Hoe kan je geld besparen op je zorgverzekering?

Besparen op zorgverzekering | Hoe kan je geld besparen op je zorgverzekering?

Voor 2023 gaat de zorgpremie voor de basisverzekering flink omhoog, zo wordt de zorgpremie steeds duurder. Voor de basisverzekering ben je per persoon al snel zo’n €1500 per jaar kwijt. Als je ook een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten kan dit nog flink oplopen. We bespreken in dit artikel: Besparen op zorgverzekering.

Kan je besparen op de zorgverzekering? Besparen op zorgverzekering

Voor zo’n grote kostenpost is het al snel interessant om te kijken of er mogelijkheden zijn om te besparen. We nemen dan ook enkele punten met je door waardoor jij kan besparen op de zorgverzekering.

In alle gevallen geldt dat je altijd goed moet kijken of deze tips passen bij jouw persoonlijke situatie.

Overstappen van zorgverzekering | Goedkopere zorgverzekering kiezen.

Wellicht kunt u flink besparen op je zorgverzekering door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Het is verstandig om jaarlijks uw huidige verzekering te vergelijken met andere verzekeraars. Naast dat uw huidige verzekeraar misschien niet de meest voordelige optie is, kan het ook zijn dat uw zorgbehoefte is gewijzigd of dat de voorwaarden van een andere verzekeraar beter bij uw situatie passen. Mocht uw huidige verzekeraar de beste keus blijken, dan weet u dat uw verzekering weer voor een jaar goed geregeld is.

Vanaf wanneer zorgverzekering vergelijken?

Het vergelijken van zorgverzekeringen kan ieder jaar vanaf 12 november, op deze datum moeten alle premies en voorwaarden bekend zijn. Het vergelijken kost u een paar minuten, het levert mogelijk tientallen euro’s voordeel op. Het is dan ook raadzaam om jaarlijks te bekijken of uw huidige verzekering nog de beste verzekering is in uw situatie.

Besparen op aanvullende verzekering

Kijk bij het afsluiten van een aanvullende verzekering goed naar de zorg die jij verwacht nodig te hebben. Veel mensen zijn verzekerd voor zaken die ze waarschijnlijk niet nodig hebben. Ook is het in sommige gevallen goedkoper om zelf de zorg te betalen dan te verzekeren. Mocht je de tandarts alleen voor controles bezoeken is de aanvullende verzekering al snel duurder, dan wat het kost om de tandarts zelf te betalen. Je loopt hiermee natuurlijk wel het risico dat je extra kosten maakt als je wel zorg nodig hebt.

Besparen op zorgverzekering

Hoger vrijwillig risico kiezen | eigen risico verhogen

Je kan vrijwillig het eigen risico verhogen met maximaal €500,- naar €885,- Wanneer je het risico ophoogt naar €885.- bespaar je iedere maand zo’n 2 tientjes per maand aan premie. Wanneer je wel gebruikt moet maken van zorg moet je uiteraard wel een groter bedrag zelf betalen. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden en dit geld apart te zetten mocht je het niet makkelijk kunnen betalen.

Zorgpremie in 1x betalen

Je kan de zorgpremie in plaats van maandelijks betalen ook jaarlijks betalen. Hiermee bespaar je zo’n 2 tot 3% op de totale premie. Nadeel is dat je wel een flink bedrag ineens moet betalen.

Ga voor een budgetpolis

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen, de budgetpolis is een naturapolis met beperkte keus. U kunt met deze verzekering bij een beperkt aantal zorgverleners terecht. U kunt vooraf op de site van de zorgverzekeraar zien of de lijst met zorgaanbieders voor u acceptabel is. Ook kunt u contact opnemen met uw zorgverleners en vragen of zij gecontracteerd zijn voor de budgetpolis.

Mocht het aanbod van zorgaanbieders niet aansluiten op jouw zorgbehoefte, kijk dan of er een naturapolis is die wel aansluit op jouw behoefte. Een naturapolis is goedkoper dan een restitutiepolis waarmee je zelf mag kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat.

Verzeker je per persoon

Het is erg gemakkelijk om dezelfde polis af te sluiten voor jou en jouw partner. Het is echter verstandig om per persoon te kijken wat jullie zorgbehoefte is en welke verzekering het past bij de individuele situatie. Dit kunnen mogelijk best 2 polissen zijn van  2 verschillende verzekeraars.

Vraag zorgtoeslag aan

Mogelijk heb je recht op zorgtoeslag. Voor alleenstaanden ligt de inkomensgrens in 2022 op €31.998, voor mensen met een toeslagpartner ligt de gezamenlijke inkomensgrens op €40.944 Verdien je minder dan dit bedrag heb je recht op zorgtoeslag.

Tip: Heeft u kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Zij zijn gratis meeverzekerd met hun ouders of voogd. Het is dan aan te raden om uw kinderen in te schrijven op de polis met de meest uitgebreide dekking. Zodra iemand 18 jaar wordt, moet hij/zij een eigen zorgverzekering afsluiten. 

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten