Overstap boete energie

Opzegvergoeding energie | Overstap boete energie

Als je overstapt van de ene energie aanbieder naar een andere energie aanbieder kan je te maken krijgen met een zogenaamde opzeg vergoeding. In dit artikel nemen we met je door hoe het zit met deze overstap boete.

Wat is een opzeg vergoeding? Opzegvergoeding energie wat is dat?

Een opzeg vergoeding, ook wel overstap boete genoemd, is een vergoeding die je aan je energieleverancier moet betalen wanneer je jouw contract eerder beëindigt dan de afgesproken einddatum in het contract.

Wanneer je eerder van jouw huidige energieleverancier overstapt naar een andere energieleverancier pleeg je in feite contractbreuk. Om de energieleverancier te compenseren voor de misgelopen inkomsten moet je een opzegvergoeding betalen.

Wanneer moet ik de overstapboete/Opzegvergoeding betalen?

Als u een energiecontract voor bepaalde tijd heeft, en u wilt dit contract voortijdig beëindigen moet u een opzeg vergoeding betalen. Uiteraard moet dit wel in de algemene voorwaarden staan van uw huidige leverancier. Uw ‘’oude’’ energieleverancier moet de opzegvergoeding uiterlijk binnen 6 weken bij u in rekening brengen.

Als u al meerdere jaren klant bent bij dezelfde energieleverancier heeft u hoogstwaarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. In dit geval kunt u kosteloos overstappen naar een andere energie leverancier met inachtneming van de opzegperiode.

Energie contract opzeggen

Het maakt niet uit hoe lang jouw contract nog loopt, het contract is altijd op te zeggen met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen. Mocht de contractperiode aflopen en u wilt overstappen, moet u 30 dagen voor de einddatum van uw contract laten weten dat u het contract wilt beëindigen. Als u elders een nieuw contract afsluit  zal uw nieuwe energieleverancier dit graag voor u regelen.

Mocht uw contractperiode zijn afgelopen, wordt uw contract als u niets doet omgezet in contract voor onbepaalde tijd. Wanneer u een contract heeft voor onbepaalde tijd kunt u altijd kosteloos het contract opzeggen met inachtneming van de opzegtermijn van 30 dagen.

Hoe hoog is de overstapboete/Opzegvergoeding?

De opzegvergoeding is een door de ACM vastgesteld bedrag, hoeveel je moet betalen hangt af van de resterende looptijd van jouw contract. In onderstaande tabel ziet u de hoogte van het bedrag dat u moet betalen. U betaalt per product een opzegvergoeding. Per 1 juli 2023 zijn de regels gewijzigd. Onderstaande tabel is van toepassing indien u uw contract afsloot voor 1 juli 2023.

Opzegvergoeding energie
Opzegvergoeding, contract afgesloten voor 1 juli 2023.

Opzegvergoeding na 1 juli 2023

Heeft u na 1 juli 2023 een energie contract afgesloten, dan bedraagt de opzegvergoeding de schade die de energiemaatschappij leidt door de energie die u niet afneemt. Dit bedrag wordt gebaseerd op uw geschatte verbruik en het verschil tussen de prijs in uw huidige contract en de actuele prijs. Als de tarieven nu hoger zijn dan wanneer u het contract afsloot, betaalt u niets. Is op dit moment de prijs lager dan wanneer u het energiecontract afsloot. Dan betaalt u een vergoeding voor het prijsverschil. U kunt bij uw energieleverancier een specificatie van de te betalen opzegvergoeding aanvragen.

Overstappen en opzegvergoeding betalen

Als je weet hoe hoog de opzegvergoeding is die je moet betalen kan je uitrekenen of het lonend is om toch over te stappen naar een andere energieleverancier. In sommige gevallen kan het interessant zijn om ondanks de opzeg boete, alsnog over te stappen naar een goedkopere leverancier.

stel u heeft een contract van nog 11 maanden, uw overstapboete bedraagt als u bij uw leverancier energie en gas afneemt €50,- voor energie en 50,- voor gas. In totaal moet u €100,- betalen.

Als u nu overstapt moet het voordeel dat u behaalt door over te stappen meer bedraagt dan €100,- kan het toch lonend zijn om over te stappen.

Let op: Als u een welkom bonus heeft gekregen van uw energie leverancier kan het zijn dat u hiervan mogelijk een deel van terug moet betalen. Hieraan zijn wel strikte voorwaarden verbonden.

 Overstapboete voorkomen

Je kunt een overstap boete voorkomen door pas over te stappen wanneer jouw huidige contract afloopt. Geef bij je nieuwe leverancier de einddatum van jouw oude contract door zodat zij de energie levering hierna kan overnemen. Ook heeft de ACM bepaald dat je 2 maanden voor het aflopen van jouw energiecontract, alvast kan overstappen naar een nieuwe leverancier.

Vergelijk direct de actuele energietarieven 

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten