Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Aanvullende zorgverzekering | Is een aanvullende zorgverzekering nodig?

De basisverzekering dekt de meest noodzakelijk medische kosten, echter dekt de basisverzekering niet alle medische kosten. Wil je een uitgebreidere dekking voor zorgkosten dan de basisverzekering biedt, dan zal je een aanvullende zorgverzekering moeten afsluiten. in dit artikel gaan we in op de vraag: Is een aanvullende zorgverzekering nodig?

Wat is een aanvullende zorgverzekering

Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die u kunt afsluiten om zorgkosten die niet onder de basisverzekering vallen te dekken. Fysiotherapie( in de meeste gevallen), brillen of alternatieve geneeswijzen, en de meeste tandartskosten zijn niet gedekt door de basisverzekering. Ook worden medische kosten in het buitenland vergoed tegen het in Nederland geldende tarief, ook o.a. sommige kosten bij een bevalling, vaccinaties, steunzolen, podotherapie, anticonceptie worden niet betaald door de basisverzekering.

is een Aanvullende zorgverzekering nodig

Waar kan ik een aanvullende zorgverzekering afsluiten

In principe mag je bij iedere verzekeraar een aanvullende verzekering afsluiten. In praktijk is het vrij lastig om bij een andere verzekeraar dan waar jij je basisverzekering hebt,  een aanvullende verzekering af te sluiten. Verzekeraars hebben voor een aanvullende verzekering geen acceptatieplicht, ze mogen zelf bepalen wie ze accepteren voor de aanvullende verzekering en welke voorwaarden hierbij horen.

Wachttijd bij aanvullende verzekering

Een zorgverzekeraar mag een wachttijd voor de aanvullende verzekering toepassen. U bent wel verzekerd, maar krijgt bepaalde kosten pas na een tijdje vergoed. U krijgt bijvoorbeeld een nieuwe kroon uit de tandartsverzekering pas na 6 maanden vergoed. En niet meteen op de 1e dag van uw verzekering. De verzekeraar bepaalt hoelang de wachttijd voor een behandeling duurt.
De verzekeraar hanteert de wachttijd, omdat veel mensen zich pas aanvullend verzekeren als zij flinke kosten verwachten. Door mensen die zich pas verzekeren als zij flinke kosten verwachten beperkingen op te leggen door een wachttijd te hanteren, kan de verzekeraar de premie lager houden.

Wanneer moet ik een aanvullende zorgverzekering afsluiten

Als je gezond bent en doorgaans weinig tot geen zorg nodig hebt, is het waarschijnlijk goedkoper om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Als je slecht jaarlijks naar de tandarts gaat voor een periodieke controle, is jouw verzekeringspremie hoger dan de kosten die je anders zelf betaalt.

Wil je dit risico niet lopen, of verwacht je wel wat kosten omdat je meestal wel een behandeling nodig hebt bij de tandarts of enkele keren per jaar gebruik maakt van fysiotherapie dan is het waarschijnlijk goedkoper om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Kijk goed naar de zorg die je verwacht nodig te hebben. Hoe minder je verzekerd, hoe lager jouw premie is. Echter moet je dan mogelijk wel meer zorgkosten zelf betalen. Dit is een risico dat je goed moet afwegen.

Je kan in vrijwel alle beschikbare zorgvergelijkers aangeven welke kosten je wilt verzekeren, tot welk bedrag en hoeveel procent van de kosten je eventueel zelf wilt betalen. Hierdoor is het mogelijk om de verzekering te selecteren die het best past bij jouw verwachte zorgbehoefte en verzeker je geen onnodige zaken.

Tip: Mocht je geen aanvullende zorgverzekering afsluiten, is het verstandig om voor je op reis gaat naar het buitenland een reisverzekering met dekking van medische kosten af te sluiten.

Eigen risico aanvullende zorgverzekering

In tegenstelling tot de basisverzekering kent de aanvullende zorgverzekering geen eigen risico.

Wel kan je voor bijvoorbeeld de tandartskosten kiezen dat de verzekeraar 75% van de kosten betaalt tot een bepaald verzekerd bedrag. Als je hiervoor kiest zal je 25% van de kosten zelf moeten betalen. Hiertegenover staat dat je waarschijnlijk minder premie betaalt.

Is een aanvullende verzekering verplicht?

In tegenstelling tot de basisverzekering, bent u niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten