Fietsverzekering afsluiten | Fiets verzekeren

Je hebt een mooie nieuwe fiets gekocht, die je mogelijk wilt verzekeren. Je kunt hiervoor een fietsverzekering afsluiten. In dit artikel nemen we de fietsverzekering met je door.

Wat is een fietsverzekering?

Een fietsverzekering is een verzekering die u afsluit ter dekking van kosten die voortvloeien uit schade aan of diefstal aan uw fiets. U kunt kiezen voor een doorlopende verzekering of een tijdelijke (aflopende)verzekering.
De doorlopende verzekering stopt alleen als u de verzekering zelf opzegt. Deze sluit u af voor de duur van 1 jaar, daarna is deze fietsverzekering maandelijks opzegbaar.
De tijdelijke verzekering heeft een looptijd van 3 of 5 jaar en kan daarna alleen worden opgezegd of verlengd.

Wat vergoedt de fietsverzekering?

De meeste fietsverzekeringen vergoeden 3 tot 5 jaar de nieuwwaarde van de fiets bij diefstal. Ook geldt er in het geval van diefstal vaak ook geen eigen risico. De verzekeraar kan wel voorwaarden stellen aan het fietsslot dat je moet gebruiken.  Over het algemeen krijgt u de kosten bij schade door bijvoorbeeld een aanrijding, valpartij of door vandalisme  volledig vergoed. afhankelijk van de dekking die u heeft gekozen. Er zijn verzekeraars waar dekking van ongevallen, vandalisme en aanrijdingen tot het standaard pakket behoren. Er zijn echter ook verzekeringen waar dit onder een aanvullende casco dekking valt. Wilt u een  fiets verzekering afsluiten, dan is dit een belangrijk punt om op te letten, 

Welke soorten fietsverzekeringen zijn er?

Bij de meeste verzekeringen kunt u kiezen tussen een verzekering met basisdekking of een uitgebreidere dekking. Sommige verzekeraars bieden voor elk type fiets een aparte verzekering aan. 

Waarom een fietsverzekering afsluiten?| Fiets verzekering afsluiten

Fietsen raken snel beschadigd en worden regelmatig gestolen. Een nieuwe fiets is een kostbaar bezit. De financiële schade kan dan ook erg oplopen als onverhoopt u fiets total loss is of wordt gestolen. Bij een nieuwe dure fiets kan het slim zijn deze te verzekeren. Voor een oude stationsfiets heeft dit minder zin.  Diefstal uit een afgesloten schuur of garage bij uw woonhuis is mogelijk ook gedekt op uw inboedelverzekering.

Waar ben ik voor verzekerd als ik iemand aanrijd?

De fietsverzekering dekt alleen schade aan uw fiets. Het kan zijn dat wanneer je op de fiets iemand aanrijdt, dat deze persoon schade heeft. Of erger, mogelijk is er sprake van letsel. Voor de hieruit voortvloeiende kosten dien je een beroep te doen op jouw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.  

Wat is een goed fietsslot?

Een door de ART-stichting goedgekeurd slot geldt als uitgangspunt voor een goed en veilig fietsslot. Stichting Art is een stichting die sloten voor tweewielers test. Een goed fietsslot kost meestal rond de 40 euro. 

Wat te doen bij diefstal fiets

Wat moet ik doen als mijn fiets gestolen is? Doe altijd aangifte bij de politie. Vermeld daar zeker ook het framenummer en de kenmerken van de fiets. Informeer vervolgens uw verzekeringsmaatschappij, 

Hoeveel gestolen fietsen zijn er in Nederland?

Het geschatte aantal gestolen fietsen ligt tussen de 500.000 en 750.000 per jaar. Je kan er voor kiezen om een anti diefstalchip te gebruiken. Dat is een chip die in een fietsslot wordt ingebouwd. De politie heeft een speciaal apparaatje waarmee ze deze chip gemakkelijk kunnen lezen. Zo kunnen ze een gestolen fiets sneller terugvinden. Veel verzekeraars bieden ook korting op de premie voor fietsen met zo’n speciale chip. 

unive fietsverzekering

Welke factoren bepalen de premie van mijn fietsverzekering?

Je premie wordt bepaald op basis van een aantal factoren, namelijk de regio waarin je woont, de nieuwwaarde van de fiets en natuurlijk het type dekking dat je kiest.
De meeste verzekeraars hanteren de volgende regio’s:

  • Regio 1: Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht;
  • Regio 2: middelgrote steden als Leiden, Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Nijmegen, Rijswijk, Tilburg en Voorburg;
  • Regio 3: de rest van Nederland behalve de provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Zeeland;
  • Regio 4: de provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Zeeland.

Wat is het eigen risico bij de fietsverzekering?

Een eigen risico is een bedrag dat u zelf aan reparatiekosten moet besteden voordat de verzekeraar de kosten gaat dekken. Meestal loopt dit bedrag in de enkele tientallen euro’s, ook niet alle verzekeraars hanteren een eigen risico voor een fietsverzekering. 

Is een fietsverzekering verplicht? Moet ik een fietsverzekering afsluiten

In tegenstelling tot een autoverzekering is een fietsverzekering niet verplicht, maar zeker wel handig bij een waardevolle fiets. Fietsen kunnen namelijk heel gemakkelijk beschadigd raken, zowel door uzelf of door iemand anders. Ook zijn dure fietsen helaas gewild bij criminelen. 

Als je iemand aanrijdt op de fiets, kan jij aansprakelijk zijn voor de ontstane schade. Deze schade wordt niet gedekt door een fietsverzekering, Deze schade zal je moeten claimen op jouw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, mits je deze hebt afgesloten.

Tip: Heb je nog geen WA verzekering afgesloten, doe dit direct. Dit is de belangrijkste verzekering die je maar kan afsluiten.

Fiets verzekeren met pechhulp

Er zijn verschillende vormen van pechhulp. Bij de ene verzekeraar betekent dit dat u en uw fiets naar de door u gewenste locatie wordt gebracht, bijvoorbeeld naar huis of naar de fietsenmaker. Er zijn echter ook verzekeraars die onder pechhulp reparatie ter plaatse verstaan voor zov

Waar op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering

Zoals hier boven beschreven zit er veel verschil in wat verzekeraars aanbieden. Het is belangrijk om vooraf te weten wat je wilt verzekeren. Als je weet welke dekking je wil, kan je starten met het vergelijken van verschillende fietsverzekeringen. Kijk goed naar de premie die je moet betalen als je het pakket van jouw wensen kiest. Een verzekering die alleen diefstal dekt is uiteraard voordeliger dan een verzekering die ook schadedekking en pechhulp biedt. Mocht je vervolgens schadedekking en pechhulp bij willen verzekeren kan deze goedkope basis verzekering wel eens minder goedkoop blijken.

?wi=352562&ws=

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten