Wat is stockdividend

Wat is stockdividend? Hoe werkt stock dividend

Als een beurs genoteerde onderneming winst maakt, kan het bedrijf er voor kiezen om dividend uit te keren aan haar aandeelhouders. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf.

Wat is stockdividend

Bij sommige beursgenoteerde bedrijven kan je er voor kiezen om het dividend niet in geld (cashdividend) te laten uitkeren maar in stockdividend. Het is volledig vrij voor een bedrijf om hier een keus in te maken. Wanneer een bedrijf het uitkeren van stockdividend aanbiedt, krijgt u ter waarde van het uitgekeerde dividend nieuwe aandelen.

Stel u heeft 100 Aandelen van een bedrijf met een koers van €10,-, en dit bedrijf keert €0.95 aan stockdividend uit dan krijgt u 9 aandelen van dit bedrijf bijgeschreven en 5 euro aan cash*.

U heeft nu 109 aandelen van het bedrijf, als het bedrijf de komende jaren een mooi dividend blijft uitkeren en de optie om te kiezen voor stockdividend blijft bestaan, krijgt u jaar op jaar meer aandelen van het bedrijf zonder verder iets te hoeven doen.

Wanneer is het verstandig om voor stockdividend te kiezen?

Het aantal aandelen dat u ontvangt staat altijd in verhouding van de koers gedeeld door het dividend. Zou u het aandeel tegen de huidige koers kopen? Als u deze vraag met ja beantwoord, lijkt het prima om het dividend in aandelen te laten uitkeren.
Als u vindt dat de koers van een aandeel te hoog is, is het wellicht verstandig om het dividend in cash te laten uitkeren en het in iets anders te investeren.

Belastingvoordeel stockdividend

Wanneer u stockdividend ontvangt, ontvangt u nieuwe aandelen over de bruto dividend uitkering. U betaalt geen voorheffing dividendbelasting over de uitkering, waardoor u sneller over het geld kunt beschikken. Over cashdividend moet u 15% dividendbelasting betalen. Per saldo maakt het niet uit, de dividendbelasting is voor Nederlandse belastingplichtigen een voorheffing en wordt met de jaarlijkse belastingaangifte  van de inkomstenbelasting verrekend.

Dividend herbeleggen

Bij sommige brokers kunt u, uw dividend herbeleggen.
Dit houdt in dat wanneer een bedrijf geen stockdividend uitkeert, maar cashdividend, uw bank of broker van dit geld op de dag van uitkering nieuwe aandelen van het bedrijf koopt van het netto ontvangen dividend. Dit is dus nadat de dividendbelasting is ingehouden.

Het voordeel hiervan ten opzichte van zelf nieuwe aandelen inslaan is dat er vaak minder kosten in rekening worden gebracht dan de gebruikelijke transactiekosten.

Hoe kies ik voor stockdividend?

U kunt in de instellingen van uw broker/bank aangeven of u standaard voor cashdividend of stockdividend kiest. Mocht u hier niet uitkomen, lees dan even de FAQ door of neem contact op met de klantenservice.

*(kosten en belastingen niet meegerekend)Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten