Hoe investeren in zilver | Beleggen in zilver

Beleggen in zilver en goud krijgt de laatste tijd weer meer aandacht. Als je wilt investeren in zilver zijn er meerdere manieren waar op je dit kunt doen. In dit artikel nemen we deze manieren met je door.

Waarom investeren in zilver

Investeren in Edelmetalen wordt door velen gezien als veilige haven. Zilver wordt al duizenden jaren gebruikt als betaalmiddel. Tot in de vorige eeuw werd ook een groot deel van de Guldens gemaakt van zilver.

Tijdens een recessie daalt de waarde van Edelmetalen vaak minder hard dan aandelen, als de er een markt crash is dalen edelmetalen mee, maar zij herstellen vaak ook erg snel. Dit komt dan het rendement van de portefeuille in zijn geheel ten goede. Ook bieden edelmetalen gezien de historie een goede bescherming tegen inflatie.

Een andere reden om te investeren in edelmetalen is als jij een stijging in prijs van goud of zilver verwacht. Zilver is een stuk goedkoper dan goud, daardoor is het voor iedereen een toegankelijke belegging. Voor een ounce goud moet je op moment van schrijven bijna $1900 betalen, een ounce zilver kost slechts zo’n $28,-. Voor de prijs van 1 ounce goud kan je dus 67,85 ounce zilver kopen. Deze verhouding wordt de goud/zilver ratio genoemd. Wel reageert de koers van zilver vaak veel heftiger dan goud.

Ook worden goud en zilver gezien als inflatiehedge, bij een hoge inflatie zou je jouw vermogen kunnen beschermen door het (deels) aan te houden in zilver en goud.

Daarnaast wordt zilver ook toegepast in de industrie, waardoor er in tegenstelling tot goud een intrinsieke vraag is naar zilver als grondstof.

In onderstaande afbeelding is de grafiek van de goud/zilver ratio over de laatste 100 jaar weergegeven.

Gold Silver ratio

Gold to Silver Ratio – 100 Year Historical Chart

Waar wordt zilver voor gebruikt

In tegenstelling tot goud wordt zilver niet alleen gebruikt voor het maken van sierraden en als waarde houdend materiaal. Meer dan 80% van het Zilver wordt gebruik voor industriële toepassingen. Zilver wordt onder andere gebruikt voor de productie van:

  • Analoge fotografie
  • Als legering in elektronische apparaten
  • Zonne energie
  • RFID tags
  • Sportkleding
  • Accu’s voor elektrische auto’s
  • Superconductors

Een aantal van deze toepassingen kan zonder zilver, als de prijs hard stijgt zal er waarschijnlijk geen zilver meer gebruikt worden voor sportkleding. Echter voor veel hoogwaardige toepassingen geldt vaak dat er geen goed alternatief is voor zilver. Of dat het alternatief het veel duurdere platinum is.

Hoe kan je investeren in zilver

Er zijn meerdere manieren waarop je kan investeren in zilver, je kan fysiek zilver kopen. Je kan aandelen kopen in bedrijven die zich bezig houden met de winning van zilver, de zogenaamde miners. Je kan beleggen in een Zilver gerelateerde ETF. Ook kan je nog handelen in futures op zilver.

Investeren in zilver ETF

Als je wilt investeren in zilver zijn er een aantal ETF’s beschikbaar. Zo zijn er ETF’s die tracken op de grondstof Zilver zoals PSLV. Ook zijn er ETF’s die een selectie miners volgen. Het voordeel van een ETF die verschillende miners volgt is dat het minder volatiel is dan wanneer je direct in zilver investeert en je toch meeprofiteert als de zilverprijs omhoog gaat.

Investeren in zilver miners

Naast investeren in ETF’s kan je op de beurs ook direct aandelen kopen van verschillende mijnbouw bedrijven. Wel is het goed om te weten dat aandelen van zilvermijnen behoorlijk volatiel kunnen zijn. Schommelingen van 10 tot 20% per dag zijn ‘’ heel gewoon’. Erg fijn als het omhoog is, maar je hebt een sterke maag nodig als je investering een dag later direct 20% minder waard is.

Als je niet weet wat je koopt ben je aan het gokken. Investeren in individuele mijnbouw bedrijven vergt onderzoek. Een mijnbouw bedrijf waarderen is een stuk moeilijker dan een bedrijf als Ahold of Apple. Waar je bij een gemiddeld bedrijf naar de winstgevendheid krijgt. Moet je bij een mijnbouw bedrijf meer kijken naar de waarde die in de grond zit. Ook moet je weten wat de gemiddelde kosten zijn om de grondstoffen uit de grond te halen. Hoe hoger de grondstofprijs, hoe makkelijker er geld verdient kan worden. Wat dan ook een belangrijk middel is om de waarde te bepalen van operationele mijnen is de AISC. AISC staat voor All-in Sustaining Costs. Wat alle contante kosten + duurzaam kapitaal + exploratiekosten + algemene en administratieve kosten omvat. Wanneer de koers van zilver op $25 staat en de AISC van een mijnbouw bedrijf zou $16 bedragen. Dan zou het bedrijf theoretisch $8 per gewonnen ounce verdienen. De AISC is echter niet waterdicht. Reken jezelf dan ook niet rijk bij een lage AISC. Het is echter wel een goede indicatie. Er is geen standaard die voorschrijft hoe een bedrijf de AISC moet waarderen. Er is hier voor bedrijven dus enige ruimte om kosten wel of niet op te nemen.

Bij een miner die nog niet in productie is, is het nog lastiger om te bepalen wat de toekomstige waarde is van de grondstoffen die het bezit. Je moet dan onder andere weten wat de geschatte reserves zijn, de moeilijkheid van het winnen van de grondstoffen, het kapitaal dat nodig is om überhaupt te kunnen starten met minen etc. In deze categorie ligt dan ook het meeste risico. Als je het goede bedrijf vindt, heb je een potentiële multibagger. Maar het kan net zo goed niets waard blijken te zijn.

Als je wilt investeren in miners is het erg belangrijk om de risico’s in te schatten.

beleggen in zilver mijnen

Investeren in fysiek Zilver

Naast investeren in bedrijven die zilver ‘’winnen’’ kan je ook het product zilver zelf kopen. Er zijn diverse aanbieders waar je fysiek zilver kunt kopen. Als je fysiek zilver koopt heb je de keuze uit zilveren munten of zilverbaren. Het voordeel van munten is dat deze vrijgesteld zijn van BTW.

Daarnaast heb je nog 2 keuzes. Je kan het fysieke zilver zelf opslaan. Of dit uit handen geven aan een externe partij. Zelf opslaan heeft als voordeel dat je ook echt controle hebt over jouw zilver. Nadeel is natuurlijk dat dergelijke producten gevoelig zijn voor diefstal. Het extern laten opslaan heeft als voordeel dat het beveiligd ligt opgeslagen. Qua veiligheid is dit waarschijnlijk beter. Echter heb je wel minder controle op jouw fysieke zilver. Als je het opvraagt, vertrouw je er op de dat deze partij ook daadwerkelijk levert. Mocht je hiertoe willen overgaan zoek dan een bonafide partij.

fysiek zilver kopen

Risico investeren in zilver

Het grootste risico van investeren in grondstoffen is een daling in de marktprijs van jouw belegging. Een zilverbaar keert geen dividend uit, het rendement dat je maakt moet dus komen van prijsstijging van de grondstof. Miners kunnen wel dividend uitkeren, echter het minen naar grondstoffen is een kostbare zaak. Als de marktprijzen van grondstoffen dalen, raakt dit de meeste mijnbedrijven hard in hun winsten. Daarnaast kunnen er allerlei redenen zijn waarom het niet goed gaat met een miner. Het winnen van grondstoffen is een kostbare aangelegenheid met torenhoge aanloopkosten. Ook bepaalt de mate van moeilijkheid van het minen of het rendabel is om de grondstoffen te winnnen. Daarnaast heb je te maken met politieke risico’s. Het winnen van grondstoffen is alles behalve duurzaam. Wellicht krijgen de mijnbouw bedrijven in de toekomst te maken met allerlei zwaardere milieuwetgeving. Ook zijn grondstoffen waardevol voor overheden. Mocht er evenement uitbreken waardoor grondstoffen belangrijk zijn. Kan het voorkomen dat de mijnbouw bedrijven de gewonnen edelmetalen niet mogen exporteren.

*Dit is geen beleggingsadvies. Doe voor u, uw geld investeert altijd goed onderzoek.



Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten