Wijzigingen basisverzekering 2022 | Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2022

De overheid bepaalt jaarlijks de inhoud van de basiszorgverzekering. Ieder jaar zijn er dan ook enkele aanpassingen aan de basisverzekering. Wat er in 2022 verandert aan de basisverzekering lees je in dit artikel.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat de verwachting is dat de zorgpremie voor de basisverzekering in 2022 met €31,- per jaar gaat stijgen. op moment van schrijven is de premie van DSW bekend, de premie voor de basisverzekering bij DSW gaat in 2022 met €39 omhoog. Per maand is dit een stijging van €3,25.

Wijzigingen basisverzekering 2022

Vergoeding zorgverzekering na corona

Vanaf 2021 maakt herstelzorg na corona onderdeel uit van de basisverzekering. Deze vergoedingen gelden al sinds de zomer van 2020 maar worden nu verlengd tot 1 augustus 2022.

Tot in elk geval hebben mensen die ernstige corona hebben gehad, na doorverwijzing van hun huisarts of specialist gedurende 6 maanden recht op:

  • 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie,
  • 10 uur ergotherapie
  • 7 uur diëtetiek
  • Logopedie (onbeperkt)

Voor deze zorg geldt wel het eigen risico

Vergoeding elektriciteitskosten thuis beademing.

Vanaf 1 januari 2022 kunnen mensen die gebruik maken van mechanische ademhalingsondersteuning de kosten hiervoor declareren bij hun zorgverzekeraar.

Vergoeding verblijf bij CAR-T-celtherapie

Wanneer een patiënt is behandelt met CAR-T-celtherapie, moet de patiënt nadat deze het ziekenhuis heeft verlaten. In een straal van 60 minuten van het behandelde ziekenhuis blijven. Dit zodat in geval van complicaties de patiënt snel naar het betreffende ziekenhuis kan. Mocht de patiënt niet in een straal van 60 minuten wonen. Dan zijn verblijfkosten in bijvoorbeeld een hotel gedekt op de basisverzekering.

Eigen risico 2022

Ook in 2022 blijft het risico op €385,- staan. Ook in 2022 kan je het eigen risico vrijwillig verhogen met €500,- tot een eigen risico van €885,-

Zorgtoeslag 2022

De maximale zorgtoeslag gaat volgend jaar iets omhoog.

  • Voor eenpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag naar €1323 per jaar
  • Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag  naar € 2.527 per jaar

Tip: Vanaf 12 november kan je jouw zorgvergelijking vergelijken met de andere aanbieders. Het is slim om dit even te doen, het kost je een paar minuten en vaak kan je nog best iets op jouw premie besparen. Is jouw huidige verzekering de beste keus? Dan weet je in ieder geval dat je weer een jaar goed zit.

?wi=352562&ws=

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten