Gecontracteerde zorg, wat is dat

Verschil gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

Gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg

In de wereld van zorgverzekeringen kom je veel verschillende termen tegen. Een van deze termen is gecontracteerde zorg. Wat dit precies inhoud en waar je op moet letten bij jouw zorgaanbieder nemen we in dit artikel met je door.

Gecontracteerde zorg | Wat is gecontracteerde zorg? 

Verschillende zorgaanbieders maken afspraken met zorgverzekeraars over tarieven van verschillende behandelingen. Dit wordt gecontracteerde zorg genoemd. Omdat jouw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met bijvoorbeeld jouw fysiotherapeut hoef jij vaak geen stappen te ondernemen en wordt de rekening direct naar de zorgverzekeraar gestuurd. Hierdoor kan de zorgverzekeraar een bepaalde prijs afspreken met de zorgaanbieder waardoor over het algemeen de premie van jouw zorgverzekering laag kan blijven.

In dit geval hoef je dus nooit het geld van jouw behandeling(mits er dekking is vanuit de verzekering) voor te schieten!

Niet-gecontracteerde zorg | Wat is niet gecontracteerde zorg? 

De tegenhanger van gecontracteerde zorg is de niet-gecontracteerde zorg. Een aantal klinieken en sommige fysiotherapeuten hebben ervoor gekozen om geen contract af te sluiten met zorgverzekeraars. De kosten voor een behandeling kunnen hierdoor hoger zijn, omdat hier geen afspraken over gemaakt zijn. Dit betekent niet dat je echt alle kosten zelf moet betalen. Vaak vergoed jouw zorgverzekering een deel van de kosten.

Heb je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, maar is jouw fysiotherapeut niet gecontracteerd met jouw zorgverzekeraar? Dan moet je zelf deze kosten voorschieten. Wanneer je de rekening indient bij jouw zorgverzekeraar krijg je vaak een deel (ongeveer 75%) van de kosten alsnog vergoed.

Hoe weet ik of mijn zorgverlener een contract heeft met mijn zorgverzekering?

Vaak staat op de website van jouw zorgverlener wel vermeld of deze een contract heeft afgesloten en met welke verzekering. Ook kun je via de website van jouw zorgverzekering zoeken naar een gecontracteerde aanbieder in jouw omgeving, hier vind je wel alleen de zorgverleners die een contract hebben afgesloten. Je kan natuurlijk ook contact opnemen met jouw zorgverlener om het te vragen.

Kan ik zelf kiezen waar ik heen ga?

Ja, je mag zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Of alle kosten die hier aan verbonden zijn vergoed worden hangt dus af van jouw verzekering en of deze een contract heeft met de zorgaanbieder van jouw keuze.

Mocht je twijfelen of er een contract afgesloten is? Neem dan contact op met de betreffende zorgverlener of met jouw verzekeraar. Deze kunnen jou precies vertellen wat de kosten zijn en of je deze vergoed krijgt. Zo kun je zelf kiezen waar je naar toe gaat en kom je niet voor verrassingen te staan!

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten