BBQ schoonmaken | Hoe kan je een barbecue makkelijk schoonmaken

Iedereen kent het wel, je hebt een leuke barbecue gehad. Vervolgens komt de volgende dag de ellende van het schoonmaken van de BBQ. Je treft een zwart en vet rooster aan, al met al geen leuk klusje. In dit artikel geven we een aantal tips die het schoonmaken van een barbecue en het rooster van de barbecue makkelijker maken. Door de BBQ goed schoon te maken geef je schimmels geen kans, wel net zo fijn als je de volgende keer weer lekker wilt eten.

Voorkom dat je barbecue rooster aankoekt

Je kan het aankoeken van vlees op de BBQ enigszins voorkomen door voordat je het voedsel gaat bereiden op de barbecue, het rooster in te vetten met bijvoorbeeld olijfolie. Hierdoor blijven etensresten minder plakken aan het rooster. Waardoor er minder overblijft om schoon te maken.

Door je eten voor je het, het op het rooster legt even in te smeren met een olie voorkom je ook dat er voedsel aan het rooster gaat plakken.

Tip: Wil je het rooster van de BBQ helemaal niet schoonmaken? Dan kan je ook aluminium bakjes gebruiken om het eten in te bereiden. Het aluminium geleid de warmte goed waardoor het eten goed gaar wordt. Alleen is je rooster na afloop nog net zo mooi schoon als vooraf.

BBQ schoonmaken voor eerste gebruik

Als de barbecue de hele winter in schuur heeft gestaan, is het wel net zo fris om het toestel voor het eerste gebruik goed te reinigen. Je bereidt je eten normaal immers ook niet in een vuile pan. Je kan de BBQ dan prima even afnemen met een sopje met normaal afwasmiddel.

Hoe barbecue rooster schoonmaken | Hoe BBQ rooster schoonmaken

Het rooster van de BBQ is vaak het grootste probleem tijdens het schoonmaken. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die het schoonmaken van het rooster eenvoudiger maken. Hieronder een aantal methodes.

bbq rooster schoonmaken roest

Tips rooster BBQ Schoonmaken:

      • Wacht niet tot de andere dag, wanneer het rooster nog enigszins warm is zijn de etensresten nog niet uitgehard. Je kan ze er dan een stuk makkelijker verwijderen met borstel dan de andere dag.
      • Leg het rooster in het gras, door de dauwvorming in het gras weekt gedurende de nacht het rooster. De andere dag veeg je de etensresten dan redelijk eenvoudig van het rooster.
      • Je kan het rooster ook in een zak/bak met kokend water & Biotex of baking soda doen. Dit is een prima weekmiddel. De andere dag maak je het rooster ook eenvoudig schoon. Mochten er hardnekkige plekken op het rooster zitten? Maak dan een pap van baking soda, breng dit goed aan en laat dit even intrekken. Na een kwartier kan je het vuil redelijk eenvoudig wegpoetsen.

Mocht je BBQ er echt hopeloos uitzien dan is Dasty het wondermiddel dat nodig hebt. Dit goedkope wondermiddel is verkrijgbaar bij Wibra.

Tip: Prik tijdens het Barbecueën een halve citroen aan een vork, deze kan je tijdens het bereiden gebruiken als ‘’borstel’’ om de ergste vervuiling tijdens het BBQ ‘en te verwijderen.

Barbecue rooster met roest schoonmaken | BBQ rooster met roest schoonmaken

Oppervlakkige roest kan je op een BBQ verwijderen met staalwol of een goede staalborstel. Vervolgens kan je het rooster verhitten op de BBQ en met de staalborstel eventueel overige losse delen verwijderen. De rest brand in het rooster.

Een al aangetast rooster zal je nooit meer in nieuw staat krijgen, dat is ook niet erg. Als het ingebrand is kan je het rooster prima gebruiken. Wanneer het rooster ernstig is aangetast kan je er ook voor kiezen een nieuw rooster aan te schaffen.

Tip: Door een rooster in te smeren met olijfolie of zonnebloem olie krijgt roest minder kans zich te ontwikkelen.

Kuip van de Barbecue schoonmaken | Kuip van de BBQ schoonmaken

Veel mensen gebruiken een BBQ met kolen, je kan na een aantal keren gebruik het beste ook een keer de kuip van de Barbecue schoonmaken. Er vallen etensresten in de kolen, ook zal er onderin de bak een partij as ophopen. Wanneer de hoeveelheid as te groot wordt kan de BBQ enorm gaan roken tijdens gebruik. Je kan de kolen uit de bak halen, de as kan je uitkloppen in een vuil container. Vervolgens maak je de binnenzijde van de barbecue schoon met een sopje.
Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten