Wat is periodiek beleggen | Periodiek beleggen

In dit artikel gaan we bespreken wat periodiek beleggen inhoudt. Op welke manieren je periodiek kan beleggen. En wat de voordelen en de nadelen zijn van periodiek beleggen.

Wat is periodiek beleggen | Maandelijks beleggen

Periodiek beleggen is niets anders dan periodiek een bedrag investeren. De meeste mensen zullen dit maandelijks doen. Maar uiteraard kan je ook prima per week, kwartaal, half jaar of jaar beleggen. Het belangrijkste is dat je vooraf een plan maakt en je daar aan houdt. Naar mijn idee is periodiek beleggen niets anders dan met jezelf afspreken dat je op een vast moment een vast bedrag investeert. Dit doet u op het moment dat de koers stijgt maar ook op momenten dat de koersen dalen. Door dit spreiden van de inleg spreidt u ook het risico. U koopt immers ongeacht de koers, waardoor uw gemiddelde aankooprijs op de lange termijn waarschijnlijk prima is.

Je hoeft je bij periodiek beleggen ook geen zorgen te maken over wat een aandeel over 10 jaar doet. Als u een goed gespreide ETF kiest heeft u zowel de winners als de losers van de toekomst in portefeuille, zonder er over na te hoeven denken welk bedrijf in welke categorie valt.

Kosten periodiek beleggen

Wat wel een aandachtspunt is bij periodiek beleggen, zijn de kosten. Bewaarkosten en transactie kosten kunnen een groot deel van je rendement ‘’ opeten’’ zeker op langere termijn. Zoek dus een partij met lage kosten.

Waarom periodiek beleggen

Met periodiek beleggen kun je op lange termijn vermogen opbouwen met beperkt risico. Door maandelijks een (klein) bedrag in te leggen gaat het opbouwen van vermogen bijna vanzelf. Het beste moment om in te leggen is als het salaris gestort is. Hierdoor wacht je niet of er aan het eind van de maand nog wat over blijft, maar beleg je meteen het door jij bepaalde bedrag. Bepaal uiteraard wel, welk bedrag echt kunt missen.

Een goede reden om op een vast moment te beleggen is het lagere risico. U koopt investeert immers ongeacht de koers. Op de lange termijn is het hierdoor aannemelijk dat u een mooi rendement kunt halen. Wanneer u ineens een groot bedrag inleg en de beurs daalt, dan kunt u meteen een (flink) deel van uw inleg verliezen. Dit zal niet erg motiveren om te blijven beleggen. Door maandelijks te spreiden vlakt dit sowieso wat van dit risico af. Wanneer u een vast bedrag per periode inlegt koopt u ook meer stukken wanneer de koers daalt. Hierdoor verdient u hier meer op mocht de koers herstellen. Wel is het natuurlijk zo, mocht u op ongeveer de bodem flink investeren. Dan is je rendement veel hoger dan wanneer je periodiek instapt.

maandelijks beleggen met etf's

Periodiek beleggen met ETF’s

Je kunt periodiek beleggen in specifieke aandelen. Echter moet je dan steeds de bedrijven analyseren waarvan je aandelen koopt. Ook heb je met aandelen kopen vaak te maken met transactiekosten die het rendement voor een groot deel beïnvloeden. Wil je het voor jezelf makkelijker maken dan steeds aandelen te analyseren. Of wil je zelfs zonder al te veel kennis van de beurs toch beleggen? Dan zijn goed gespreide ETF’s een prima alternatief. Een ETF is niet anders dan een mandje met allerlei verschillende aandelen. Hoe meer spreiding een ETF heeft, hoe lager het risico. Een ETF die de wereldindex volgt zal waarschijnlijk ongeveer de koers beweging hebben als de wereldeconomie. Gaat het goed in de wereld, zal de koers vermoedelijk stijgen. Gaat het minder met de economie, dan gaat de koers waarschijnlijk omlaag.

Rendement op lange termijn met periodiek beleggen

Als we de SP500 als voorbeeld nemen, deze index heeft sinds 1957 een samengesteld rendement van 10,5% per jaar behaald. Als je op 1 januari 1957 $1000 had ingelegd in een indexfonds en er nooit meer naar om had gekeken. Had je halverwege 2021 bijna $650.000 dollar bij elkaar gespaard. Dit komt vooral door het gigantische rente op rente effect. Hierdoor groeit de inleg exponentieel. Dezelfde $1000 was eind 1987 ” slechts” gegroeid naar $17.776,- 10 jaar later, eind 1997 was de inleg van $1000,- al gegroeid naar $90.505,-

Rendement lange termijn

Periodiek beleggen loont gezien het verleden dus vooral als je een lange horizon hebt. Uiteraard geldt daarbij dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst.

Periodiek beleggen bij de Giro

Mocht je willen starten met periodiek beleggen, dan kan ik je de kernselectie van de Giro aanraden. Met de kernselectie van de Giro kan je maandelijks een grote selectie ETF’s aankopen zonder transactie kosten*. Zeker met veel transacties over langere periode kan je dit veel geld schelen.

Voordelen periodiek beleggen

  • Starten kan met een laag bedrag.
  • Voor periodiek inleggen dus geen groot bedrag ineens nodig
  • Spreiding op lange termijn
  • Je hoeft niet na te denken over welke fondsen je aankoopt wanneer je ETF’s koopt.
  • Je hoeft niet dagelijks bezig te zijn met de stijgers en dalers op de beurs

Nadelen periodiek beleggen

  • Moeilijk om de markt te verslaan, zeker wanneer je belegt in ETF’s.
  • Snel rijk worden zit er niet in, u belegt echt voor de lange termijn.
  • Let op de transactie kosten, zeker bij een laag bedrag kunnen deze veel rendement kosten, gelukkig zijn er veel producten zonder (hoge) transactiekosten.

Misschien ook interessant?

60f692260f9c1826169192

Vergelijkbare berichten