Hoe schaatsen onderhouden

Schaatsen onderhouden | Hoe moet ik mijn schaatsen onderhouden?

Schaatsen gaan een lange tijd mee als je ze goed onderhoudt na gebruik, maar hoe doe je dit? In dit artikel nemen we het met je door hoe je schaatsen na gebruik het beste kan opbergen.

Waarom schaatsen onderhouden | Schaatsen onderhouden

Als je lang gebruik wilt maken van jouw schaatsen is het van belang dat je ze na gebruik goed verzorgt en onderhoudt. Doe je dit niet heb je kans dat het leer van de schoen gaat scheuren. Ook heb je kans dat de ijzers gaan roesten, koud water en ijzer is namelijk de perfecte basis voor roestvorming. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen door de schaatsen goed te onderhouden.

Schaatsen onderhouden

Schaatsen drogen

Droog de ijzers van je schaatsen na het gebruik goed af. Het best droog je de schaatsen direct nadat je van het ijs af stapt met bijvoorbeeld een oude handdoek. Bij thuiskomst kan je het best de schaatsen nogmaals goed afdrogen, door bijvoorbeeld condens kan er opnieuw vocht op het ijzer zitten.  Verwijder bij het droogwrijven ook alle andere vervuiling. De schaatsen kan je daarna op een handdoek laten nadrogen. Leg de schaatsen niet te dicht bij de verwarming, dit is niet bevorderlijk voor het leer.

Schaatsen slijpen

Mocht je flink wat kilometers hebben geschaatst. Of zit het schaatsseizoen er weer op? Dan is dat het moment om je ijzers te (laten)slijpen. Door af en toe de schaatsen te slijpen, krijg je logischerwijs scherpere ijzers. Hierdoor krijg je meer grip en controle over het ijs.

Mocht je het slijpen niet zelf kunnen doen, is het helemaal aan te raden om dit te laten doen zodra je klaar bent met het schaatseizoen. Zo kan je in de volgende schaatsperiode direct het ijs op en hoef je niet te wachten tot je eindelijk aan de beurt bent.

Schaatsen invetten

Mocht je de schaatsen opbergen, kan je het best de ijzers invetten. Dit kan je doen met vaseline of vet. Dit is prima wanneer de schaatsen goed droog zijn, mocht er wat vocht achterblijven dan zit dit vast onder de vetlaag en kan er onderroest ontstaan. Wil je dit risico niet nemen kan je de ijzers ook insmeren met wat olie. Naaimachine- of smeer- olie zijn daarbij prima opties, door de olie verdrijf je het eventueel aanwezige vocht, daarnaast is olie in de regel ook iets eenvoudiger aan te brengen dan vet of vaseline.

Let op: Zorg dat je vaseline gebruikt zonder zuur, vaseline met zuur kan alsnog het metaal aantasten.


Schoen van de schaats onderhouden

Wanneer je leren schoenen op de schaats hebt, kan je deze invetten om te voorkomen dat het leer uitdroogt. Je kan dit prima doen met wat vaseline, leerolie of schoenpoets. Je doet dit op dezelfde manier alsof je schoenen poetst.

Schaatsen opbergen

Nadat het onderhoud is gepleegd en de schaatsen weer klaar zijn voor een volgend schaatsseizoen kan je ze opbergen. Het is belangrijk dat je de schaatsen niet in de bijgeleverde hoes doet. Door schaatsen op te bergen in de hoes neemt de kans op roestvorming toe. Mogelijk zit er nog vocht in de hoes dit kan dan geen kant op. Wil je de schaatsen opbergen kan dit los in de doos, zonder de beschermers. Wel kan je de ijzers inwikkelen in wat oude kranten of oude doeken om beschadiging te voorkomen.

?wi=352562&ws=

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten