Wat is een uitvaartverzekering? Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Een uitvaart, iedereen zal er vroeg of laat helaas mee te maken krijgen. Een uitvaart in Nederland kost gemiddeld tussen de €6ooo en €10.000 m je nabestaanden achteraf niet op te zadelen met de hoge kosten, kan je hiervoor een uitvaartverzekering afsluiten. In dit artikel nemen we de uitvaartverzekering verder met je door.

Wat is een uitvaartverzekering precies? 

Een uitvaartverzekering is een verzekering die uw uitvaartkosten dekt, van de kist tot en met de koffie en de cake. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden met een hoge rekening achterblijven. Als u zonder een uitvaartverzekering overlijdt komen alle kosten op de naaste familieleden terecht,  dit kan al snel in de duizenden euro’s lopen. 

Soorten uitvaartverzekering

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen: de natura-uitvaartverzekering en de kapitaalverzekering. Het verschil is dat een natura-uitvaartverzekering de uitvaartmogelijkheden beperkt. Een kapitaalverzekering stelt de verzekerde in staat om alle uitvaartbeslissingen zelf te nemen. Een naturaverzekering is daarom logischerwijs goedkoper dan een kapitaalverzekering. Een uitvaartverzekering is een levenslange verzekering. In de meeste gevallen hoeft u echter maar 30 jaar premie te betalen. 

Natura uitvaartverzekering

Bij een naturaverzekering wordt er geen geld uitgekeerd aan de nabestaanden maar faciliteert de verzekering zaken als een kist, rouwauto, de uitvaart locatie etc. Kijk goed in de voorwaarden naar welke zaken er precies gedekt worden. De keus in kisten, locaties ed is vaak beperkt. Als er aanvullende wensen zijn die niet gedekt zij, zal er bijbetaald moet worden.

Uitvaartverzekeringen zijn niet standaard, maar worden door de verzekeringsmaatschappij per pakket zelf ingevuld. Dit betekent dat de dekking niet voor alle verzekeraars hetzelfde is. De meeste verzekerden kunnen kiezen tussen twee pakketten: basispakketten of aanvullende/uitbreidingspakketten. 

In het basispakket zitten in de meeste gevallen de volgende kosten: verzorging van de overledene, plaatsing thuis of in het uitvaartcentrum, standaard en goedkope kistmodellen, beperkt aantal rouwkaarten, overledenenvervoer en overlijdensaangifte, een beperkt gebruik van het uitvaartcentrum en koffieruimte, basisbedragen van koffie, thee, gebak of broodjes, begrafeniskosten van de goedkoopste graven of crematies, as verstrooiing, condoleanceregister. Als er nog meer eisen of wensen zijn kan je een extra pakket nemen.

Kapitaal uitvaartverzekering.

Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd, hiermee kunnen zij de uitvaart bekostigen.

Wat zijn de gemiddelde uitvaartkosten?

De basis uitvaartkosten liggen rond de 6.000 tot 10.000 euro, maar over het algemeen gaat het dan om een ​​uitvaart die niet aan uw persoonlijke wensen kan voldoen. Over het algemeen vindt een deel van of de gehele uitvaart plaats op verzoek van de overledene. Naast een eenvoudige uitvaart moeten alle toebehoren, zoals bloemen, een koffietafel etc betaald worden. Daarmee komt de gemiddelde uitvaart al snel op zo’n € 10.000,-. 

Wie moet de begrafenis betalen?

Als u geen uitvaartverzekering heeft en overlijdt, worden de kosten op uw erfgenamen verhaald. Deze erfgenamen worden bepaald bij testament, anders bij wet. Hoe kom ik erachter wat de hoogte van de verzekering is? De kosten van een eenvoudige uitvaart bedragen ongeveer 6.000 euro. Voor persoonlijke uitvaarten betaalt u echter gemiddeld € 10.000. Als u er echt voor wilt zorgen dat uw uitvaart verloopt zoals u dat wilt, kunt u zich ook verzekeren voor een hoger bedrag, bijvoorbeeld € 20.000. 

Kan ik zelf een uitvaartondernemer kiezen om in te huren?

Het hangt af van het type verzekering dat u kiest. Als u kiest voor een kapitaalverzekering, kan u of uw nabestaande de uitvaartondernemer kiezen die zij willen. Heeft u echter een naturaverzekering afgesloten, dan kunt u alleen kiezen uit een aantal door de verzekeraar geselecteerde uitvaartondernemers. Als u een natura verzekering afsluit en toch een andere uitvaartondernemer nodig heeft, kan het zijn dat uw nabestaanden een ander deel van de uitvaart zelf moeten betalen omdat u dan minder betaald krijgt. 

Kan het hele gezin een uitvaartverzekering krijgen?

U kunt u en uw partner verzekeren met een eenmalige uitvaartpremie. U kunt ook kinderen in uw polis opnemen. Het is belangrijk om verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Er zijn verschillen in de regels die verzekeraars hanteren met betrekking tot de gezamenlijke verzekering voor kinderen. In ieder geval bieden de meeste verzekeraars flinke kortingen op premies wanneer er voor meerdere personen een verzekering wordt afgesloten.  

Is er iets in de verzekering ingebouwd tegen inflatie?

U kunt zelf beslissen hoe u dit regelt. Over dertig jaar zullen begrafenissen waarschijnlijk veel duurder zijn dan nu. Als verzekerde wil je er zeker van zijn dat je verzekeraar over 30 jaar wel genoeg geld uitkeert. Als u een inflatiebewuste verzekering nodig heeft, kiest u voor een premie-indexverzekering. Dit betekent dat de verzekeraar zijn premie jaarlijks aanpast op basis van inflatie. Zo weet je zeker dat je na 30 genoeg geld krijgt voor een mooie uitvaart. 

Uitvaartverzekering gezin

Wat betekent een enbloc-clausule? En-blocclausule uitvaartverzekering

De en bloc clausule is een mogelijke voorwaarde van de uitvaartverzekeraar. Deze clausule houdt in dat de verzekeringsmaatschappij eenzijdig de premie kan verhogen of de voorwaarden van de verzekering kan aanpassen. Als deze wijziging in uw nadeel is, kunt u uw uitvaartverzekering binnen 30 dagen na de wijziging opzeggen. Niet alle verzekeraars hanteren de en-bloc clausule. Als u een verzekering afsluit zonder deze clausule weet u zeker waar u aan toe bent. 

Moet ik een uitvaartverzekering hebben? Is een uitvaarverzekering verplicht?

Nee, u hoeft wettelijk gezien geen uitvaartverzekering te hebben. Houd er wel rekening mee dat uitvaarten erg duur kunnen zijn. Als u niet de middelen heeft om uw uitvaart zelf te doen, biedt een uitvaartverzekering uitkomst. Als u voldoende spaargeld heeft kunt u overwegen om geen uitvaartverzekering af te sluiten.

Hoe hoog is de premie voor een uitvaartverzekering?

Hoe ouder u een uitvaartverzekering afsluit, hoe hoger uw maandpremie. De verzekeraar kijkt bij het bepalen van de premie naar zogenaamde sterftetabellen.  Naarmate u ouder bent neemt deze kans toe, en daarmee ook de verzekeringspremie. Veel jongeren hebben geen interesse in uitvaarten of overlijden, maar het is raadzaam om niet te lang te wachten met het afsluiten van een uitvaartverzekering. Hoe jonger u bent tijdens het afsluiten hoe lager uw premie zal zijn. 

Heeft de verzekeraar het recht om mijn uitvaartverzekering te weigeren?

Ja de verzekeraar mag u als verzekerde weigeren. De maximale leeftijd waarop u een uitvaartverzekering kunt afsluiten is bij de meeste verzekeraars 75. jaar Hierna wordt het verzoek vaak afgewezen. Als u een ernstige aandoening heeft of terminaal ziek bent zal de verzekering vaak ook worden afgewezen. 

Als u tijdens het afsluiten van een uitvaartverzekering een chronische ziekte heeft, kan de verzekeringsmaatschappij wel bepaalde voorwaarden stellen of een hogere premie in rekening brengen. 

Uitvaartverzekering en belasting

Is de premie voor een uitvaartverzekering aftrekbaar?

Nee, dit is helaas niet meer mogelijk. Sinds 1 januari 2009 kunnen uitvaartverzekeringspremies niet meer worden afgetrokken van de belasting.

Uitvaartverzekering in box 3 

Hebt u een uitvaartverzekering? En is het verzekerde kapitaal minder dan het vrijgestelde bedrag €7348(2021) per verzekerde? Dan hoeft u deze verzekering niet aan te geven. Is het verzekerde kapitaal meer dan het vrijgestelde bedrag per verzekerde? Dan moet u dit wel aangeven bij uw bezittingen in box 3. Dit geldt ook indien u een Natura uitvaarverzekering heeft en de waarde hiervan meer is dan het genoemde bedrag. Heeft u meerdere polissen afgesloten? Dan moet u de bedragen bij elkaar optellen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten