Tot wanneer overstappen zorgverzekering

Tot wanneer overstappen van zorgverzekering

Ieder jaar stappen zo’n 1 miljoen Nederlanders over van zorgverzekering. Er kunnen tal van redenen zijn om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Wat komt er bij een overstap kijken en welke regels omtrent overstappen zijn er? In dit artikel beantwoorden we de vraag: Tot wanneer overstappen van zorgverzekering.

Tot wanneer kan je een nieuwe zorgverzekering kiezen | Tot wanneer overstappen van zorgverzekering

Tot 1 februari kunt u een nieuwe zorgverzekering afsluiten, deze gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. Uw oude verzekering moet u voor 1 januari opzeggen, heeft u dit niet gedaan zit u hier nog een jaar aan vast. Het is verstandig om uw verzekering over te sluiten voor 31 december.

Als u dit doet zegt uw nieuwe zorgverzekeraar uw oude zorg verzekering op.

Tot wanneer overstappen van zorgverzekering

Wanneer zorgverzekering vergelijken | Tot wanneer kan je overstappen van zorgverzekering

Het is verstandig om uw ieder jaar een moment te nemen om goed naar de zorgverzekering te kijken. Al verandert er in uw situatie niets, mogelijk verandert wel de dekking van uw verzekering. Ieder jaar voor 12 november maken de verzekeraars de nieuwe premie en voorwaarden bekend. Vanaf deze datum kunt u dus aan de slag met het vergelijken.

Mocht u voorzien dat uw zorgbehoefte komend jaar veranderd, of het afgelopen jaar al is veranderd. Kijk dan zeker goed of uw verzekering nog voorziet in uw zorgbehoefte. Het kan dan interessant zijn om over te stappen of eventueel een andere aanvullende verzekering te kiezen.

Daarnaast kan het ook financieel interessant zijn om over te stappen. Er zit veel verschil in de premies en dekkingen van de verschillende verzekeraars. Door goed te vergelijken kunt u mogelijk honderden euro’s per jaar besparen.

Bedenktijd zorgverzekering

Je kan binnen 14 dagen na het afsluiten van een verzekering kosteloos van je verzekering afzien. Als je dit wilt doen neem dan contact op met de verzekeraar waar je de verzekering hebt afgesloten. Belangrijk is wel dat je bevestiging van de ontbinding krijgt. Je kan er voor kiezen om dan je oude verzekering weer door te laten lopen. Of overstappen naar een andere aanbieder.

Wanneer is overstappen niet mogelijk

  • Als je geregistreerd staat als wanbetaler
  • Als je de premie niet hebt voldaan
  • Als je in de gevangenis zit
  • Als je in dienst bent van defensie

Overstappen van zorgverzekering als je nog geen 18 jaar bent

Tot de 18e verjaardag zijn minderjarigen verzekerd op de polis van de ouders. Zodra je 18 bent moet je zelf een verzekering afsluiten. Deze verzekering moet je afgesloten worden op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin je 18 wordt. Als je bijvoorbeeld op 2 september jarig bent, moet je vanaf 1 oktober een verzekering hebben afgesloten.

Wellicht ook interessant?

Overstapen zorgverzekering

Vergelijkbare berichten