Wat is een aandeel? | Wat betekent aandeel op de beurs?

Zoals je waarschijnlijk weet kan je op de beurs aandelen kopen. Ook op tv gaat het wel eens over het aandeel Shell of KLM. Maar wat is een aandeel nou eigenlijk. In dit artikel nemen we het met je door.

Wat is een aandeel?

Met het kopen van een aandeel schaf je onderneming vermogen, in ruil hiervoor krijg je een belang in het bedrijf. Als je een aandeel bezit ben je voor een deel mede eigenaar van een bedrijf.

Je kan zowel aandelen bezitten van een Naamloze vennootschap (NV) als van een Besloten Vennootschap (BV). Aandelen van een NV zijn vrij verhandelbaar. Dit maakt aandelen van een Naamloze vennootschap geschikt voor een beursnotering. Een aandeel van een Besloten Vennootschap kan alleen via een notariële akte worden overgedragen.

Wat kan ik met een aandeel

Als het bedrijf dividend uitkeert krijg jij jouw deel van de winst. Immers als aandeelhouder, en dus mede eigenaar heb je recht op jouw deel van de winst. Ook heb je door het bezit van een aandeel inspraak in het bedrijf, uiteraard hangt dit samen met de hoeveelheid aandelen die u bezit. Met 1 aandeel Shell zult u het niet voor elkaar krijgen om de hele koers van het bedrijf te wijzigen. Bij grote bedrijven is daarom een raad van commissarissen aangesteld(RvC). De RvC controleert namens de aandeelhouders de dagelijkse leiding van het bedrijf.

Verschil aandeel of certificaat

Er zijn bedrijven die in plaats van aandelen certificaten uitgeven. Certificaten vertegenwoordigen de waarde van een aandeel, ook heeft een certificaathouder recht op dividend als dit wordt uitgekeerd. Het grote verschil tussen een aandeel en een certificaat is het recht op inspraak. Dit recht is bij een certificaat niet aanwezig. Door deze constructie voorkomt een bedrijf dat zij onderdeel wordt van een vijandige overname, of activistische aandeelhouder.

In een constructie waarbij er geen aandelen maar certificaten worden verhandeld is er sprake van een Administratiekantoor dat optreedt als aandeelhouder. Het administratiekantoor bezit ook de aandelen van het bedrijf. Vervolgens geeft het administratiekantoor ter vervanging van de aandelen certificaten uit.

Geschiedenis van aandelen

De geschiedenis van vrij verhandelbare aandelen ligt in Nederland. In 1602 werden in Amsterdam aandelen van de VOC uitgegeven. De VOC gaf, net als nu nog vaak het geval is, aandelen uit om zijn activiteiten te financieren.

Aandelen kopen

Iedereen die dat wil kan van een beursgenoteerde onderneming aandelen kopen. Wel is het goed om je te realiseren dat je met beleggen (een deel van) je inleg kunt verliezen. Uiteraard kan je met beleggen ook rendementen maken. In dit artikel meer over waar je als beginnende belegger op moet letten.

Risico van aandelen

Het grootste risico van beleggen is dat je geld kunt verliezen. Echter nooit meer dan je inleg. Je bent als belegger niet verantwoordelijk voor het beleid van een bedrijf. Toch brengt beleggen specifieke risico’s met zich mee zoals opgelegde regels door de overheid, een sterkere concurrent, een innovatie die het bedrijf overbodig maakt, zwak management, fraude, hoge schulden etc. etc. Door je vooraf te verdiepen in een bedrijf kan proberen dit risico in te schatten.

Als je toch wilt beleggen maar niet het risico wil lopen dat een enkel aandeel jouw resultaat in de weg zit, dan zijn ETF’s een goed alternatief.


Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten