Investeren in Whisky

Kan je geld verdienen met whisky? | Investeren in whisky

De afgelopen jaren is de populariteit van whisky behoorlijk toegenomen. Niet alleen in Nederland maar ook vooral in Azië. Hierdoor is er een tekort aan mooie single malt whisky’s ontstaan. Dit biedt kansen om geld te verdienen met Whisky. In dit artikel nemen we een aantal punten met je door waar je op moet letten als je wilt investeren in Whisky.

Ondanks dat whisky de laatste jaren gemiddeld een mooi rendement laat zien, loop je net als met bijvoorbeeld investeren in aandelen het risico dat de waarde van whisky daalt. Het duurt gemiddeld een aantal jaren voordat je een leuk rendement haalt. Al kan je sommige speciale edities ook al voor een mooi rendement verkopen als deze is uitverkocht.

Niet elke fles whisky is geschikt om in te investeren

Allereerst is het belangrijk om goed je huiswerk te doen. Verdiep je voordat je een whisky koopt dan ook goed in deze specifieke fles. Wil je iets kopen dat al niet meer op de markt is kan je via bijvoorbeeld catawiki een tijdje de prijzen volgen om te zien wat de ‘markt’ op dat moment doet.

Met flessen die je in de supermarkt koopt zal je over het algemeen niet heel veel rendement maken. Toch hoef je niet per se een fles te kopen van honderden euro’s, er zijn ook flessen van €40,- tot 50,- die in een aantal jaren prima in waarde kunnen verdubbelen.

In welk merk Whisky moet ik investeren?

Niet elk whiskymerk is even geschikt om in te investeren. Er zijn een aantal merken die het over het algemeen goed doen.  Merken als Macallan, Highland park, Balvenie, Ardbeg, Arran doen het vaak goed, evenals sommige Japanse whisky’s. Zorg wel dat je enigszins bijzondere flessen koopt. Als je dezelfde fles over 10 jaar nog kan kopen bij de slijter voor een paar tientjes, is het niet interessant om in deze fles te investeren. Er moet minimaal een jaartal van bottelen opstaan, en het liefst moet de fles een beperkte oplage hebben. Hoe minder flessen er zijn hoe zeldzamer de whisky immers wordt.

In welk merk whisky investeren

Speciale uitgifte van whisky | Investeren in speciale whisky

Veel whisky merken brengen door het jaar speciale limited editions uit. Dit kunnen interessante whisky’s zijn om in te investeren. Als er immers maar een beperkt aantal flessen gebotteld worden, worden de flessen door de tijd steeds schaarser. Belangrijk is wel om te kijken naar het aantal geproduceerde vaten, hoe lager dit is hoe beter. Bijvoorbeeld van de Macallan edition nummer 5 werden 260.000 flessen gebotteld. Vorig jaar was deze fles online te koop voor €115,- de fles is online nog steeds verkrijgbaar maar kost je nu al €145,-. Ook in de supermarkt kom je wel eens een speciale fles l tegen. Deze kan best een klein beetje in waarde stijgen maar waarschijnlijk zijn er zoveel flessen van gemaakt dat het niet heel interessant is.

Series van whisky kopen

Naast speciale edities, worden er ook series uitgebracht. Bijvoorbeeld een aantal flessen rondom een bepaald thema. Een must have voor sommige verzamelaars. Hierbij hangt het wel weer af van welk merk het is en hoeveel flessen er worden uitgebracht. Soms kosten deze speciale flessen maar €40,- tot €50,-. Vaak komen deze flessen 1 voor 1 uit tot de serie compleet is. Je hoeft dus vaak niet de hele serie in 1x aan te schaffen. Na verloop van jaren als de serie niet meer verkrijgbaar is kan de serie in zijn geheel een mooie stijging in waarde laten zien.

Investeren in Whisky die niet meer wordt uitgegeven

Whisky’s van een destilleerder die niet meer bestaat doen het doorgaans ook goed, er komen van dit merk immers geen nieuwe whisky’s meer. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de whisky’s van Port Ellen waarvan de destilleerderij in 1983 is gesloten. De resterende voorraad is nu eigendom van Diageo dat af en toe nog een fles van Port Ellen bottelt. Een fles hiervan kost al snel duizenden euro’s en de oplage is zeer beperkt.

Ook van een merk dat gewoon nog bestaat kunnen er varianten zijn die niet meer worden gemaakt, een mooi voorbeeld hiervan is de Balvenie ‘Madeira cask 17 jaar’ deze fles wordt niet meer gebotteld. Sindsdien is de prijs van deze fles behoorlijk opgelopen. Vind je dus een populaire fles die niet meer wordt gebotteld of waarvan dat binnenkort gebeurt heb je een mooie investeringskans.

Leeftijd van whisky

Vaak geldt hoe ouder hoe beter, maar dit hangt wel af van de kwaliteit, smaak en populariteit van de whisky. Hoe ouder een whisky is hoe minder er nog van over zijn, daarnaast is het net als met een schilderij van van Gogh, er wordt wel eens een nieuwe ontdekt, maar een nieuwe kan niet meer worden gemaakt. Wat de waarde van deze flessen alleen maar ten goede komt. Ook hier geldt dat flessen die in massaproductie zijn geweest wel iets meer waard zullen zijn, maar hier zal je geen bijzonder rendement op maken.

Investeren in de world whisky index

Vanaf een paar honderd euro kan je een account openen op de site van Word Whisky Index, dit is een soort aandelenbeurs voor whisky. Hier kan je investeren in allerlei speciale whisky’s of in whisky die nog ligt te rijpen op het vat. Voordeel van WWI is dat de whisky fysiek door hen wordt aangehouden en verzekerd is, ook heb je meteen een platform waarop je door jouw aangekochte whisky op een later moment weer kan verkopen. Uiteraard doet WWI dit niet gratis, de beheerskosten bedragen 2% van de portefeuillewaarde.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten