Oldtimerverzekering auto | Hoe moet ik mijn oldtimer verzekeren?

Als u een prachtige oldtimer heeft staan, wilt u deze natuurlijk goed verzekeren. In dit artikel nemen we met u de oldtimer verzekering door.

Wat kan ik met een Oldtimerverzekering? Wanneer kan ik een oldtimer verzekering afsluiten?

Slechts een kleine selectie van alle autorijders in Nederland kan een verzekering voor oldtimers afsluiten. Bijna iedereen rijdt wel vaker dan 3 keer per week met zijn of haar auto, en als dat voor u ook geld dan zijn oldtimerverzekeringen zeker niet voor u weggelegd. Bij het afsluiten van een verzekering voor de klassieke auto kunt u de auto alleen als hobby object gebruiken en het gebruik ervan is dan aan een maximum aantal kilometers per jaar gekoppeld.
Verzekeringsmaatschappijen beperken het aantal kilometers per jaar binnen die verzekering vaak op maximaal 2000 tot soms 7000. Ook de leeftijd van uw klassieker is leidend om deze verzekering af te sluiten.  Bij de ene verzekeraar is dit een minimum leeftijd van 18 jaar oud, bij de andere is het vanaf 20 jaar oud pas mogelijk een oldtimerverzekering af te sluiten.

Behalve oldtimerverzekeringen zijn er nog een aantal specifieke verzekeringen voor oude klassiekers, onder andere: 

 • Oldtimerverzekering voor bussen
 • Oldtimerverzekering voor transportbusjes
 • Kostbare Oldtimerverzekeringen 

Allrisk oldtimerverzekering

U houdt van uw klassieke oldtimer als van uw vrouw en kinderen. Wellicht heeft u deze als oud vervallen chassis gekocht, deze laten stralen en spuiten, het binnenwerk compleet eruit gehaald en alles kaal gesloopt. Daarna heeft u een nieuw stuur, dashboard, stoelen, bank, en bekleding geplaatst. Ook heeft u de kapotte onderdelen vervangen zoals verlichting, velgen, vooruit en achterruit en de deuren zijn ook in de oorspronkelijke staat opgeknapt. Ook is de oldtimer helemaal uitgedeukt en daarna opnieuw gespoten. U heeft er veel tijd en ook geld ingestoken om deze eruit te laten zien zoals die nu is en dat wilt u natuurlijk zo houden. Hoe zonde zou het dan zijn als u op een mooie zomerdag een stukje gaat rijden en iemand rijd tegen u aan? 

Uiteraard wilt u dan een goede verzekering die de materiële schade dan direct kan vergoeden. De Allriskverzekering voor oldtimers is dan voor u de meest geschikte en uitgebreidste verzekering die er valt af te sluiten. Als u een ongeval heeft, vergoedt de verzekeringsmaatschappij zowel de door de tegenpartij geleden schade maar ook de door u geleden schade. 

Waar op letten bij het afsluiten van een oldtimer verzekering?

Vergelijk altijd verschillende verzekeringsmaatschappijen, verschillende verzekeringen en sluit dan pas de beste oldtimerverzekering af. Weet ook wat u kunt verwachten van een uitgebreide oldtimerverzekering, bekijk altijd de voorwaarden en lees alles voordat u deze gaat afsluiten ook goed door. De verzekering moet uiteraard uw klassieke auto zo goed mogelijk verzekeren. U kunt voor de goedkoopste verzekering kiezen, maar dat is niet altijd voor u de beste verzekering. 

Met de WA-oldtimerverzekering voldoet u dan wel aan uw verplichtingen, maar bij een ongeval of in het ergste geval – een total loss- , blijkt het slechts maar een beperkte verzekering te zijn, die niet uw oldtimer in de oorspronkelijke staat kan laten herstellen. De schade die u dan zelf veroorzaakt bent u ook zelf verantwoordelijk voor, dus de schade aan uw eigen oldtimer is dan niet verzekerd. 

Een betere verzekering dan de WA verzekering, zou een WA Beperkt Casco zijn, daarbij krijgt u de schade wel vergoed als uw auto schade heeft opgelopen door bijvoorbeeld een ongeluk, door inbraak en vandalisme of bij ruitschade. Er zijn echter bij sommige verzekeraars ook vergoedingen mogelijk in geval van diefstal of beschadiging door een onbekende tegenpartij. Deze verzekering wordt ook wel WA Beperkt Casco of All Risk genoemd.

Daarnaast kunt u, uw auto ook alleen verzekeren tegen brand en diefstal, dit is ideaal als u niet met uw auto op de weg komt.

Wanneer een oldtimerverzekering afsluiten?

De meeste mensen denken bij de kreet oldtimerverzekering meteen aan een klassieke Mustang of Corvette, maar je kunt ook voor veel andere auto’s een oldtimerverzekering afsluiten. Dus welke auto kan er goedkoper verzekerd worden met een oldtimerverzekering? Klassieke auto’s zijn eigenlijk oude auto’s die niet meer worden gemaakt in de fabriek. Voor de term oldtimer stellen de belastingdienst en de verzekeraars allebei andere eisen aan klassieke auto’s. Wat de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij zijn hoeft u zelf niet te weten, want dat is niet van belang.

Oldtimer verzekering afsluiten

Voordelen oldtimerverzekering

De voordelen van een klassieke autoverzekering zijn vooral dat deze veel goedkoper zijn in premie dan een gewone autoverzekering. De verzekeraar heeft veel minder risico om dit soort auto’s te verzekeren, want  de oldtimer bezitter is zuiniger op zijn bezit, rijdt veel minder en let beter op in het verkeer, terwijl hij of zij ook weer minder aanwezig is op de weg of de snelweg. Dus minder vaak rijden op de openbare weg en minder interactie met andere weggebruikers zorgt er ook weer voor dat uw maandpremie dan een stuk lager is dan van andere weggebruikers.  

Voor welke auto kan ik een oldtimerverzekering afsluiten? | Oldtimerverzekering auto

Voor de verschillende voertuigen die onder een oldtimerverzekering vallen, gelden ook weer verschillende eisen. De volgende oldtimers kunnen verzekerd worden:

 •  Auto
 • Autobus
 • Vrachtwagen
 • Motoren
 • Motor met zijspan
 • Trike/Driewiel motoren
 • Aanhangwagens/trailers
 • Brommers

Want een oldtimer hoeft natuurlijk niet per se een oude auto te zijn; Het kan ook een motor, autobus of vrachtwagen zijn of een ander vervoermiddel.

Aan welke eisen moet mijn voertuig aan voldoen voor een oldtimerverzekering?

Een auto moet in aanmerking te komen voor een oldtimer verzekering gebouwd zijn voor 1987. Er mag jaarlijks een beperkt aantal kilometers met het voertuig worden gereden. Ook moet het voertuig privé gebruikt worden. Vaak eist de verzekeringsmaatschappij dat u ook een andere auto heeft waar u dagelijks in rijdt, dus dat de oldtimer aantoonbaar echt als tweede auto wordt gebruikt.  

Taxatie voor oldtimer verzekering

Bij de meeste autoverzekeringen is het maximale schadebedrag altijd gebaseerd op de dagwaarde van het voertuig. Voor oldtimers zou dat heel raar zijn, aangezien de dagwaarde na 20, 25 of 40 jaar nihil zou zijn. Daarom is het gebruikelijk om de auto te laten taxeren; Dit om te bepalen wat deze echt waard. Deze waardebepalingen moeten wel vooraf worden gemaakt door experts. Een ​​beoordelingsrapport of taxatierapport wordt ook meestal wel gevraagd bij afsluiting van een oldtimerverzekering, zeker als u een Allriskverzekering wilt afsluiten. 

Oldtimers zijn wegenbelastingvrij? Het is voor iedereen in Nederland verplicht om over een auto wegenbelasting te betalen, echter oldtimers hebben nog een voordeel; Voor oldtimers is dit niet verplicht als de auto ouder is dan 40 jaar.  


cshow

Wellicht ook interessant?


cshow

Vergelijkbare berichten