Hoe vaak moet ik de airco van mijn auto laten onderhouden | Airco auto bijvullen

Om goed te blijven functioneren moet je periodiek de airco van je auto laten onderhouden. Zo moet je af en toe de koelvloeistof van de airco laten bijvullen. Hoe dit allemaal zit? We bespreken het met je in dit artikel.

Airco auto onderhouden

Het onderhouden van de airco is noodzakelijk om het systeem in goede staat te houden, met goed onderhoud wordt de kans dat er later dure reparaties uitgevoerd moeten worden ook een stuk kleiner. Bij het onderhouden van de airco in de auto geldt dat er 2 soorten onderhoud mogelijk zijn. Voor het systeem is het van belang om tijdig koelvloeistof aan het systeem te laten bijvullen. Voor u zelf is het prettig als periodiek ook de filters van de airco worden gereinigd of vervangen. Hiermee voorkomt u nare geurtjes uit de airco.

Airco auto reinigen

Een airco onttrekt de warmte uit de lucht door vloeistof te verdampen. Hierdoor kan condensvorming optreden bij de verdamper van airco. Dit vocht is een fantastische voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Naast dat dit kan leiden tot nare geuren in de auto, kunnen de schimmels en bacteriën ook een behoorlijk negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit in de auto.

In de basis is dit probleem heel eenvoudig te voorkomen, zet 10 tot 15 minuten voor je op je bestemming bent de airco uit. Het aanwezige condens kan dan voor u op uw bestemming aankomt nog verdampen. In de praktijk doen veel mensen dit niet. Het is dan zeker aan te raden om jaarlijks het interieurfilter te vervangen de verdamper kunt eens in de 2 jaar laten reinigen. Dit kunt u laten doen bij een reguliere onderhoudsbeurt.

Kan ik zelf de airco reinigen?

Je kan zelf het systeem reinigen, hiervoor zijn diverse middelen op de markt. Deze airco reinigers beloven de lucht in het systeem te reinigen en bacteriën en schimmels te doden.

Je kan ook zelf het interieurfilter van de airco vervangen. Het filter zit meestal verstopt aan de onderkant van het dashboard. De exacte plaats van het filter kan je vinden in het onderhoudsboekje. Ook staan er op YouTube diverse handleidingen.

Wat kost de airco van mijn auto laten reinigen? | Airco reinigen kosten

Het laten reinigen van het systeem is gelukkig geen hele dure onderhoudspost. Dit zal enkele tientjes kosten. Het laten vervangen van het interieurfilter is afhankelijk van het type auto en het bijbehorende filter. Dit kan variëren van enkele tientjes tot wel 150 euro.

Airco auto bijvullen

Door de hoge druk op het koelsysteem ontsnapt er geleidelijk een deel van het koelmiddel. Hierdoor zal geleidelijk het koelvermogen van de airco afnemen. Periodiek zal dit koelmiddel moeten worden bijgevuld, hiermee blijft uw airco goed koelen. Ook voorkomt u door het tijdig bijvullen dat er later reparaties nodig zijn.

Airco auto bijvullen

Hoe vaak airco auto bijvullen | Hoe vaak koelvloeistof bijvullen

Grof genomen verbruikt een airco zo’n 8 tot 10% van zijn koelmiddel per jaar. Wanneer er minder dan 70% koelvloeistof in het systeem zit neemt de kans op storingen toe. Je zal dan ook om de 2 tot 4 jaar de airco moeten bijvullen voor een optimale werking. Door de airco jaarlijks te laten controleren weet je precies of het noodzakelijk is of niet.

Kan ik zelf de airco bijvullen?

Helaas is het door Europese wetgeving verboden om de airco van de auto zelf bij te vullen. Dit heeft onder andere te maken met het koelmiddel dat wordt gezien als chemisch product. Daarnaast heb je voor het bijvullen apparatuur nodig om het systeem onder druk te zetten.

Wat kost bijvullen van de airco

Het bijvullen van een airco zal ongeveer €100 tot €130 euro kosten. Een jaarlijkse check voor de airco kost enkele tientjes of wordt mogelijk zelf meegenomen tijdens onderhoud of apk.

Airco gebruiken in de winter

Blijf ook de airco in de winter af en toe gebruiken, door de airco af en toe aan te zetten circuleert het koelmiddel door het systeem. Dit zorgt er tevens voor dat de onderdelen worden gesmeerd. Wat belangrijk is voor het duurzaam gebruik van de airco.

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten