Moet ik mijn huisdier verzekeren? | Waarom huisdier verzekeren

Net als mensen hebben dieren soms een doktersbezoek nodig. Bijvoorbeeld bij ziekte, letsel door een vechtpartij met ander dier of door een ongeval, of om zich te laten inenten. Je kan je tegen deze kosten verzekeren door een huisdieren verzekering af te sluiten. Wellicht vraagt u zich ook af, moet ik mijn huisdier verzekeren? We nemen deze verzekering met u door. 

Waarom huisdier verzekeren? | Moet ik mijn huisdier verzekeren?

Veel eigenaren van gezelschapsdieren weten niet dat ze een huisdierenverzekering voor hun huisdier kunnen afsluiten of ze zien het nut er niet van in. Totdat er een keer iets ernstigs met uw dier gebeurt en de rekening van de dierenarts op de mat valt. Zo’n bezoek aan de dierenarts kost geld, en als het dier echt pech heeft, kan de rekening flink oplopen. Soms kunnen dierenbezitters de rekening lastig betalen,  hierdoor wordt een bezoek aan de dierenarts vaak te lang uitgesteld. Met een huisdierenverzekering hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de rekening, zodat uw huisdier altijd op tijd de zorg krijgt die het nodig heeft. 

Uiteraard is het altijd onzeker welke zorg uw huisdier nodig heeft. Uw huisdier kan net zo goed zonder al te veel dierenarts kosten flink oud worden. Maak voor jezelf dan ook de afweging wat in jouw geval verstandig is.

Dekking huisdierverzekering

Dekking Huisdierenverzekering

Een huisdierenverzekering werkt in principe hetzelfde als een ziektekostenverzekering voor mensen. U betaalt een bepaald bedrag aan premie per maand en de medische kosten worden geheel of gedeeltelijk vergoed. De premies voor de dierenverzekering zijn veel lager dan die voor de persoonlijke zorgverzekering, namelijk ergens tussen de 10 en 35 euro per maand. Deze prijs is sterk afhankelijk van de hoogte van de dekking en van eventuele aanvullende dekkingen. 

Ook zijn er verzekeringen die alleen kosten als gevolg van een ongeval zoals een aanrijding dekken.

De meeste huisdierenverzekeringen dekken 50% tot 100% van alle medische kosten. Het basispakket dekt altijd de meest voorkomende kosten, zoals vaccins, ontwormingsmedicijnen en ook sterilisatie. De meeste verzekeringen vergoeden ook de kosten van medicijnen en operaties, soms helemaal of in ieder geval het grootste deel. Net als bij uw eigen zorgverzekering heeft de huisdierenverzekering ook een eigen risico. Dit bedrag varieert van enkele tientjes tot 300 euro en is vaak zelf te bepalen. Hoe hoger het eigen risico is hoe lager de maandpremie zal zijn. De meeste huisdierenverzekeraars bieden alleen honden- en kattenverzekeringen aan. Sommige verzekeren ook vogels en kleine knaagdieren. De maximale dekking bedraagt vaak €3000 tot €5000,- per jaar.  

Is een huisdierenverzekering wettelijk verplicht?

Het is niet verplicht om een ​​huisdierenverzekering af te sluiten. Wij raden u echter wel aan dit te doen als u huisdieren heeft. De kosten van een bezoek aan de dierenarts en de eventuele operatie die daarop soms volgt zijn vaak erg hoog. Met een huisdierenverzekering ben je tegen deze kosten verzekerd en is het dus ook niet in één keer een grote kosten post. 

Tot wanneer huisdier verzekeren?

Er is een maximumleeftijd voor een huisdierenverzekering en een verzekeraar kan uw huisdier ook afwijzen als deze te oud is. De maximale leeftijd die ze hanteren voor een huisdierenverzekering verschilt ook per verzekeraar. Vaak is dit ergens rond de 5-7 jaar.  U vindt deze terug op de website van de betreffende verzekeraar. Met een huisdierenverzekering stijgt de premie die u betaalt ook naarmate uw huisdier ouder wordt. Dit komt omdat het risico op ziekte ook toeneemt naarmate uw huisdier ouder wordt.  

Wat kost een huisdierenverzekering

De premie voor een huisdierenverzekering wordt bepaald door rekening te houden met zowel het soort huisdier, de leeftijd, het gewicht als het ras van het huisdier. Ook zijn er verschillen in premies tussen verschillende verzekeraars. Zoals bij de meeste verzekeringen bieden ook verzekeringen met een lage premie de minste dekking. Wil je als baasje er zeker van zijn dat alle zorg voor huisdieren gedekt is, dan is het over het algemeen verstandiger om te kiezen voor een verzekering met een iets hogere premie. Vooral bij grote honden kunnen operaties erg kostbaar zijn.
Moet ik mijn huisdier verzekeren?

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten