Pensioensparen belastingvrij

Sparen voor pensioen met belastingvoordelen | Pensioensparen belastingvrij

Wil u sparen voor pensioen met belastingvoordelen?? In dit artikel nemen we met u door hoe u pensioen kunt opbouwen met fiscaal voordeel.

Sparen voor pensioen met belastingvoordelen

Jaarlijks ontvangt u van uw werkgever een uniform pensioenoverzicht(UPO). Op dit overzicht ziet u hoeveel pensioen u heeft opgebouwd via uw werkgever. In de meeste gevallen mag u naast het pensioen dat u via uw werkgever opbouwt, zelf ook nog een bedrag opzij zetten voor uw pensioen.
Hoeveel dit is hangt af van uw jaarruimte.

Sparen voor pensioen met belastingvoordelen

Wat is jaarruimte | Jaarruimte berekenen.

De jaarruimte is het bedrag dat u met belastingvoordeel opzij mag zeggen voor uw pensioen. Het bedrag dat u opzij zet mag u aftrekken van uw belastbaar inkomen voor de inkomsten belasting. Het bedrag dat u opzij zet moet op een geblokkeerde rekening worden gestort.

De hoogte van de jaarruimte hangt af van uw inkomen en het pensioen dat u opbouwt via uw werkgever. Hoe hoog uw jaarruimte is kunt u gemakkelijk online uitrekenen

Wat is mijn reserveringsruimte?

Heeft u in de afgelopen jaren niet uw volledige jaarruimte benut? Dan biedt de belastingdienst de mogelijkheid om met terugwerkende kracht alsnog geld opzij te zetten voor uw pensioen.

De belastingdienst noemt deze niet benutte jaarruimte,  reserveringsruimte, u mag onder voorwaarden uw jaarruimte tot zeven jaar terug alsnog gebruiken.

Online kunt u eenvoudig uw reserveringsruimte berekenen. Omdat de reserveringsruimte zeven jaar teruggaat, is het belangrijk om altijd eerst de niet-benutte jaarruimtes van de oudste jaren te gebruiken. De overgebleven jaarruimte van zeven jaar geleden vervalt immers na dit jaar definitief.

Fiscaal voordeel sparen voor pensioen

Het fiscale voordeel dat u geniet als u gebruik kunt maken van fiscaal vriendelijk pensioensparen is dat u over de inleg geen inkomsten belasting hoeft te betalen. U mag de inleg immers aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1. Ook valt het saldo op uw pensioenrekening niet in box 3. Hierdoor hoeft u over het vermogen op uw pensioenrekening ook geen vermogenrendementsheffing te betalen. Als u met pensioen gaat kunt u het bedrag op uw pensioenrekening laten omzetten in een lijfrente die u dan aankoopt of periodiek laten uitkeren. Over de uitkering betaalt u wel inkomsten belasting. Dit is gunstig omdat u een lager tarief betaalt zodra u de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Je hoeft immers geen AOW premies meer af te dragen.

Voordelen pensioensparen

  • Als je nog jaarruimte over hebt mag je de inleg aftrekken van het belastbaar inkomen.
  • Het opgebouwde vermogen valt niet onder box 3, je betaalt hierover dus geen vermogensrendementsheffing
  • De uitkering die je later van de aangekochte uitkering geniet, wordt in de meeste gevallen tegen een lager tarief belast dan je nu betaalt.

Nadelen pensioensparen

  • Het geld ben je ” kwijt” tot je met pensioen gaat, mochten er onverwacht hoge kosten komen. Of je hebt ergens anders geld voor nodig kan je niet zomaar bij dit geld. Het is mogelijk maar dan betaal je direct belasting + een boete.
  • De eindopbrengst is niet vrij besteedbaar, je moet hiervan een tijdelijke of levenslange pensioenuitkering aankopen. Hierdoor ben je bij pensionering onder andere afhankelijk van de dan geldende rente standen. Als je zelf controle wilt houden op jouw geld is het verstandiger om zelf het geld te sparen/beleggen voor jouw pensioen. Je geniet dan niet de fiscale voordelen. Maar je hebt wel zelf volledig de controle. Uiteraard is het ook een optie om van beide methoden iets te doen. Zelf een deel sparen en een deel inleggen in een pensioenspaarproduct.

Sparen voor uw pensioen met belastingvoordelen

Pensioen opbouwen als ondernemer

Als ondernemer moet u zelf uw pensioen opbouwen. Het is dan des te belangrijker dat u zelf vermogen opbouwt voor uw oude dag. Als zelfstandig ondernemer kunt u gebruikmaken van de jaarruimte en/of van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Als ondernemer mag u een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst, en zorgt dus voor een belastingvoordeel op de korte termijn.  Als de reservering vrijvalt, wordt het gereserveerde bedrag alsnog aangemerkt als winst. Wanneer u de vrijgevallen reservering stort op pensioenrekening, dan krijgt u een deel van de inleg weer terug bij de aangifte inkomstenbelasting.

Bijna iedereen in Nederland heeft een pensioentekort, ook als u pensioen opbouwt via uw werkgever. Ga in gesprek met uw financieel adviseur en laat u informeren over de mogelijkheden om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Sparen voor uw pensioen met belastingvoordelen kan een mooie oplossing zijn.

5d7637412d99d

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten