Annuleringsverzekering afsluiten | Wel of geen annuleringsverzekering?

Als je een weekendje weggaat of een vakantie boekt, krijg je bij het reserveren vaak ook de vraag of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten. Is dit verstandig of zonde van het geld? In dit artikel nemen we de annuleringsverzekering met je door.

Wat is een annuleringsverzekering?

Als u uw reis onverwacht moet annuleren dan vergoed de annuleringsverzekering mogelijk de kosten van de reis. Met een annuleringsverzekering kunt u (een deel van) uw geld voor uw reis of verblijf terugkrijgen. Vaak zijn al geboekte uitstapjes niet gedekt op een annuleringsverzekering.

Maar pas op! Restitutie vindt alleen plaats als de reis om een goede reden moet worden geannuleerd. Deze redenen staan altijd vermeld in de polis van de annuleringsverzekering. Als u bijvoorbeeld ziek wordt of uw naasten plotseling overlijden, is dat een zeer goede reden. Maar ook als dat niet het geval is dan zijn er vele situaties waarin dit gerechtvaardigd is. Slecht weer op je vakantiebestemming is vaak geen goede reden. Negatief reisadvies vanwege het coronavirus? Vaak is het niet verzekerd. Wat je vooraf al wist of had kunnen weten is vaak geen goede reden.

Niet alle redenen die voor jouw aanleiding zijn om te annuleren worden gedekt door de verzekeraar. Bedenk dan ook goed of het voor jou de moeite waard is om een annuleringsverzekering af te sluiten. Ga je vaker op reis en wil je toch een annuleringsverzekering. Dan is het afsluiten van een doorlopende annuleringsverzekering vaak de goedkoopste keus.

Soorten annuleringsverzekering | welke annuleringsverzekering kan ik afsluiten

Er zijn twee soorten annuleringsverzekeringen.
De kortlopende en de doorlopende annuleringsverzekering.

Kortlopende annuleringsverzekering | wat is een kortlopende reisverzekering

Wat is nou een kortlopende annuleringsverzekering. Een kortlopende reisverzekering geldt alleen voor die ene vakantie en/of vlucht waarvoor u de verzekering afsluit. Als u bijvoorbeeld vluchten en een accommodatie boekt, kunt u vaak meteen al een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten via een luchtvaartmaatschappij of reisbureau. U kunt echter ook alles zonder kortlopende annuleringsverzekering boeken en uw eigen verzekeringsmaatschappij opzoeken. Misschien bent u dan beter gedekt door een andere verzekeringsmaatschappij dan de reisorganisatie of betaalt u een lagere premie.

Let op: U moet binnen 14 dagen na het boeken van uw reis een reguliere kortlopende verzekering hebben afgesloten. U kunt dus geen vakantie in april boeken en voor deze vakantie in juni een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten.

Wat kost een kortlopende annuleringsverzekering?

De premie voor een kortlopende annuleringsverzekering is een percentage van het voor de reis betaalde bedrag (het zogeheten reisbedrag).Vaak betaal je tussen de 5% en 7% van het reisbedrag als premie voor de annuleringsverzekering. Een kortlopende annuleringsverzekering kan worden afgesloten als op een zichzelf staande verzekering maar ook als aanvulling op een kortlopende reisverzekering.

Doorlopende annuleringsverzekering | Wat is een doorlopende annuleringsverzekering

Een doorlopende annuleringsverzekering is het hele jaar geldig. Daarom zijn dus alle reizen die gedurende het hele jaar worden gemaakt ook gedekt door een verzekering. Denk aan stedentrips, zomervakanties of een weekendje weg. Met een doorlopende annuleringsverzekering hoeft u niet voor elke reis een annuleringsverzekering af te sluiten. Bij een doorlopende annuleringsverzekering dient u echter zelf het aantal reisdagen te selecteren dat u wilt verzekeren. Dit is het aantal aaneengesloten dagen dat u verzekerd bent. Heeft u bijvoorbeeld een reis van maximaal 60 dagen, dan bent u verzekerd als u niet langer dan 60 dagen reist. Verlenging van een annuleringsverzekering kan worden afgesloten als aanvulling op de zelfstandigen- of verlengingsreisverzekering. Reis je veel per jaar, dan is het handig om een doorlopende reisverzekering met annuleringsverzekering af te sluiten. U hoeft dan niet voor elke reis een verzekering af te sluiten. Ook als u onverhoopt in het weekend vertrekt, bent u verzekerd.

Wat kost een doorlopende reisverzekering?

Met een doorlopende reisverzekering betaalt u een vast bedrag per maand. Let wel op welke dekking u wilt. Kiest u voor Europa dekking of voor wereldwijde dekking? Ook is het mogelijk dat er sprake is een maximaal verzekerd bedrag per reis. Prima voor een weekendje Brussel of weekje Gardameer, maar voor de reis van je leven ben je dan mogelijk onderverzekerd.

Wat is goedkoper een kortlopende of een doorlopende reisverzekering?

Over het algemeen geldt dat gezinnen bij een doorlopende verzekering goedkoper uit zijn als ze meer dan 3 weken per jaar op reis gaan. Voor alleenstaanden geldt vaak dat ze na 4 weken reizen goedkoper uit zijn bij een doorlopende annuleringsverzekering.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Waar op letten bij afsluiten Annuleringsverzekering

Er zijn een aantal belangrijke zaken voor uw annuleringsverzekering, zoals de keuze voor dekking voor alleen Europa of voor dekking voor de hele wereld.
Bij het afsluiten van een doorlopende annuleringsverzekering kunt u meestal kiezen uit een Europese of voor een wereldwijde dekking. Wilt u een doorlopende annuleringsverzekering voor reizen buiten Europa, kies dan voor de wereldwijde dekking en betaal een iets hogere maandpremie. Bij het afsluiten van een kortlopende annuleringsverzekering hoeft u niet te kiezen tussen wereldwijde dekking of Europese dekking. De kortlopende annuleringsverzekering is wereldwijd geldig en de premies variëren afhankelijk van het totale reisbedrag (de kosten van de reis).

Vaak geldt een annuleringsverzekering ook allen voor pakket reizen. Heeft u een samengestelde reis( losse vlucht en zelf verblijf geboekt). Kijk dan goed naar de polisvoorwaarden of dit gedekt is.

Maximale uitkering annuleringsverzekering

Bij de meeste annuleringsverzekeringen dient u rekening te houden met een maximale restitutie van de annuleringskosten. Dit bedrag varieert van € 1.500 tot € 18.000 en verschilt ook weer per verzekeraar. Dit bedrag geldt per persoon en per reis. Het maximale bedrag staat vermeld in de polisvoorwaarden. Hoe hoger het maximale restitutiebedrag hoe meer premie u betaalt.

Reisdagen doorlopende reisverzekering

Bij een doorlopende annuleringsverzekering dient u het maximale aantal reisdagen per jaar te selecteren. Dit is het maximale aantal aaneengesloten dagen waarvoor u verzekerd bent. Het aantal dagen varieert van 60 tot 365 dagen. Hoe meer dagen u achter elkaar reist, hoe hoger uw verzekeringspremie. Als uw reis langer duurt dan uw maximale reisdagen, vervalt in principe uw dekking. Tenzij u door overmacht langer moet blijven en zo snel mogelijk naar huis moet. In dat geval bent u meestal verzekerd, maar neem voor de zekerheid contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

Wat dekt een annuleringsverzekering? In welke situaties keert een annuleringsverzekering uit.

De annuleringsverzekering biedt geen dekking in alle situaties waardoor u besluit uw reis te annuleren. Hieronder staan een aantal situaties beschreven. Uiteraard zijn deze situaties   niet limitatief en kan de dekking per verzekeraar verschillen. Ook worden kosten die vergoed worden door de reisorganisatie niet vergoed. Stel u krijgt van de reisorganisatie een restitutie van 50%. Dan keert de verzekeraar nog maximaal 50% uit.

Wel dekking annuleringsverzekering

 • Verzekerde is overleden, ernstig ziek of heeft ernstig letsel opgelopen.
 • Overlijden van familieleden 1e/2e/(3) graads. Kan per verzekering verschillen
 •  Overlijden van een huisgenoot
 •  Beëindiging van relatie dat door het huwelijk of door een samenlevingscontract was vastgelegd. Voorwaarde is dat ontbinding van het huwelijk moet zijn gestart of het samenlevingscontract beëindigd.
 • Wanneer er sprake is van overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel van familie en vrienden in het buitenland waar de verzekerde gedurende reis zou verblijven.
 • Ontslag. Heb je een vast contract en ben je ontslagen? Voor verzekeraars is dit meestal een goede reden om een vakantie te annuleren of op te schorten. Als je een tijdelijk contract hebt, ben je niet altijd verzekerd.
 • Bij verlies of diefstal van de reisbescheiden op de dag van vertrek
 • Verblijf op de geboekte locatie is door schade door bijvoorbeeld brand niet mogelijk.
 • Verzekerde krijgt geen visum. Het te laat aanvragen hiervan is uitgesloten van dekking
 • Verzekerde beschikt niet tijdig over de benodigde vaccinaties(indien tijdig aangevraagd) of kan om medische redenen niet gevaccineerd worden.
 • Als na het afsluiten van de reis bekend wordt dat verzekerde zwanger is, is dat vaak een goede reden om een reis te annuleren.
 • Verzekerde krijgt onverwacht een huurwoning toegewezen waarvan de huur ingaat tijdens de reis of 30 dagen daarvoor.
 • De verzekerde moet donortransplantatie ondergaan
 • De auto/camper of ander eigen vervoersmiddel wordt 30 dagen voorafgaand of tijdens de reis onherstelbaar beschadigd door van buitenkomend onheil. Of deze kan niet tijdig worden hersteld. Diefstal, brand of een aanrijding zijn dus een goede reden. Motorpech of andere technische gebreken zijn dat niet.

Geen dekking annuleringsverzekering

 • Overlijden van 3e/4e graads familie
 • Overlijden van goede bekenden/buren/vrienden etc
 •  Overlijden van terminaal zieken waarvan bij het afsluiten van de verzekering bekend was dat deze persoon spoedig zou overlijden
 •  Slecht weer
 • Politieke onrust
 •  Overstromingen of bosbranden. Indien de accommodatie door omstandigheden niet beschikbaar is, kan een vergoeding worden verstrekt.
 • Negatief reisadvies, in dit geval kan je mogelijk aanspraak maken op vergoeding uit het calamiteitenfonds.
 • Beëindiging van een relatie die niet middels het huwelijk of een samenlevingscontract is vastgelegd
 • Werkeloosheid na beëindiging tijdelijk contract.

Vergoeding bij afbreken reis

Als een van de verzekerde evenement zich voordoen tijdens de reis. Dan kunt u ook in aanmerking komen voor terugbetaling van (een deel) van de gemaakte kosten. Of u het volledige bedrag van de reis terugkrijgt of slechts een deel doordat u voor een deel wel gebruik kon maken van de reis hangt af van de afgesloten verzekeraar.

Groepsannuleringsverzekering

Ga je met een groep vrienden op vakantie? Dan kan het handig zijn om als groep een annuleringsverzekering af te sluiten. Voor groepen vanaf 7 personen is er vaak een groepsannuleringsverzekering, maar deze verzekering is nog beperkter in dekking dan een normale annuleringsverzekering. Als de ene persoon bijvoorbeeld moet annuleren, is dat voor de andere persoon vaak geen geldige reden om te annuleren. Annuleren voor de groep als geheel is vaak alleen mogelijk bij, overlijden, ernstige ziekte, of een ernstig ongeval van een van de reisgenoten. Over het algemeen kunt u deze verzekering niet online afsluiten maar dient u hier een offerte voor aan te vragen.

Wanneer moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?

Sluit een kortlopende annuleringsverzekering af voordat u op vakantie gaat. Doe dit direct tijdens het boeken of een paar dagen later. Over het algemeen moet u binnen 7-14 dagen na het boeken van uw reis een verzekering afsluiten. Na deze periode zullen veel verzekeraars voor deze vakanties geen kortlopende verzekering meer afsluiten, of geldt er een nog beperkte dekking.

Als algemene regel geldt dat u op elk moment een doorlopende annuleringsverzekering kunt afsluiten. Maar boekt u al een reis en heeft u nog geen doorlopende annuleringsverzekering? Ook deze dient u over het algemeen binnen 14 dagen na boeking af te sluiten. Als u langer wacht, wordt de reis die u voor het afsluiten heeft geboekt mogelijk niet gedekt door de verzekering. Uiteraard is een reisverzekering verzekerd voor reizen die geboekt worden na het afsluiten van een uitgebreide reisverzekering.

Is een annuleringsverzekering verplicht?

Nee, als je kiest voor een annuleringsverzekering is dat een persoonlijke keuze. Hoe lang duurt de annuleringsverzekering? De doorlopende annuleringsverzekering is een jaar geldig en wordt jaarlijks verlengd, tenzij opgezegd. Een kortlopende annuleringsverzekering dekt je reis en eindigt automatisch op de laatste dag van je stedentrip.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten