Zorgverzekering als je 18 wordt

Zorgverzekering afsluiten als je 18 wordt

Tot je 18e ben je in Nederland verzekerd op zorgverzekering van een ouder. Op het moment dat je 18 wordt moet je jezelf verzekeren. Wat komt hier bij kijken en wat moet je regelen? Wij nemen het in dit artikel met je door.

Wanneer moet ik op mijn 18e een zorgverzekering hebben?

Zodra je 18 jaar wordt, moet je vanaf de eerste dag van de volgende maand premie betalen voor jouw eigen zorgverzekering. Als je dus op 2 januari 18 jaar wordt, gaat de premieplicht in op 1 februari.

Na je 18e verzekerd op de polis van ouders

Als je een zorgverzekering hebt, blijf je altijd verzekerd. Als je niets doet wordt namelijk de huidige verzekering die een van jouw ouders voor jouw heeft afgesloten omgezet naar een nieuwe verzekering op jouw naam. Je houdt dan dezelfde dekking als je nu hebt. Dit is makkelijk, je hoeft er immers niets voor te doen. Echter heb je wel de dekking die één van jouw ouders heeft afgesloten.

Het is goed mogelijk dat de polis van de betreffende ouder niet voldoet aan jouw zorgbehoefte, kijk hier dus goed naar. Als dit een heel uitgebreide polis betreft kan het ook zijn dat er veel meer is verzekerd dan in jouw geval nodig. Dit is natuurlijk zonde van het geld.

Zelf een zorgverzekering afsluiten op je 18e

Naast je huidige verzekering om te laten zetten in een eigen verzekering mag je als je 18 wordt ook overstappen naar een andere verzekeraar. Hier heb je tot 1 maand na jouw verjaardag de tijd voor.

Als je een nieuwe verzekering afsluit is het verstandig om deze goed af te stemmen op jouw zorgbehoefte. Het voordeel van overstappen is vaak dat je minder betaalt dan wanneer je de huidige verzekering laat doorlopen. Voor jongeren zijn er vaak speciale verzekering die een stuk goedkoper zijn dan de reguliere zorgverzekeringen.  De paar minuten die je kwijt bent aan het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen kunnen jouw flink geld besparen. Kijk uiteraard wel of deze verzekering goed aansluit bij jouw wensen.

Zorgverzekering 18e verjaardag

Eigen risico 18 jaar

Tot je 18e heb je geen eigen risico, zodra je 18 wordt komt hier helaas een eind aan. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering zal je eigen risico moeten betalen als je hier gebruik van maakt.

Je kan er bij het afsluiten van de zorgverzekering voor kiezen om het verplichte eigen risico van €385,- , vrijwillig te verhogen naar €885,-. Als je hier voor kiest bespaar je honderden euro’s op je zorgpremie. Wel moet je meer betalen als je gebruik moet maken van zorg. Weeg dit risico dus goed af en zorg dat je wat geld achter de hand houdt om dit te kunnen betalen. je kan hiervoor het beste een spaarpotje aanmaken in jouw bankapp.

Aanvullende verzekering afsluiten op je 18e

Tot je 18e worden tandarts kosten gedekt door de basisverzekering. Vanaf je 18e is dit helaas niet meer het geval. Wel kan je voor jouw tandarts kosten een aanvullende verzekering afsluiten. De dekking die deze verzekering biedt kan per verzekeraar flink verschillen. Kijk dus goed naar wat jij verzekerd wilt hebben en of dit opweegt tegen de extra premie. Als je nooit gaatjes hebt en slechts 2x per jaar langs de tandarts gaat voor een controle, kan het aantrekkelijk te zijn om geen verzekering af te sluiten. Mocht je dan een keer wel kosten maken, moet je deze uiteraard wel zelf betalen.

Naast aanvullende zorg worden ook kosten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve genezing, brillen en lenzen niet vergoed door de basisverzekering. Mocht je hier gebruik van willen maken, moet je of deze kosten zelf betalen of hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Zorgtoeslag aanvragen op je 18e

Vanaf je 18e kan je gelukkig ook zorgtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid in jouw zorgkosten. De meeste 18 jarigen zullen geen verschrikkelijk hoog inkomen hebben, als je minder verdient dan €21.000 bruto  en geen vermogen hebt dat groter is dan €116.613 ontvang je in 2020 €104,- per maand aan zorgtoeslag.

cshow

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten