Call optie | Wat is een call optie?

Op de beurs heb je twee typen opties die je kan schrijven(verkopen) of kopen. In dit artikel neem we met je door wat een call optie is.

Wat is een call optie?

Een call optie is een overeenkomst tussen 2 partijen, waarvan de koper van de optie het recht heeft om de onderliggende waarde tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen. De koper van de optie kan dit recht uitoefenen op de expiratiedatum van de optie. De koper van de optie betaalt voor dit recht een premie aan de verkoper(schrijver) van de optie. De schrijver van de optie is de tegenpartij van de koper.

De koper van een optie heeft het recht om de optie uit te oefenen op expiratiedatum. Hij hoeft dit recht niet uit te oefenen. Een verkoper(schrijver) van een call optie heeft wel de plicht om de onderliggende waarde te leveren wanneer de koper gebruik maakt van zijn recht. Uiteraard zijn de opties verhandelbaar voor het verstrijken van de expiratiedatum, mocht je tussendoor winst of verlies willen nemen op gekochte opties is dat mogelijk.

Iedereen kan opties kopen en schrijven, toch zijn opties complexere producten. Als je begint op de beurs is het zeker niet aan te raden om opties te schijven, de risico’s voor de schrijver van een optie zijn in theorie ongelimiteerd. Opties kopen is een veiligere investering, echter vergis je niet. Als jij denkt dat de koers gaat stijgen en je koopt een optie met expiratie december, maar de stijging komt pas in Januari. Dan was je idee goed, maar je bent wel je betaalde premie 100% kwijt. Als je wilt beginnen met het handelen in opties is het heel verstandig om dit eerst te oefenen met een demo account en je goed in de materie te verdiepen. Er zijn diverse trainingen en boeken beschikbaar die je meer kunnen leren over opties.

Hoe wordt de prijs van een optie bepaald?

De prijs van de optie is gebaseerd op meerdere aspecten. Allereerst is van belang hoe ver of hoe dicht de uitoefenkoers van de optie ligt bij de huidige marktprijs van de onderliggende waarde. Daarnaast is de tijdswaarde van groot belang. Hoe langer de periode is tot de expiratiedatum, hoe hoger de premie is van de optie. Daarnaast heeft ook de volatiliteit van de onderliggende waarde ook nog invloed op de optiepremie. Hoe bewegelijker de prijs van de onderliggende waarde, hoe hoger de optiepremie zal worden. De exacte prijs van een optie komt tot stand door vraag en aanbod op beurs.

call optie kopen

Call optie kopen

Als je denkt dat de koers van een bepaalde asset gaat stijgen, bijvoorbeeld aandeel X. Dan kan je hierop inspelen door call opties te kopen. De winsten die je met call opties kan behalen zijn groter dan wanneer je van X een aantal aandelen had gekocht. Daartegen zijn de risico’s ook groter.

Wanneer je een calloptie voor X koopt met een looptijd tot december en een uitoefenprijs van 100, dan betaal je daarvoor een premie van bijvoorbeeld €2,00. Opties op aandelen hebben altijd een contractgrote van 100 stukken. Je krijgt in dit geval met een premie van €200,00 het recht om op expiratiedatum 100 aandelen X te kopen voor 100 x €100,-.

De koper van de call optie verdient geld als de koers boven de €102 staat.

De schrijver van de call optie verdient geld als de koers onder de €102 staat.

Mocht in ons voorbeeld X in december op een koers staan van 100, dan loopt de optie waardeloos af. De verkoper kan de betaalde premie als winst in zijn zak steken. De koper is zijn inleg 100% kwijt.

Call optie verkopen

Als je denkt dat de koers van een aandeel gaat dalen, kan je hiervoor een call optie schrijven. Mocht jouw voorspelling uitkomen is de ontvangen premie jouw winst. Het mogelijke verlies is in theorie ongelimiteerd. Stel dat het aandeel X de koers volgt van Tesla en op expiratiedatum een koers van €500,- op het bord staat, ben je verplicht om de aandelen te leveren aan 100.

Je kan ook een gedekte call optie schrijven, daarmee kan je proberen jouw rendement wat te verhogen. Stel je hebt 100 aandelen X in portefeuille, de huidige koers is €92. Je kan dan een optie schrijven met een hogere uitoefenkoers bijvoorbeeld €102,-. Als je niet verwacht dat het aandeel dusdanig stijgt, is de ontvangen premie extra rendement. Mocht het aandeel wel stijgen heb je daarmee jouw eigenwinst gemaximaliseerd. Je verdient dan nog maximaal €10,- per aandeel + de ontvangen premie.

Call optie risico

Voor de schrijver zijn de risico’s groter dan voor de koper van een optie. Het verlies van de koper beperkt zich maximaal tot de betaalde premie, terwijl de winst ongelimiteerd is. Voor de verkoper is dit precies andersom. De winst van de verkoper is maximaal de betaalde premie, terwijl zijn verlies ongelimiteerd is.

*Informatie in dit artikel dient niet als enig beleggingsadvies.

Wellicht ook interessant?

Website banner 1250x180 (Technische Analyse cursus)

Vergelijkbare berichten