Een Zorgverzekering afsluiten, hoe zit dat? | Zorgverzekering afsluiten

Via onze site kunt u een betaalbare zorgverzekering vinden en ook direct afsluiten. Door verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, kunt u bij ons eenvoudig de verzekering afsluiten die voor u het beste is en ook het voordeligst is. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze en het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Tenzij u net 18 bent geworden of recentelijk naar Nederland bent verhuisd, heeft u al een zorgverzekering.  

Is een zorgverzekering wettelijk verplicht?

Ja, de basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Omdat zorgverzekeringen elk jaar veranderen, is het een goed idee om elk jaar even te checken of u nog de goedkoopste verzekering hebt. Als dit niet het geval is, kunt u gemakkelijk een nieuwe zorgverzekering afsluiten die beter bij uw behoeften past. 

Wanneer zorgverzekering afsluiten? | Een Zorgverzekering afsluiten

Als u nog geen zorgverzekering heeft, bijvoorbeeld omdat u net 18 bent geworden, net uit militaire dienst bent gegaan of onlangs naar Nederland bent verhuisd, kunt u op elk moment van het jaar een zorgverzekering afsluiten. Heeft u al een zorgverzekering? Overstappen is dan alleen mogelijk van half november tot eind januari. Als u in januari wilt overstappen, moet u uw oude zorgverzekering voor 1 januari van het nieuwe jaar hebben opgezegd. 

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Bij het kiezen van de zorgverzekering die het beste bij u past, moet u met een aantal zaken rekening houden. U moet bijvoorbeeld bepalen of u een aanvullende verzekering wilt, maar ook hoe hoog uw eigen risico is.

Sluit een basisverzekering af

De basisverzekering is voor iedereen verplicht en de inhoud is bij alle zorgverzekeraars gelijk. De overheid stelt jaarlijks vast welke zorg in het basispakket zit. Het basispakket dekt onder meer de kosten van de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek.

Aanvullende zorgverzekering

Afhankelijk van uw zorgbehoefte kunt u ook nog kiezen voor een extra aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars kunnen zelf bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en onder welke voorwaarden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een ​​aanvullende verzekering af te sluiten voor:
Fysiotherapie 
Tandheelkunde 
Bril of lenzen
Alternatieve geneeswijzen
Orthodontie 
Zorg in het buitenland 

Hoogte van uw eigen risico

De zorgverzekering kent een verplicht eigen risico, waarvan de hoogte jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Dit verplicht eigen risico betaalt u als u zorgkosten maakt. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij u geen eigen risico hoeft te betalen, zoals een huisartsbezoek en kraamzorg. Voor 2022 is de hoogte hiervan 385 euro. Zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om dit bedrag nog te verhogen tot maximaal 885 euro. Hierdoor betaalt u een lagere premie, maar een hoger bedrag als u zorgkosten maakt. Dit kan interessant zijn als u geen zorgkosten verwacht en het risico op meer kosten kunt dragen.

Naturapolis of restitutiepolis?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kunt u kiezen voor een verzekeraar met een naturapolis of een vergoedingenpolis. Bij een naturapolis heeft de verzekeraar met verschillende zorgaanbieders contracten afgesloten. Als u naar een zorgaanbieder gaat met een naturapolis waarmee uw verzekeraar geen overeenkomst heeft gesloten, kan het zijn dat u (een deel van) de gemaakte zorgkosten zelf moet betalen. Als u een restitutiepolis heeft, kunt u bij alle zorgaanbieders terecht. Een vergoedingsverzekering is over het algemeen duurder dan een naturaverzekering.

goedkope zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Soms kunt u een collectieve zorgverzekering afsluiten via uw werkgever, sportvereniging of patiëntenvereniging. U krijgt dan groepskorting op uw premie, omdat u de verzekering met een grote groep mensen afsluit. Deze korting is echter verlaagd van 10% naar 5% in 2020. Bovendien stijgt de premie van een groepsverzekering meer dan die van individueel verzekerden met dezelfde polis. Om deze twee redenen is een collectieve zorgverzekering niet altijd goedkoper dan een individuele verzekering. Vergelijk daarom zorgvuldig individuele en collectieve verzekeringen als u een collectieve verzekering overweegt. 

Basisdekkingspakket; Wat is gedekt?

De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht en zorgt voor medische zorg, zoals de huisarts, ziekenhuisopname, kraamzorg en de meeste medicijnen. De dekking is bij alle zorgverzekeraars gelijk. De overheid bouwt jaarlijks het basispakket weer op en bepaalt wat de basisverzekering wel of niet vergoedt. De premie verschilt echter per zorgverzekeraar. De dekking verandert jaarlijks en daarom wordt jaarlijks op Prinsjesdag de basisverzekeringsdekking bekend gemaakt. Alle zorgverzekeraars moeten dus dezelfde basisverzekering aanbieden. Zorgverzekeraars zijn wel vrij in het bepalen van de zorgverzekeringspremie. De inhoud van de basisverzekering verandert elk jaar iets.

Het meeste blijft behouden, zo dekt de basisverzekering altijd geneeskundige zorg (bezoek aan huisarts, ziekenhuisspecialist). Fysiotherapie tot 18 jaar, tandheelkundige zorg tot 18 jaar, medicijnen, kraamzorg en ziekenvervoer horen hier ook bij. De dekking is hetzelfde, de premie niet.

Alle basisverzekeringen hebben dus zoals we al lazen dezelfde dekking, maar er zijn wel verschillende verzekeringen: de gecombineerde verzekering, natura en vergoeding. Het belangrijkste verschil tussen deze drie verzekeringen is waar de zorg die u krijgt vergoed wordt. Zorgverzekeraars maken met meerdere zorgaanbieders afspraken zodat u op meerdere locaties op dezelfde polis zorg vergoed krijgt dan elders. Verschillen in polissen zijn vaak ook terug te zien in de hoogte van de premie.

Extra dekking zorgverzekering

Er zijn veel verschillen tussen verzekeraars als het gaat om aanvullende zorgverzekeringen. De dekking van aanvullende verzekeringen wordt niet door de overheid bepaald en kan daarom vrij worden bepaald door zorgverzekeraars. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen met aanvullende verzekeringen is het belangrijk goed op te letten. Er zal een verschil zijn in premie en dekking.

Verschil in zorgverzekeringsprijzen

Verschillen in premies zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo hebben sommige zorgverzekeraars grotere financiële reserves dan andere. Deze reserves bepalen mede de hoogte van de premie. Daarnaast zijn sommige verzekeraars alleen online te benaderen, deze verzekeraar heeft dan minder kosten, en kan vaak een goedkopere premie aanbieden.

De leeftijd van de verzekerde

Er wordt rekening gehouden met de leeftijd van de verzekerde. In Nederland betalen alleen mensen ouder dan 18 jaar voor de basisverzekering. Ben je jonger dan 18 jaar, dan ben je verzekerd door je ouders en is de basisverzekering gratis.

Het soort polis bij de basisverzekering

Daarnaast kan de prijs van de premie variëren, afhankelijk van het type verzekering dat deel uitmaakt van de basisverzekering.

Er zijn drie soorten polissen:

Het beleid in natura.

Op grond van deze polis heeft de verzekeraar contracten met bepaalde zorgaanbieders. Bij het kiezen van een zorgverzekering kunt u kiezen voor een aanbieder waarmee de verzekeraar een contract heeft. Als u kiest voor een zorgverzekeraar waarmee de verzekeraar geen contract heeft, worden mogelijk niet alle kosten vergoed.

Het restitutiebeleid.

U kunt zelf kiezen bij welke zorgaanbieder u zorg zoekt. Ook wel een “vrije zorgkeuze”-polis genoemd. Dan schiet u de kosten eerst zelf voor en kunt u deze vervolgens declareren bij de zorgverzekeraar. Omdat u zelf uw zorg kunt kiezen, is de polis vaak duurder dan de naturapolis. Het combinatiebeleid. Het hangt van de partij af of u vrij kunt kiezen voor medische zorg of niet.

Het eigen risico

Ten slotte zorgt het eigen risico ook voor een verschil in de premie. Het normrisico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. U kunt het eigen risico zelf verhogen. Hoe hoger het eigen risico dat u kiest, hoe lager de premie die u moet betalen. 

Zorgverzekering Vergelijken 

Vergelijk in een paar stappen uw huidige verzekering met andere verzekeringen, door te vergelijken kunt u mogelijk flink besparen op uw zorgpremie. 

Zorgverzekering vergelijken

 Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten