Geld verdienen met beleggen

Geld verdienen met beleggen | Kan ik rijk worden met beleggen?

Misschien vraagt u zich het weleens af, kan ik geld verdienen met beleggen? Sinds het snelle herstel van de aandelenmarkten sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de aandelenmarkten weer vol op in het nieuws.

Op welke manieren kan je beleggen op de beurs?

Je hebt als je belegt op de beurs meerdere keuzes natuurlijk, je kan beleggen in aandelen, EFT’s, opties, futures, obligaties, CFD’s en nog allerlei andere meer gecompliceerde producten. In dit artikel gaan we met name in op dividend beleggen.

Ik kan u meteen het antwoord geven op de vraag of u geld kunt verdienen met beleggen.

Het antwoord is namelijk: Ja dat kan(verliezen overigens ook). Iedere particuliere belegger kan leuk verdienen met beleggen, slechts een enkeling zal er enorm rijk van worden. Niet iedereen wordt de nieuwe Warren Buffet, het orakel uit Omaha heeft dankzij zijn goede neus voor investeringen miljarden bij elkaar gesprokkeld. Zijn vermogen wordt geschat op zo’n $80 miljard, daarnaast heeft hij ook al miljarden weggegeven aan goede doelen.

Nu zal het weinigen gegeven zijn om dit kunstje na te bootsen, enerzijds zijn de markten naar mijn idee sinds het internet efficiënter dan vroeger, ook is het een behoorlijk tijdrovende klus om te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn op de beurs, flink geld verdienen met door veel te handelen is naar mijn idee een full time job, je moet constant de koersen in de gaten houden, uw posities managen etc. Daar zullen we in dit artikel niet op ingaan. Dit artikel is meer gericht om een deel van het vermogen op de beurs te laten renderen als particuliere belegger door te investeren in zogenaamde dividend aandelen.

Kan je snel rijk worden op de beurs? Geld verdienen met beleggen

Vaak bestaat snel rijk worden niet, natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Maar om snel rijk te worden moet je op de beurs vaak enorme risico’s nemen. Met opties, meme-aandelen, crypto zijn een aantal mensen enorm rijk geworden. Maar de gemiddelde ”belegger” zal met deze producten op lange termijn naar mijn idee geen goed rendement maken.

Uiteraard kan je natuurlijk ook flink verdienen aan een aandeel dat nadat u het koopt forse sprongen omhoog maakt. Dit is niet eenvoudig, u heeft een visie nodig op wat in de toekomst waardevol wordt, u moet een bedrijf dat flink kan groeien identificeren voordat de massa het doet.
Uiteraard kan het ook nog interessant om in te stappen als het aandeel al flink is gestegen, u dient zich hierbij vooral af te vragen waar u het bedrijf over 5 of 10 jaar ziet. Als de groeit doorzet naar uw idee kunt u nog steeds instappen als de koers nog niet te ver is opgelopen.

Ook een bedrijf dat zich opnieuw uitvindt kan interessant zijn, een mooi voorbeeld hiervan is Apple, het bedrijf is na de introductie van de IPod aan een gigantische opmars begonnen en wordt door velen nu gezien als een hele veilige investering. Logisch ook, het bedrijf heeft de laatste jaren goede resultaten geboekt en weet een goede cashflow in de boeken te zetten. Persoonlijk vind ik het aandeel op dit moment duur, maar wat nu duur lijkt kan over een aantal jaren goedkoop zijn.

Is beleggen in dividendaandelen interessant?

Bovenstaande levert uiteraard veel meer op dan beleggen in dividendaandelen. Het is echter veel lastiger om de juiste aandelen te vinden. Ook het risico is hoger, hoe veelbelovend iets ook lijkt het is niet gezegd dat de hoge verwachtingen waargemaakt kunnen worden. Door te investeren in dividendaandelen is het eenvoudiger om op lange termijn een leuk rendement te creëren. helemaal binnenlopen is echter weer een stuk lastiger met dividendaandelen, al moet je de kracht van dividend op dividend zeker niet onderschatten. Niet voor niets wordt compound interest het 8e wereldwonder genoemd.

De meeste mensen zullen het houden bij aandelen, als je aandelen koopt wordt je voor een stukje mede eigenaar van een bedrijf. Je kan met de aankoop van aandelen op 2 manieren geld verdienen.

    1. Je verkoopt het aandeel voor een hogere koers dan de koers die jezelf hebt betaald voor een aandeel.
    2. Je ontvangt dividend.

Het effect van dividend beleggen, Dividend op dividend

Een mooie koerswinst is interessant, echter vind ik dividend nog veel interessanter als je opzoek bent naar passief inkomen. Dit omdat als het goed met een bedrijf blijft gaan, dividend een terugkerend fenomeen is Mogelijk neemt de winst van een bedrijf dusdanig toe dat het bedrijf beetje bij beetje het dividend kan verhogen. Een mooi voorbeeld op de AEX hiervan is Unilever. Zaak is wel om hier vooral te zoeken naar voorspelbare bedrijven die snel verslagen zullen worden door een nieuwe concurrent.

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren steeds haar dividend verhoogd. In 2010 kreeg u als aandeelhouder €0,83 dividend per aandeel, in 2019 was dat toegenomen tot €1,64. Dit is natuurlijk een behoorlijke toename.

Stel u had 1 aandeel Unilever gekocht in 2010, hiervoor betaalde u op 01-01-2010 dan €22,47

U krijgt dan nu per jaar op uw investering een dividendrendement van 7.3%(1.64/22.47). Afgezien van een mooi rendement op de koers. Dit is een vrij behoorlijk dividend voor een defensief fonds als Unilever.

Ook heeft u dan de afgelopen jaren al dividend ontvangen, namelijk exact €12 tot en met 01-01-2020

Dividendrendement Unilerer
Dividend rendement Unilever

Zoals u ziet heeft Unilever het  de laatste jaren goed gedaan voor de belegger, dit toenemende dividend is voor de zittende aandeelhouder natuurlijk fantastisch, u ontvangt steeds meer rendement op een huidige investering. Wanneer u het ontvangen dividend weer investeert in het aandeel gaat de sneeuwbal pas echt rollen.

Dit doet en kan niet ieder bedrijf. Het is belangrijk dat een bedrijf voldoende cashflow en winst realiseert om dit te kunnen doen, dit is dan ook belangrijk om mee te nemen als u aandelen van een bedrijf koopt. Wat is de toekomstverwachting? Bestaat een bedrijf over 10 of 20 jaar nog? En zijn de producten dan nog wel relevant? Mocht dit naar uw idee zo zijn en u koopt van de ontvangen dividenden nieuwe aandelen(of nog beter, u kiest voor stockdividend). Dan heeft dit het effect van een hefboom op uw investering. Hieronder een voorbeeld.

Het dividend op dividend effect

U koop op 01-01-2010 100 aandelen Unilever aan € 22,47.
Over 2010 ontvangt u 100*0.83=€83,- aan dividend. Van deze 83 euro kunt u op 01-01-2011 3(83/21.81 3.8) Nieuwe aandelen kopen.*(exclusief eventuele transactiekosten)

U heeft nu 103 aandelen Unilever waarover u in 2011 dan weer 103*0.9=€92.7 aan dividend ontvangt. Van deze 92.7 kunt u weer 3(92.7/25.48=3.63) nieuwe aandelen kopen, u bezit nu op 1-1-2012, 106 aandelen. Wat u (106*0.97)=€102,82 oplevert. U heeft nu in 2012 geen rendement van 4.32% over de eerste investering in 2010, maar 4.58%. Dit effect zal met de jaren groter worden naar mate het dividend door Unilever wordt verhoogd.

Bovenstaande leert ook dat u als belegger vaak geduld moet hebben.  Beleggen voor de lange termijn wordt beloond. Dit betekent ook dat u niet vroeg genoeg kunt beginnen.

Hoe eerder u begint, hoe meer u kunt profiteren van het dividend op dividend effect.

In onderstaande grafiek ziet u de Herbeleggingsindex van de Amsterdamse Beurs.
Ook hieraan ziet u weer dat het herinvesteren van dividenden over langere periode een behoorlijk voordeel oplevert.

Dividend rendement AEX

Waar moet u opletten bij het kopen van aandelen voor deze strategie?

Kijk naar de waardering van de aandelen. Als deze al flink is opgelopen is het misschien niet het moment om flink te investeren in aandelen. U zult niet de eerste zijn die hoog koopt, en in paniek laag verkoopt. Als u hebt besloten om maandelijks een bepaald bedrag te investeren maakt de koers minder uit, over een langere periode hebt u dan op het laagste punt gekocht en op het hoogste punt.

Een ander belangrijk punt bij het kopen van dividendaandelen is de cashflow. Is het bedrijf goed instaat om het dividend uit te betalen? Of gaat dit ten koste van investeringen in de toekomst van het bedrijf. Nog gevaarlijker is een bedrijf dat geld leent om dividend te kunnen betalen. Vroeg of laat zal het bedrijf dan moeten snijden in het dividend. Algemeen wordt een pay-out ratio van 30 tot 50% als gezond gezien. Als de payout ratio hoger ligt, bestaat de kans dat het bedrijf niet voldoende investeert in toekomstige winsten. Al zullen ook hier natuurlijk altijd weer uitzondering in zijn.

Spreiding van aandelen

Allereerst is het belangrijk om op meerdere paarden te wedden, mocht het onverhoopt met een bedrijf minder gaan is dit minder erg voor de gekozen strategie. zelf zou ik niet teveel verschillende bedrijven kiezen. 8 tot 12 bedrijven uit verschillende sectoren lijkt mij een prima balans. Vaak wordt meer dan 20 losse aandelen niet aangeraden.  Meer bedrijven kiezen is wel beter voor de spreiding, nadeel is dat je ook meer bedrijven moet volgen. Een alternatief zou een ETF op dividend aandelen kunnen zijn.

Staar u bij het kiezen van deze aandelen niet helemaal blind op het dividendrendement, als het rendement behoorlijk hoog is betekent dit vaak dat ‘’ de markt’’ het bedrijf niet meer vertrouwd, de algemene opinie is dan simpelweg dat het bedrijf op lange termijn niet in staat is dit dividend uit te keren of er zijn andere bijzondere omstandigheden (als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo)
Analyseer daarom goed of het bedrijf voldoende cashflow genereert om het dividend te kunnen betalen.

Houd de lange termijn in het vizier, (ver)koop de aandelen niet direct als de koers een beetje oploopt of daalt. Transacties kosten geld, dus de transactie kosten gaan weer van het rendement af. Uiteraard is het wel verstandig om uw aandelen te verkopen als u geen vertrouwen meer in het bedrijf hebt, de koers naar uw meer is gestegen dan het aandeel waard is of als u een betere investeringsmogelijkheid hebt.

Koop ook geen aandelen als u slapelozen nachten verwacht van dalende koersen, op de beurs loopt u het risico dat aandelen minder waard worden. Het enige wat echt telt is de onderliggende waarde.

Als u verwacht dat het bedrijf redelijk goed een crisis kan doorstaan is het beter om uw aandelen te houden dan op het laagste punt in een recessie/crisis te verkopen. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen, wil ik voor deze koers nog steeds investeren in het bedrijf. Als het antwoord ja is, is verkopen niet handig. Als het antwoord nee is, is het het overwegen waard om uw positie te sluiten.

Disclaimer: Schrijver heeft geen positie in Unilever, beleggen kent risico’s je kunt je inleggen verliezen.
?wi=352562&ws=

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten