Een reisverzekering wat is dat? | Waarom een reisverzekering afsluiten?

Een Reisverzekering wat is dat?

Je sluit een reisverzekering af om, zoals de naam al doet vermoeden, goed verzekerd te zijn als je op reis naar het buitenland gaat. Maar ook als je in Nederland op vakantie gaat ben je met een reisverzekering goed verzekerd, want ook hier kan natuurlijk iets mis gaan. Een reisverzekering bestaat uit de volgende dekking: Bijstand aan de automobilist, ongevallen, annulering, bagage, buitengewone kosten en medische kosten.

Bent u een reisliefhebber die meerdere keren per jaar uw koffers pakt naar een verre bestemming of houdt u het liever binnen de eigen landsgrenzen? Wat we zeker weten is dat een goede reisverzekering belangrijk is voor alle toeristen. 

Hoeveel kost een reisverzekering

De gemiddelde kosten van een doorlopende reisverzekering zijn enkele euro’s per maand; u betaalt deze premie het hele jaar door. Bij een kortlopende reisverzekering betaal je doorgaans eenmalig tientallen euro’s voor de periode dat je op vakantie bent. De premie voor een reisverzekering is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Reistijd
 • Het type dekking
 • Reisbestemming
 • Aantal reizigers
 • De verzekeraar

Beste Reisverzekering | Welke reisverzekering moet ik kiezen?

Wat de beste reisverzekering is, is afhankelijk van uw situatie. Het is verstandig om voor vertrek een reisverzekering af te sluiten, zo kunt u onbezorgd op vakantie.  Er zijn verschillende soorten verzekeringen, namelijk kortlopende en langlopende reisverzekeringen. 

Soorten reisverzekering

Er zijn twee soorten reisverzekeringen je kan kiezen voor een doorlopende reisverzekering, maar ook voor een zogenaamde aflopende reisverzekering.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering is een reisverzekering die het hele jaar geldig is. Deze verzekering geldt dus ook als u meerdere niet-opeenvolgende vakanties gaat. Premies voor een doorlopende reisverzekering zijn relatief goedkoper dan een kortlopende reisverzekering als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. 

Kortlopende reisverzekering 

Een aflopende reisverzekering is een verzekering met een vaste begin- en einddatum. Premies voor dit type reisverzekering zijn afhankelijk van de reisduur, het aantal personen en de gekozen modules.

Als u door onvoorziene omstandigheden, buiten uw wil om na de einddatum van uw kortlopende reisverzekering later terugkeert naar Nederland, loopt uw verzekering door tot u terugkeert naar Nederland. Let echter goed op wat de verzekeraar als een onverwachte situatie beschouwt. Als de situatie niet bij u past, is het raadzaam om ook voor extra dagen te verzekeren. 

Annuleringsverzekering

Als u door omstandigheden niet op vakantie kunt, krijgt u van de annuleringsverzekering een schadevergoeding. Houd er rekening mee dat de verzekeringsmaatschappij de voorwaarden associeert met een annuleringsverzekering en dat dit niet beperkt is tot het innen van uw geld. Vaak geldt als voorwaarde dat de verzekering binnen een bepaalde periode na het boeken moet zijn afgesloten.

Er zijn twee soorten afkoopverzekeringen: een kortlopende afkoopverzekering en een langlopende afkoopverzekering. Als u een kortlopende annuleringsverzekering heeft, bent u alleen voor bepaalde reizen verzekerd. Als u slechts één keer per jaar reist, is dit een geweldige optie. Een langlopende reisverzekering is op dezelfde manier gedekt als een doorlopende reisverzekering. Als u meerdere keren per jaar reist, hoeft u geen aparte verzekering af te sluiten voor iedere reis. 

Reisverzekering wat is dat

Wat dekt een reisverzekering? Reisverzekering dekking

De dekking van een reisverzekering is afhankelijk van de modules die u kiest. Er zijn meerdere modules beschikbaar.

Medische kosten in het buitenland

De basis zorgverzekering dekt onvoorziene noodzakelijke zorg. Ook in het buitenland. De verzekeraar dekt echter mogelijk niet de volledige medische kosten. De basisdekking vergoedt de slechts de kosten tot het bedrag dat uw behandeling in Nederland zou kosten. Stel dat een behandeling in het buitenland € 6000 kost, terwijl men in Nederland € 5000 betaalt voor dezelfde behandeling. Dan vergoedt de verzekeraar tot € 5000,-.  De overige €1000,- zult u zelf moeten betalen. Dit risico kunt u echter verzekeren met een reisverzekering met dekking medische kosten. Als u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten, biedt deze mogelijk ook dekking tegen hogere kosten dan het Nederlandse tarief.

Gaat u op een reis met enig risico, zoals wintersport of bergbeklimmen? Kies dan voor de module Ongevallen in het buitenland of Gevaarlijke sporten.  Bijvoorbeeld Ski ongelukken zijn vaak niet gedekt op een ”normale” reisverzekering. 

Wintersport reisverzekering 

De dekking van wintersportvakanties garandeert medische kosten die niet worden gedekt door de gewone basisverzekering. Met de module Wintersport kunt u zich ook verzekeren voor zogenaamde gipsvluchten naar Nederland, omdat u uw vakantie niet meer kunt voortzetten. Let ook op een pistedekking bij wintersportmodules. Niet alle verzekeringsmaatschappijen dekken ongevallen buiten de piste. Dit staat uitdrukkelijk vermeld in de polisvoorwaarden.  

Reisverzekering Gevaarlijke sporten

Niet alle vakanties zijn er voor vrijetijdsdoeleinden. Reizigers die van een adrenalinestoot houden kiezen soms voor een avontuurlijke vakantie. Aan te raden is om dan te kiezen voor de gevaarlijke sporten module. De meeste verzekeringsmaatschappijen garanderen dan extra dekking bij een ongeval tijdens je volgende activiteit:

 • Abseilen
 • Kitesurfen
 • Hanggliden
 • Raften
 • Afdalen in grotten
 • Paragliden
 • Wildwatervaren
 • Delta- en ultralight vliegen
 • Parachutespringen
 • Diepzeeduiken
 • Bergbeklimmen
 • Zweefvliegen
 • Repatriëring Als u uw vakantie niet kunt voortzetten, is repatriëring vervoer naar Nederland vaak per vliegtuig. Als u het risico loopt uw reis voortijdig te moeten annuleren, kunt u er zeker van zijn dat u weer naar huis gaat.

Bagagedekking

Deze verzekering dekt uw persoonlijke bagage tegen, verlies, diefstal en beschadiging. Verzekeraars betalen hierbij verschillende bedragen uit. Controleer altijd de polisvoorwaarden voor bagagecompensatie door de verzekeringsmaatschappij. Veelal krijg je voor spullen ouder dan een jaar niet meer dan de dagwaarde. Sommige reisverzekeringsmaatschappijen dekken geen mobiele telefoons die als extra dekking op de reisverzekering wel kan worden afgesloten. 

Duikverzekering

Met een duikverzekering maken verzekeringsmaatschappijen onderscheid tussen het recreatief duiken, waarbij niet meer dan 40 meter diep wordt gedoken, en het technisch duiken, zoals grotduiken en wrakduiken. Technisch duiken is niet altijd in de verzekering opgenomen en het kan zijn dat je een duikbrevet nodig hebt. Er is ook een reisverzekering beschikbaar voor recreatief duiken met duikapparatuur, zoals zuurstofflessen, duikpak en snorkels. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden reizigers met een duikverzekering doorgaans bij aansprakelijkheid of ongevallen. 

Auto Pechhulp

De module Autopechhulp is er voor reizigers die met de auto op vakantie gaan. Als je een pechhulpverzekering hebt, neem dan vooraf al contact op met je autoverzekering. Als de auto onderweg kapot gaat, dekt de auto pechhulp module dit: 

 • Sleepkosten en transportkosten.
 • Uw auto moet in een garage gerepareerd worden. 
 • Autoschade aan andere auto’s.
 • Rechtsbijstand.
 • Onderdelen die verstuurd dienen te worden.
 • Uw auto naar Nederland vervoeren.
 • Vernietiging wanneer herstel onmogelijk wordt.
 • Hotelkosten als je je reis niet kunt voortzetten.
 • Vervangend vervoer

Met deze aanvullende dekking bent u ook verzekerd als u niet met uw eigen auto kunt reizen. In dat geval zorgt de reisverzekeringsmaatschappij voor een alternatief vervoermiddel.  

Reisverzekering Contant geld

Niet alle verzekeringsmaatschappijen bieden een contant geld dekking. Als je een reisverzekering nodig hebt die tot een bepaald bedrag in contanten omvat controleer dit dan goed in de polisvoorwaarden. Het garanderen van contant geld zal uw verzekeringspremie zeker verhogen. Dit is geen goedkope zaak. De verzekeringsmaatschappij dekt tot 750 euro contant.

Commerciële Dekking | zakelijke reisverzekering

Zakenreizen vallen niet onder de reguliere reisverzekering. Hiervoor moet u extra modules activeren. 

Ongevallen in het buitenland | reisongevallenverzekering

De ongevallenvergoeding dekt een vaste vergoeding als u blijvend arbeidsongeschikt bent of op vakantie overlijdt als gevolg van een onverwachte gebeurtenis.  Medische kosten voor terugkeer naar Nederland of ongevallen zijn niet gedekt. De ongevallenverzekering keert een forfaitair bedrag uit bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. Bij overlijden keert de verzekeraar tussen de € 5.000 en € 50.000 uit. Bij arbeidsongeschiktheid ligt dit bedrag vaak tussen de € 10.000 en € 100.000. De verzekeraar kijkt bij blijvende arbeidsongeschiktheid naar de mate waarin je in het dagelijks leven kunt functioneren, en niet naar de mate waarin je jouw huidige beroep wel of niet kunt uitoefenen. 

Bij overlijden zal er mogelijk sectie op het lichaam verricht moeten worden om te constateren of er sprake is van een ongeval of een natuurlijke dood. Bij een natuurlijke dood biedt de reisongevallen verzekering geen dekking.

Ook zal de verzekering geen dekking bieden bij

 • Opzet, roekeloosheid, grove schuld.
 • Als u op het moment van het ongeval onder invloed was van drugs of alcohol.
 • Als er zich een ongeval voordoet tijdens een wedstrijd.
 • Wintersport en andere riscovolle sporten zijn niet standaard meeverzekerd.

Wanneer je een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten heb je waarschijnlijk geen ongevallen verzekering nodig.

Bespaar op reisverzekering

Als je wilt besparen op een reisverzekering, moet je goed kijken naar de dekkingen die je echt nodig hebt. Aanvullende modules zoals aanvullende medische kosten en pechhulp in het buitenland kunnen ook worden gedekt door de huidige medische of autoverzekering. Zorgvuldige controle vooraf kan dubbele verzekeringen en onnodige extra kosten voorkomen.

Wereldwijde dekking of Europese dekking? 

Als je een reisverzekering wilt afsluiten, moet je meestal kiezen tussen Europese en wereldwijde dekking. Europese dekking is meestal inbegrepen in het basispakket, maar als u buiten Europa reist, moet u apart een aanvullende verzekering afsluiten. Het Europese dekkingsgebied omvat alle Europese landen en enkele landen rond de Middellandse Zee. Deze omvatten Marokko, Israël, Egypte en Tunesië. Het omvat ook de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren.  

Wereldwijde dekking dekt u in elk land ter wereld.

Dekt mijn reisverzekering buitenlandse medische kosten? 

Met de basis zorgverzekering heeft u als Nederlander altijd recht op onverwachte en noodzakelijke zorg, ook in het buitenland. Helaas dekt de basisverzekering niet altijd alle kosten in het buitenland. De basisvergoeding dekt alleen de kosten van behandeling zoals deze in Nederland worden vergoed. Helaas zijn de medische kosten in sommige landen veel hoger. Denk hierbij aan landen als de Verenigde Staten of Zwitserland. Ook de rekening van een privékliniek kan veel hoger uitvallen dan het Nederlandsche tarief. Met een reisverzekering met medische dekking heeft u een uitgebreidere dekking zodat u geen onverwachte extra kosten hoeft te betalen. 

Flexibele reisverzekering

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten