Hoe zit het op Ali express met invoerrechten? | Hoe werkt btw betalen bij Ali express

Sinds 1 juli 2021 moet je dankzij Europese wetgeving btw betalen over alle bestellingen die je doet van buiten de Europese unie. Dat betekent dat de oude regels vervallen. Bij bestellingen van buiten de EU onder de 22 euro waren deze voorheen vrijgesteld van BTW en invoerrechten. Hoe zit het met invoerrechten Ali express. En wat gebeurt er met de BTW op Ali Express. We nemen het met je door.

Btw op bestellingen bij Ali Express | Ali Express btw

Voor 1 juli 2021 betaalde je over bestellingen tot €22,- geen btw en invoerrechten. Sinds 1 juli moet je over alle bestellingen die je buiten de EU doet ook BTW betalen. De waarde van jouw bestelling maakt niet meer uit. Je betaalt altijd 21% btw.

Het heeft dus geen zin meer om meerdere losse bestellingen bij Ali Express te doen, om zo onder de bestelwaarde van €22,- te blijven. Wanneer je meerdere losse bestellingen doet, kan het voorkomen dat Ali Express deze bestellingen bundelt en zo als 1 pakket naar Europa verzendt. Dit levert voor hen lagere verzendkosten op en leidt tot minder transport.  Pas hiermee op dat bestellingen die samen meer kosten dan €150,- niet worden gebundeld. Bij pakketten die meer kosten dan €150,- ben je invoerrechten en inklaringskosten verschuldigd. Dat je de pakketen los hebt gekocht maakt hierbij niet uit. Meer over deze kosten volgen verder in dit artikel.

Hoe BTW betalen bij bestellingen op Ali Express.

In theorie zou nu elk pakketje van Ali Express bij de douane moeten worden aangegeven. De douane bepaalt dan de verschuldigde BTW. De pakketbezorger schiet de btw voor, en brengt deze samen met de inklaringskosten bij jou in rekening. Gelukkig is er een Europees initiatief wat deze extra kosten bij bestellingen tot €150,- voorkomt.

Webshops van buiten de EU kunnen zich aansluiten bij IOSS(Import One Stop Shop). Dit is een samenwerking tussen webwinkels als Ali Express en de belastingdienst. Webshops die bij IOSS zijn aangesloten brengen de verschuldigde BTW in rekening bij de klant. Doordat de BTW wordt betaald aan de webshop, kan het pakketje probleemloos door de Douane en is het sneller bij jou. De webshop handelt vervolgens de BTW af met de belastingdienst. Helaas geldt deze regeling bij pakketten met een waarde tot €150,-. Bij een pakket met een waarde van €150,- moet net als voor 1 juli 2021, invoerrechten worden betaald.

Invoerrechten op bestellingen bij Ali Express | Invoerrechten Ali express

Bij pakketten van buiten de EU met een waarde van meer dan €150,- moeten invoerrechten worden betaald. Hoe hoog deze invoerrechten zijn is afhankelijk van het product dat u koopt. Dit varieert van 0% voor bijvoorbeeld boeken, tot 17% voor kleding en schoeisel. Hoeveel invoerrechten u moet betalen ziet u in onderstaande tabel. Naast invoerrechten zult u ook inklaringskosten moeten betalen.

ali express invoerrechten

Inklaringskosten Ali Express| Pakketje Ali Express door de douane

Wanneer u een pakketje van buiten de EU bestelt dat meer kost dan €150,-. Of u koopt iets bij een webshop die niet is aangesloten bij IOSS. Dan moet u inklaringskosten betalen. Inklaringskosten zijn een kosten die de vervoerder moet maken om het pakketje aan te geven bij de douane en bij komende administratieve kosten. De hoogte van de inklaringskosten is afhankelijk van de waarde van het pakket en van de vervoerder. Onderstaand de inklaringskosten van PostNL in december 2021. De actuele tarieven van inklaringskosten kan je vinden op de site van POSTNL.

Inklaringskosten ali express
Tarieven 30-12-21

?wi=352562&ws=

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten