Wat is een Multibagger?

Misschien heb je wel eens iemand gehoord over een multibagger. En vraag je je af wat een multibagger nou eigenlijk is. In dit artikel leggen we uit wat het betekent. Naast multibaggers, kennen we ook nog 10 baggers of zelfs 100 baggers.

Wat is een multibagger?

De term multibagger is voor het eerst genoemd door de beroemde belegger Peter Lynch. In boek ‘’One Up on Wall Street’’ uit 1988 kwam de term multibagger voor het eerst voor. Een multibagger is een aandeel dat meer dan 100% rendement oplevert. Vrijwel alle grote Tech bedrijven die we vandaag de dag kennen zijn bijzonder succesvolle multibaggers gebleken.

Wat is een 10 bagger?

Een tenbagger is de overtreffende trap van een multibagger. Een 10 bagger is een aandeel dat 10 keer over de kop gaat. Dat is het geval als een bedrijf een rendement oplevert van 1000% op de investering.

Wat is een 100 bagger?

De overtreffende trap van een ten bagger is een 100 bagger, een 100 bagger is een aandeel dat 100x over de kop gaat. Dit is het geval als het bedrijf een rendement van maar liefst 10.000% laat zien. Als je 1000 euro investeert in een 100 bagger, heb je aan het eind van de rit een ton. Klinkt onwerkelijk? Kijk eens naar het koersverloop van ASML, TESLA of NVIDIA. NVIDIA staat op moment van schrijven bijna op $600,- In augustus 2010 kon je het aandeel kopen voor $9,22.

Hoe vind je een multibagger?

Het is niet eenvoudig om een goede multibagger te vinden. Allereerst moet het bedrijf niet extreem hoog gewaardeerd zijn. Een bedrijf als Apple of Google kan mogelijk over 10 jaar nog best een multibagger blijken te zijn. Vanwege de al enorm hoge market cap zullen dit niet snel bedrijven zijn die 10 of 100 baggers worden. Om een 10 of 100 bagger te vinden moet je opzoek naar aandelen die op dit moment extreem laag gewaardeerd zijn. Waarschijnlijk nog onbekend zijn bij het grote publiek, en vooral moeten ze de potentie hebben om de komende jaren met tientallen procenten per jaar te groeien. Het draait dus vooral om het vinden van een bedrijf met gigantische potentie.

Als je opzoek gaat naar een multibagger is het dus vooral slim om te kijken naar startups en small caps. Dit zijn bedrijven die eenvoudiger snel kunnen groeien dan de grotere bedrijven. Allereerst moet het bedrijf in de kern gezond zijn. Om snel te kunnen groeien moet er een goede vrije cashflow zijn, een gezonde balans en een dienst of service die uniek is en niet makkelijk te kopiëren. Bovendien helpt het flink als het opschalen van het bedrijf niet te veel kapitaal kost. Hoeveel extra kosten zal Netflix hebben als er 100 klanten bij komen? Waarschijnlijk ligt dit erg dicht bij 0. Dat is een ideaal scenario voor forse winstgroei als je het product uitrolt.

Spreid je kansen

Ook met een strategie die erop gericht is multibaggers te vinden is het belangrijk om goed te spreiden. Iedereen kent de succesverhalen van Google, Tesla, Apple en noem ze maar op. Niemand heeft het over de bedrijven die onderweg zijn gesneuveld. Beleggen in aandelen met een groot potentieel geeft ook een hoger dan gemiddeld risico. Hoe mooi het ook lijkt, op weg naar de top kan er van alles gebeuren waardoor het toch niet lukt. De markt kan bijvoorbeeld niet klaar zijn voor het product, een concurrent kan het uiteindelijk beter doen en zo zijn er tal van risico’s waarvan je vooraf niet de uitkomst 100% kan voorspellen.

Verkoop niet te snel een succesvol aandeel

De meest gemaakte fout is wanneer je een multibagger in portefeuille hebt, is dat beleggers te snel overgaan tot verkoop van hun positie. Van winst nemen is nog nooit iemand arm geworden, daarom wellicht begrijpelijk. Maar mogelijk laat u veel rendement liggen door te snel een aandeel te verkopen. Mooie voorbeelden hierin zijn Amazon en in eigen land ASML. Sterke bedrijven die nog steeds jaar op jaar een mooie groei laten zien. Gebaseerd op de koersen die deze aandelen in het verleden op het bord zette, leken ze vaak te duur. Echter achteraf bleken ze toen misschien nog wel te goedkoop. Het is goed om periodiek een analyse uit te voeren of een bedrijf fundamenteel nog binnen uw portefeuille past. Als u dan tot de conclusie komt dat het verkocht moet worden is dat een wel overwogen keuze. Mocht het aandeel nog steeds een goed toekomst perspectief hebben is het waarschijnlijk verstandiger het bedrijf in portefeuille te houden.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten