Moet ik een tandarts verzekering afsluiten

Wel of geen tandartsverzekering? | Tandarts verzekering afsluiten?

De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Daarnaast kunt u, zich vrijwillig aanvullend verzekeren. In dit artikel bespreken we de aanvullende verzekering voor tandartskosten. Is het voor u verstandig om wel of geen tandartsverzekering af te sluiten?

Vallen tandartskosten onder de basisverzekering?

Als u jonger bent dan 18 jaar dekt de basisverzekering een groot deel van de tandartskosten. Onder andere periodieke controle, tandsteen verwijderen, vullingen en chirurgische tandheelkundige hulp vallen onder de basisverzekering.

Indien u ouder bent dan 18 jaar, dekt de basisverzekering minder tandartskosten, maar de kosten voor bijvoorbeeld chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten vallen wel onder de basisverzekering. Wel moet u voor sommige kosten een eigen bijdrage betalen.

Ook valt bijzonder tandheelkundige zorg onder de basisverzekering dit is van toepassing indien u een ernstige (ontwikkelings)stoornis of afwijking van de mond heeft. Orthodontie en implantaten vallen onder bijzondere tandheelkundige zorg.

Is een tandarts verzekering verplicht?

U bent niet verplicht om een tandarts verzekering af te sluiten. Indien u geen aanvullende verzekering afsluit zult u tandarts kosten die u maakt voor bijvoorbeeld een controle of vulling zelf moeten betalen.

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten

Wat vergoed een tandarts verzekering

Wat een tandartsverzekering vergoed verschilt per verzekering. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden een maximaal bedrag per jaar. Zo vergoed de ene verzekering maximaal €200,- per jaar en een andere verzekering wel €1000,-. Vaak geldt, hoe hoger het maximale bedrag, hoe hoger de premie is die je moet betalen.

Sommige verzekeraars werken ook met een vergoedingspercentage. Vaak ook in combinatie met het maximaal te vergoeden bedrag. Bijvoorbeeld 80% tot €500,-. Er zijn uiteraard ook verzekeringen die wel 100% vergoeden, vaak uiteraard wel met een hogere premie.

Van alle tandartskosten die u maakt en die zijn gedekt vergoed de verzekering dan 80% met een maximum van €500,- 20% van de kosten zult u in dit voorbeeld zelf moeten betalen.

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

Afhankelijk van u situatie kunt u beslissen of u wel of geen aanvullende verzekering voor tandartskosten afsluit. Als u alleen jaarlijks voor de controle langskomt en geen aanvullende behandelingen nodig heeft is het goedkoper om deze kosten niet te verzekeren maar zelf te betalen.

Mocht u wel een keer een behandeling nodig hebben moet u deze kosten uiteraard wel zelf betalen.

Wanneer je meerdere keren per jaar jouw gebit laat schoonmaken door een mondhygiënist of andere problemen hebt met uw gebit hebt kan het verstandig zijn om wel een aanvullende verzekering af te sluiten.

Let op: indien u een kind heeft die gebruik maakt van orthodontie, is het verstandig om deze mee te verzekeren op een polis die aanvullende dekking voor orthodontie dekt.

Voordelen tandarts verzekering

  • Verzekerd tot een bepaald bedrag, dus geen hoge onverwachte kosten.
  • Bij meerdere behandelingen is een verzekering vaak voordeliger dan niet verzekeren.
  • Wanneer je kinderen hebt die gebruik maken van orthodontie.

Nadelen tandarts verzekering

  • Vaak wordt maar een maximaal bedrag per jaar vergoed.
  • Soms vergoed de verzekeraar een percentage van de kosten.
  • Bij weinig tandartskosten kan niet verzekeren goedkoper zijn.

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten

Wellicht ook interessant?

Tandarts verzekering afsluiten?

Vergelijkbare berichten