Minder gas verbruiken | Bespaar op jouw gasgebruik

In de winter periode gebruikt de gemiddelde Nederlander 8x meer gas dan in de zomer periode. Gemiddeld gaat ook 60% van de energierekening op aan de kosten voor gas, gas is dus een enorme kostenpost. In dit artikel nemen we een aantal dingen met je door waardoor je makkelijk flink wat geld kunt besparen op de gas rekening door minder gas te verbruiken. Hoeveel je bespaart hangt natuurlijk ook af van hoe goed je huis geïsoleerd is.

Zet de verwarming 1 graad lager.

Door de verwarming 1 graad lager te zetten kunt u zo’n 7% besparen op het gasverbruik. Deze simpele handeling kan u €100,- per jaar opleveren. Mocht u het binnen toch nog koud hebben kunt u zich natuurlijk wat warmer kleden of onder een dekentje gaan zitten.

Als u zich warm kleedt kunt u misschien de temperatuur wel met meer dan 1 graad Celsius naar beneden bijstellen waardoor de besparing nog groter wordt.

Temperatuur van de CV ketel | Temperatuur CV ketel lager zetten.

Veel CV ketels staan standaard ingesteld op 80 graden Celsius. Dit kan prima teruggebracht worden naar 60 gaden Celsius. Door de CV ketel op een lagere temperatuur in te stellen, hoeft deze minder warm te worden, en verbruikt dus minder energie. Ook behalen moderne ketels een beter rendement bij een lagere aanvoertemperatuur. Je zou de temperatuur nog iets lager in kunnen stellen, naar bijvoorbeeld 45 graden. Wel duurt het verwarmen van het huis dan langer. Zorg wel dat je temperatuur van het tapwater boven de 60 graden Celsius houdt. Onder deze temperatuur loop je de kans op legionella besmetting.

Thuis minder gas gebruiken

Houd de temperatuur op 15 ℃

Veel mensen draaien de kachel niet helemaal uit als ze niet thuis zijn of gaan slapen met de gedachte dat dit het voordeligst is. Een redenatie die te begrijpen is. Echter kost het opwarmen naar 19 of 20 graden Celsius vanaf 15 graden minder energie dan wanneer je de temperatuur bijvoorbeeld s ’nachts op 18 graden laat staan. De CV ketel moet dan een aantal keren aanslaan om de 18 graden te behouden. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis zal het in de uren dat je slaapt niet snel afkoelen tot onder de 15 ℃ waardoor de cv-ketel de hele nacht uit kan blijven. In een minder goed geïsoleerd huis zal de cv ketel echter ’s nachts een aantal keer aanslaan om het huis te verwarmen. Hoe slechter je huis geïsoleerd is hoe meer je met deze maatregel kan besparen.

Je kan de temperatuur s ‘nachts ook lager zetten dan 15℃, hoe lager de temperatuur wordt hoe meer je bespaart doordat de cv-ketel niet zijn best doet om de woning op temperatuur te houden. Echt lager dan 5 tot 10 graden Celsius is echter geen goed idee, je geeft daarmee vocht en schimmels de kans om zich te ontwikkelen(ventileren gaat dit weer tegen, maar dan komt er natuurlijk ook kou naar binnen). Ook duurt het dan waarschijnlijk erg lang voor je in de woning weer een aangename temperatuur hebt bereikt. Financieel kan het dus best interessant zijn om de temperatuur s nachts op 10℃ te zetten, zeker als je in een slecht geïsoleerd huis woont. Je levert daarmee wel flink in op het comfort als je s ’ochtends weer opstaat.

Maak je gebruik van vloerverwarming?

Dan is het beter om de temperatuur stabiel te houden op zo’n 17 a 18 graden Celsius. Bij vloerverwarming is de temperatuur van het water dat voor de opwarming moet zorgen lager dan in traditionele radiatoren. Dit is voordelig in het gasverbruik, echter duurt het wel langer voordat je een comfortabele temperatuur hebt bereikt. Daarnaast zijn huizen met vloerverwarming in de regel gemiddeld goed geïsoleerd, waardoor de temperatuur s’nachts niet snel onder de 17 graden zal komen.

Temperatuur tijdens vakantie

Gaat u voor een langere periode weg, dan kunt u in de winter de temperatuur het best instellen op 5 tot 10 graden Celsius. Dit om te voorkomen dat het in huis te vochtig wordt en ook om te voorkomen dat de hele installatie kan bevriezen. Door tijdens de afwezigheid de tussendeuren open te zetten zal de temperatuur door de gehele woning gelijk zijn. Als je vloerverwarming hebt moet je er wel rekening mee houden dat het systeem enige tijd nodig heeft om weer op temperatuur te komen.

Verwarm geen ruimtes die u niet gebruikt

Als u de radiatoren aan heeft staan van ruimtes waar u niet komt kost dit veel onnodige energie, u kunt het beste dan ook de radiator in deze ruimtes uitzetten en de deuren gesloten zodat hier geen warmte heen trekt. Met een slimme thermostaat en slimme radiatorknoppen is het ook mogelijk om de tijd en gewenste temperatuur per ruimte in te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld de slaapkamer alleen in de avond verwarmen. Door geen ruimtes onnodig te verwarmen is het mogelijk om €100 tot €200,- per jaar te besparen. Dit is een makkelijke manier om minder gas te verbruiken, zonder in te leveren op comfort. Wel moet u zorgen dat het een paar graden boven nul blijft in deze kamers. Zo voorkomt u vorming van schimmel en bevriezen de leidingen niet in een strenge winter.

Sluit binnendeuren

Door deuren binnenshuis zoveel mogelijk te sluiten voorkomt u dat warmte weglekt van warme ruimtes naar de overige ruimtes. Door deze simpele maatregel kunt u makkelijk enkele tientjes per jaar besparen. Door deurdrangers te gebruiken sluiten deuren uit zichzelf weer, wat naast een besparing ook goed is voor het comfort.

Zet de thermostaat een uur voor het slapen terug

Als je de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat al terug zet naar 15℃ zal het slechts heel geleidelijk afkoelen. Op het moment dat je daadwerkelijk gaat slapen is het nog behoorlijk comfortabel maar heeft de cv ketel in de tussentijd niet meer hoeven aanslaan. Met deze maatregel kunt u enkele tientjes per jaar besparen.

Zet/hang niets voor de radiatoren

Vaak zien we dat gordijnen voor de radiator hangen. Of dat het bankstel strak voor de verwarming staat. Best begrijpelijk dat je een radiator het liefst uit het zicht hebt. Echter werken radiatoren beter als ze vrij zijn van obstakels. De lucht kan dan beter langs de radiator  waardoor het de ruimte beter kan verwarmen. Zo hoeft u minder gas te verbruiken om de woning te verwarmen.

Sluit je gordijnen

Je kan je gordijnen gebruiken als isolatie. Door je gordijnen te sluiten houd je de warmte beter binnen en dit is dus naast energiebesparend ook goed voor het comfort. Gordijnen zorgen dat het minder kan tochten en ook worden ze warmer dan het glas waardoor er minder warmte verloren gaat.


Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten