Waar op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Waar op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Ieder jaar van november tot december kan je overstappen van zorgverzekering. In deze periode stappen zo’n 1 miljoen Nederlanders over naar een andere zorgpolis.  In dit artikel nemen we met je door waar je op moet letten als je wilt overstappen van zorgverzekering.

Basisverzekering kiezen

Iedere Nederlander ouder dan 18 jaar moet verplicht een basiszorgverzekering afsluiten. De inhoud van deze verzekering wordt bepaald door de overheid. Wat gedekt wordt door deze verzekering is dus in de basis bij elke verzekeraar gelijk. Toch verschilt het per verzekeraar hoeveel premie je moet betalen. Hier vind je wat de basisverzekering dekt.

Naturapolis of restitutiepolis afsluiten?

Hoewel de dekking voor de basisverzekering in basis voor iedereen gelijk is, zijn er toch verschillende varianten van een basisverzekering. Deze zijn te verdelen in een naturapolis of in een restitutiepolis.

Het grote verschil tussen deze 2 soorten verzekeringen zit hem vooral in de vrijheid die je hebt om naar de zorgaanbieder van jouw keus te gaan. Als je een zorgverzekering afsluit moet je dus bepalen hoe belangrijk dit voor jou is.

Bij een naturapolis krijgt u uw zorgkosten vergoed bij zorgverleners waarmee uw verzekering een contract heeft afgesloten. Heeft uw zorgverzekeraar geen contract afgesloten, dan krijgt u vaak 75% van het gecontracteerde tarief vergoed. Wilt u een naturapolis afsluiten kijk dan op de site van de zorgverzekering van uw keuze of de door u gewenste zorgaanbieders een contract hebben.

Bij een restitutiepolis krijgt u bij alle zorgaanbieders de verleende zorg vergoed. Omdat je zelf kan kiezen van welke zorgverlener je gebruik maakt is de premie hoger dan bij een naturapolis.

Bepaal welke zorg je nodig hebt

De meest noodzakelijke zorg valt onder de dekking van de basisverzekering. Bepaal of dit voldoende dekking voor u biedt of dat u meer zorg verzekerd wilt hebben.

Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld fysiotherapie, de tandarts of brillen of lenzen draagt of gebruik maakt van alternatieve geneeswijzen  kunt u hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Maakt u hier slechts sporadische gebruik van overweeg dan goed uit of het voordeliger is om dit te verzekeren of dat u deze kosten zelf wilt betalen en of u dit risico wilt nemen.

Aanvullende verzekering kiezen | Heb ik een aanvullende verzekering nodig?

De meest noodzakelijke zorg wordt vergoed door de basisverzekering. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. De verzekeraar bepaalt de voorwaarden en vergoedingen van een aanvullende verzekering. Hierdoor kunnen er grote verschillen zijn in de vergoedingen van de aanvullende verzekering. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeringen die 6 behandelingen fysiotherapie vergoeden, maar er zijn ook verzekeringen die 52 behandelingen vergoeden.

De meest gangbare redenen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten zijn vergoedingen voor:

Als u een aanvullende verzekering wilt afsluiten heeft u dus flink keus in wat u kunt verzekeren.

Bepaal dan ook goed wat u wilt verzekeren, hoeveel behandelingen er worden vergoed, of u bereid bent een eigen bijdrage te betalen, of u keuze vrijheid heeft in de zorgverlener waar u naar toe gaat.

waar op letten bij het afsluiten bij een zorgverzekering

Eigen risico zorgverzekering

Voor zorg uit de basisverzekering geldt een eigen risico van €385,-. Voor zorg uit de aanvullende verzekering geldt dit niet. Wel kan het zijn dat er een maximaal vergoed bedrag per jaar is, of dat er een bepaald percentage aan kosten voor eigen rekening is.

U kunt er voor kiezen om uw eigen risico vrijwillig te verhogen tot €885,- Als u hiervoor kiest betaalt u minder premie. Als u geen tot weinig zorgkosten verwacht kan dit een interessante manier zijn om geld te besparen. Het voordeel bij een maximaal vrijwillig eigen risico zal zo’n €250,- per jaar bedragen.

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten