ergens in het midden zal uitkomen.
Beleggen in ETF’s
Wil je wel investeren op de beurs, maar daar niet te veel tijd aan kwijt zijn om individuele aandelen in de gaten te houden? Of wilt u wel beleggen maar wel uw risico’s beperken? Dan kunt u overwegen om te investeren in ETF’s. ETF’s zijn een ‘’passief beleggingsfond’’ met daarin een grote selectie aandelen. U kunt denken aan een breed gespreid mandje aandelen in een bepaalde sector, maar u kunt bijvoorbeeld ook ETF’s kopen zoals de ETF VWRL. Deze ETF bevat ruim 3000 verschillende aandelen van bedrijven over de hele wereld, hiermee is deze ETF een tracker op de wereldeconomie. Hiermee is het risico dat een enkel aandeel naar 0 gaat verwaarloosbaar, immers 1 aandeel heeft weinig impact over een totaal van ruim 3000 aandelen. Het enige risico dat u loopt, is wereldwijde economische tegenwind.
In dit artikel leest u meer over ETF’s
Spreiden over meerdere assets
U kunt er voor kiezen om 100% van uw portefeuille belegd te zijn in aandelen. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw beleggingshorizon en risicobereidheid. Maar naast aandelen zijn er nog tal van assets waarin u kunt beleggen. Te denken valt aan goud of zilver, obligaties, crypto, kunst, whisky, vastgoed etc.
Maar ook cash kan een bewuste belegging zijn. Als u wacht op nieuwe kansen in de markt. Of verwacht dat er een crash aankomt kan het verstandig zijn om een deel van uw portefeuille in cash aan te houden.