Waarom overstappen van zorgverzekering?

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders kiest ieder jaar voor een nieuwe zorgverzekering.

Waarom overstappen van zorgverzekering? In dit artikel nemen we met je door wat redenen kunnen zijn om een nieuwe verzekeraar te zoeken. En waar je op moet letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Ieder jaar zorgverzekering vergelijken

Het is aan te raden om ieder jaar de zorgverzekering door te nemen. Naast dat de dekking en de premies van uw huidige verzekering kunnen veranderen, kan het ook zijn dat uw zorg behoefte (is) veranderd. Ieder jaar kunt u uw verzekering aanpassen tot en met 31 december. Daarna zit u weer een jaar aan de verzekering vast. Overstappen kan tot 1 februari, mits u uw oude verzekering opzegt voor 1 januari.

Wanneer kan je de zorgverzekering vergelijken?

Ieder jaar voor 12 november maken de verzekeraars de nieuwe premie en voorwaarden bekend. Vanaf deze datum kunt u dus aan de slag met het vergelijken. U kunt eerder vergelijken maar het is aan te raden hiermee te wachten tot alle premies en vergoedingen bekend zijn.

Niet tevreden met zorgverzekering

Indien u niet tevreden bent met uw huidige verzekering is het logisch dat u opzoek gaat naar een andere verzekering.

Besparen op uw zorgpremie

Door uw verzekering te vergelijken op prijs is het goed mogelijk dat u honderden euro’s per jaar kunt besparen op uw premie.

De basisverzekering dekt bij iedere verzekeraar dezelfde kosten, wel kan het zijn dat u alleen bij gecontracteerde aanbieders terecht kunt. Ook maakt het uit of u kiest voor een restitutiepolis of een naturapolis. 

Collectiviteitskorting zorgverzekering

Mogelijk kunt u via uw werkgever of via een andere organisatie gebruik maken van een collectiviteitskorting. Dit kan u enkele procenten aan premie schelen. Wel is het verstandig om alsnog uw premie te vergelijken met andere verzekeraars. Ondanks de korting hoeft deze verzekeraar niet de goedkoopste te zijn.

Aanvullende verzekering vergelijken

De vergoedingen voor aanvullende verzekeringen verschillen per verzekering. Kijk dus goed naar wat u nodig denkt te hebben en stem hier uw aanvullende verzekering op af. Als u verwacht niet veel kosten te maken kunt u er voor kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Bereken goed of het voordeel van geen premie opweegt tegen de te verwachten kosten. Zet het geld dat u bespaard apart om eventuele kosten te dekken.

Let niet alleen op de zorgpremie

De laagst mogelijke premie is natuurlijk erg interessant. Maar let niet alleen op de lage premie. Kijk wat u ervoor terug krijgt. Mogelijk kunt u niet bij alle zorgverleners terecht, dit is per verzekeraar verschillend. Kijk dus altijd of de zorgverleners van uw keuze zijn aangesloten bij de verzekering van uw keuze. Dit staat normaliter vermeld op de site van de verzekeraar.

Overstappen naar andere zorgverzekering

Overstap kortingen

Soms bieden verzekeraars kortingen, bonussen of cadeaus aan als u overstapt.
Dit kan interessant zijn als de geboden verzekering bij uw wensen past. Maar uiteindelijk moet een verzekering natuurlijk passen bij de zorgbehoefte.

Eigen risico ziektekosten

Het eigen risico in 2023 is €385,-.  U kunt er voor kiezen om uw eigen risico te verhogen met €500,- tot een eigen risico van €885,-. Hierdoor bespaart u al snel honderden euro’s aan premie. Als u geen (hoge)zorgkosten verwacht kan het interessant zijn om hiervoor te kiezen. Wel is het verstandig om het geld dat u bespaart achter de hand te houden voor het geval u toch kosten gaat maken.

Moet een zorgverzekeraar mij accepteren?

Iedere verzekeraar is verplicht om u te accepteren voor de basisverzekering. Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten mag een verzekeraar hier wel voorwaarden aan verbinden.

Aanvullend verzekeren bij een andere verzekeraar

U kunt uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij 2 verschillende zorgverzekeraars afsluiten. Heeft u de basisverzekering en aanvullende verzekering bij 1 verzekeraar afgesloten? En stapt u voor de basisverzekering over naar een andere verzekeraar? Dan mag uw oude zorgverzekeraar uw aanvullende verzekering niet opzeggen.

Als u een nieuwe aanvullende verzekering afsluit bij een verzekeraar waar u niet de basisverzekering afsluit, dan mag deze verzekeraar andere voorwaarden stellen dan wanneer u hier wel de basis verzekering hebt afgesloten. Voor een aanvullende verzekering hoeft een verzekeraar u dus niet te accepteren.

Wachttijd aanvullende verzekering

Een zorgverzekeraar kan een wachttijd voor de aanvullende verzekering hanteren. U bent dan wel verzekerd, maar krijgt bepaalde kosten (nog) niet vergoed. U krijgt bijvoorbeeld een nieuwe kroon uit de tandartsverzekering pas na 6 maanden vergoed. En niet meteen op de 1e dag van uw verzekering. Informeer naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar.

Wellicht ook interessant?

FBTO zorgverzekering

Vergelijkbare berichten