Waarom een rechtsbijstandverzekering? | Wat is een Rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering, is een verzekering waarmee u juridische hulp kunt inschakelen als u er zelf niet meer uit komt. In dit artikel nemen we deze verzekering met u door. Ga voor jezelf na welke risico’s je loopt, als je de risico’s hebt bepaald, kan je voor jezelf bepalen of je deze risico’s wilt verzekeren op een rechtsbijstandsverzekering.

 De volgende zaken kunnen worden gedekt door rechtsbijstandverzekering. 

  • Geschil met werkgever
  • Conflict met de overheid
  • Consumentengeschil 
  • Conflict over uw huis
  • Verkeersschade en conflicten

Ook hebben verschillende verzekeringsmaatschappijen vaak nog de mogelijkheid om andere, extra mogelijkheden aan de Rechtsbijstandsverzekering toe te voegen. 

Wat is een Rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die de kosten van de rechtsbijstand dekt. Daarnaast kunnen de kosten van het inhuren van een externe deskundige of advocaat worden gedekt door deze verzekering, samen met de kosten van rechtszaken. U betaalt hiervoor een vaste maandpremie.  

Rechtsbijstandsverzekeraars hebben vaak verschillende polis pakketten en ook verschillende voorwaarden voor dit soort verzekeringen. Let dus goed op de verschillende voorwaarden die ze hebben en lees ook de kleine lettertjes. Deze verzekering kan vaak individueel, met gezinsdekking of zakelijk worden afgesloten. Verzekeraars organiseren de rechtsbijstandsverzekering op verschillende manieren. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben producten waarmee de meeste geschillen ook direct verzekerd kunnen worden. Andere verzekeringsmaatschappijen bieden verzekeringen aan die standaard consumenten dekking bevatten. Naast deze standaard dekking kunt u het pakket naar eigen inzicht uitbreiden.

Waarom een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Waarom zou je een Rechtsbijstandsverzekering nodig hebben? Nou, omdat er op elk moment en elk gebied wel een conflict kan optreden. Of het nu gaat om de aankoop van een nieuw huis, een nieuwe schuur laten zetten, een verbouwing, een vakantie of hotel dat u heeft geboekt, een gesprek met uw werkgever of een conflict in het verkeer. Het kan zijn dat u het geschil dan niet zelf kunt oplossen en dat u dus genoodzaakt bent om rechtsbijstand in te schakelen. Advocatenkosten zijn hoog, lopen snel op bij een rechtszaak en om er nu voor te zorgen dat u gemakkelijk en betaalbaar rechtsbijstand kunt krijgen, kunt u een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Is een rechtsbijstandsverzekering verplicht?

Nee, Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht. Toch kan het verstandig zijn om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. De jaarlijkse premie bedraagt vaak minder dan de kosten van 1 uur juridische bijstand in het geval het wel nodig blijkt te zijn.

wachttijd rechtsbijstandsverzekering

Wachttijd rechtsbijstand

Veel mensen sluiten pas een rechtsbijstand af als zij problemen aanzien komen. De meeste verzekeraars zullen dan ook een wachttijd hanteren bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering. Veelal zal deze periode 3 maanden zijn. In deze periode kan je als verzekerde geen beroep doen op de verzekering. Uitzondering op deze regel zijn zaken die je onmogelijk kon voorzien bij het aangaan van de verzekering. Wanneer je binnen de wachttijd bijvoorbeeld zult worden aangereden, iets dat je onmogelijk kon voorzien, kan je gewoon een beroep doen op de verzekering.

Rechtsbijstand Werk en inkomen

De dekking die het meest gekozen wordt is de sector arbeid in het werkgeversgeschil. Dit gedeelte wordt ook wel inkomen genoemd. Dit is handig bij allerlei conflicten met uw werkgever, zeker bij een dreigend ontslag of een reorganisatie. Ben je lid van de vakbond? Dan heb je waarschijnlijk via hen al rechtsbijstand, en hoef je dit niet aanvullend te verzekeren.

Rechtsbijstand Wonen

Deze sectie omvat bijvoorbeeld mogelijke geschillen met buren over vastgoedgrenzen, mogelijke geschillen met huiseigenaren, evenals geschillen met aannemers die zijn ingehuurd om uw onroerend goed te renoveren. 

Rechtsbijstand Verkeer

Een ander aanvullend onderdeel binnen de Rechtsbijstandsverzekering is verkeer en transport. Dit zijn bijvoorbeeld ongeluk geschillen, aanrijdingsgeschillen, maar vaak zijn er ook andere geschillen, zoals bijvoorbeeld auto aankopen en auto onderhoud.    

Rechtsbijstand Belasting & vermogen

Deze dekking wordt niet door alle verzekeraars aangeboden en is ook niet voor iedereen even relevant. Deze sectie garandeert niet alleen juridische ondersteuning bij conflicten met de Belastingdienst, maar ook bij conflicten over vermogen, dus bij beleggen op de beurzen. 

Wat dekt de rechtsbijstandverzekering?

U kunt precies zien en weten wat de dekking en at de kosten zijn in de polisvoorwaarden van uw verzekering. In veel gevallen zijn er ook limieten aan vergoedingen voor zogenaamde externe kosten, waaronder dus advocaten, expertisekosten, overige beroepskosten en juridische kosten. 

Voor je een beroep kunt doen op de rechtsbijstandverzekering, moet er vaak sprake zijn van een bepaald belang. Dit belang kan per verzekeraar verschillen. Zaken onder dit belang. Bijvoorbeeld €250,- komen niet voor dekking in aanmerking. Hiermee voorkomt de verzekeraar dat er veel relatief kleine geschillen worden geclaimd.

Eigen risico rechtsbijstandsverzekering

Of u voor rechtsbijstand een eigen risico moet betalen hangt af van uw eigen verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen eisen de verzekeraars dit alleen als ze bepaalde externe kosten maken en dus hun bedrijfsvoering moeten uitbesteden. Daarom kunnen er dan specialisten en andere advocaten ingehuurd moeten worden. Kijk daarom altijd goed of dit ook geldt voor de rechtsbijstand die u nodig heeft, zodat u later niet voor nare verrassingen komt te staan. 

Juridische hulp kan u op elk moment inschakelen om u bij te staan, bij grote en kleine zaken. Rechtsbijstandsverzekeringen zijn hiervoor, om u te verzekeren van zowel de juiste rechtshulp als tegen de hoge advocatenkosten. De Rechtsbijstandsverzekering is een verzekering voor het verkrijgen van adequaat en gespecialiseerd advies, van juridische ondersteuning en ook andere diensten op juridisch gebied, zoals bij juridische problemen met de overburen, transport, verhuizers, aannemers, verhuurders, uitkering, leveranciers, etc. Met een rechtsbijstandverzekering heeft u altijd recht op goed juridisch advies en bijstand van een professional.

Uitsluitingen  rechtsbijstandverzekering

 Iedere polis is anders, dus kijk goed wat u wel en niet verzekerd. 

Toch zijn een aantal zaken vrijwel altijd uitgesloten op een rechtsbijstand verzekering zoals:

  • Problemen rond een echtscheiding
  • Andere onroerende zaken anders dan de eigen woning
  • Verhuur van zaken of goederen
  • Erfrecht
  • Fiscaal recht

Wilt u een van bovenstaande zaken verzekeren, let dan goed op of dit expliciet is opgenomen in de voorwaarden.

cshow

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten