Wanneer gaat de spaarrente omhoog

Waarom is de spaarrente zo laag? | Spaarrente verwachting

Al jaren neemt de spaarrente af. Waar je een aantal jaren geleden nog een rente van een paar procent kreeg over je spaarrekening, is de rente die we tegenwoordig op onze spaarrekening krijgen bijgeschreven bijna te verwaarlozen. De huidige rente is historisch laag, sommige banken hanteren zelfs al negatieve rente voor vermogende klanten. In dit artikel nemen we met je door: Waarom is de spaarrente zo laag?

Economische voordelen lage spaarrente

Dat we tegenwoordig nauwelijks nog rente ontvangen, is voornamelijk te danken aan het beleid van De Europese Centrale Bank (ECB). Het beleid is er natuurlijk niet op gericht om particulieren te pesten met een lage spaarrente. Doel van de ECB is om de economie te stimuleren. De gedachte achter de lage rente is dat overheden, bedrijven en particulieren meer investeren als zij goedkoop geld kunnen lenen. Daarnaast moet het consumeren stimuleren, het is namelijk niet interessant om flink te sparen als het toch geen rente oplevert.

Doordat overheden, bedrijven en particulieren hun geld investeren moet dit de algehele economie ten gunste komen. Meer investeringen betekent namelijk meer uitgaven, meer werk, meer loon, meer uitgaven, meer werk, etc.

Waarom negatieve rente?

De grote banken van Nederland rekenen spaarders met een spaarrekening van meer dan €250.000 euro een negatieve rente aan van 0,5%. Deze negatieve rente geldt over het bedrag dat zij meer hebben gespaard dan €250.000. De banken brengen deze negatieve rente in rekening omdat zij zelf ook rente moeten betalen over het geld dat zij verplicht moeten stallen bij de ECB.

Negatieve rente, kan ik binnenkort ook negatieve rente verwachten op mijn spaarrekening?

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat banken binnen afzienbare termijn negatieve rente gaan doorrekenen aan de ‘ gewone ‘spaarder. Zo heeft Rabobank naar buiten gebracht dat zij er naar streeft om spaarders tot €100.000 geen negatieve rente in rekening te brengen. Helemaal garanderen doet de bank dit ook niet. Banken krijgen al sinds 2014 een negatieve rente over het geld dat zij verplicht bij de ECB moet stallen. Afhankelijk van marktontwikkelingen kan de situatie in de toekomst wijzigen.

Daarnaast zal een negatieve spaarrente ook andere effecten hebben, het is niet ondenkbaar dat mensen hun geld van de bank halen als ook voor kleinere spaargelden negatieve rente in rekening wordt gebracht.

Waarom is de spaarrente zo laag

Renteverwachting, gaat de rente snel weer omhoog?

Het is niet erg waarschijnlijk dat we op korte termijn weer een leuke rente over ons spaargeld kunnen verwachten. Het is actief beleid van de ECB dat de rente op dit moment zo laag staat. Dit beleid wordt eigenlijk al gevoerd sinds de bankencrisis van 2008-2009. Zo koopt de ECB bijvoorbeeld actief staatsobligaties en bedrijfsobligaties op om veel geld in omloop te houden. Doordat er veel geld beschikbaar is, neemt de prijs(rente) van geld af.

Mede door de coronacrisis gaat het waarschijnlijk zelfs nog langer duren voor de rente weer iets omhoog kan. Door de coronacrisis krijgt de economie forse klappen, en moeten overheden en bedrijven flink lenen om op de been te blijven. Het is aannemelijk dat de rente dan ook nog jaren laag blijft om de groei van de economie zoveel mogelijk te stimuleren.

Voordelen lage rente

Naast de nadelen van de lage spaarrente profiteren ook veel mensen van de lage rentes. Als gevolg van de lage rente is ook de hypotheekrente historisch laag. Ideaal als je een huis wilt kopen of verbouwen. Als je net een huis gekocht hebt is jouw voordeel van de lage rente dus veel groter dan de paar tientjes spaarrente die je misloopt. Ook de overheid kan tegen een historische lage rente lenen, dit komt ook ons allen ten goede.

Moet ik stoppen met sparen?

Sparen levert op dit moment erg weinig op. Voor het rendement hoeft u het in elk geval niet te doen. Toch is het verstandig om wel (deels) te blijven sparen. Met voldoende spaargeld achter de hand heeft u immers een buffer voor onverwachte kosten.

Van sparen word je arm

Het klinkt gek, maar van flink sparen word je op dit moment zelfs iets armer. De spaarrente is immers al jaren lager dan de inflatie, hierdoor kan je steeds iets minder kopen met hetzelfde geld. De inflatie verwachting voor 2020 is 1,4%, om met het spaargeld volgend jaar hetzelfde te kunnen kopen zou de spaarrente dan ook 1,4% moeten zijn. Mocht je een bedrag hebben gespaard hoger dan het heffingsvrijvermogen moet je ook nog afrekenen met de fiscus.

Alternatieven voor sparen?

U kunt uw geld natuurlijk uitgeven. Aan uzelf, of aan anderen. We kunnen ons voorstellen dat u zelf blij wordt van een nieuwe televisie een aanbouw aan uw huis, een mooie reis of een gift aan familie. Bovendien bewijst u de economie daar ook nog eens een dienst mee. Heeft u een flink aantal jaren de tijd, geen behoefte om uw al uw spaargeld uit te geven én baalt u flink van de lage spaarrentes? Dan kan beleggen misschien een optie zijn om meer vermogen op te bouwen. Mocht u het geld tot uw pensioen kunnen missen, dan kunt u wellicht nog genieten van een fiscaal voordeel door uw geld in een lijfrente te stoppen.
cshow

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten